Ponta despre situația spitalelor: „E un sistem de lucru de tip «pompier», începe să ardă situația și venim repede cu o cisternă cu apă”

Ponta despre situația spitalelor: E un sistem de lucru de tip «pompier», începe să ardă situația și venim repede cu o cisternă cu apă
Publicat: 17/10/2012, 12:30
Actualizat: 01/02/2019, 16:06

Premierul Ponta a cerut ministerelor Sănătății și Finanțelor să se asigure că finanțarea spitalelor va fi previzionată corect și mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autoritățile să nu mai fie obligate să intervină în ultimul moment în ajutorul spitalelor.

„E un sistem de lucru de tip «pompier», începe să ardă situația la un spital și venim repede cu o cisternă cu apă. Umblăm cu mașina de pompieri sau cu SMURD-ul ca să intrăm doar în situații de urgență”, a spus Ponta, în ședința de miercuri a Guvernului.

Ministerul Sănătății și CNAS analizează în prezent situația fiecărui spital în parte, urmare a ordonanței care permite noi angajamente bugetare doar după plata datoriilor, analiza luând în calcul numărul de internări efectiv realizate până în octombrie și estimarea de cazuri până la finele anului.

În urma acestei analize, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitalicești.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, vineri, agenției MEDIAFAX că ordonanța de urgență care prevede că ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după plata datoriilor, va fi analizată de minister, după ce spitalele au anunțat blocarea activității, deficitul în sistem fiind de 700 de milioane de lei.

Guvernul a emis, în 1 septembrie, Ordonanța de urgență nr. 47 pentru modificarea și completarea unor acte normative și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede că „ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăților restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuția anului curent, cu excepția celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finanțare a proiectelor derulate prin programe naționale”.

Ordonanța vizează și spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anunțat de premierul Victor Ponta, fiind de de 700 de milioane de lei în funcționarea spitalelor, situație care pune unitățile sanitare în situația de a fi închise, după cum spun managerii de spitale.

În acest context, managerul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală, prof. dr. Dan Enescu, a trimis șefilor de secție, în 10 octombrie, o notă prin care îi informează despre respectiva ordonanță, atrăgându-le atenția asupra faptului că spitalul este într-o situație extrem de dificilă privind execuția bugetară pe anul în curs. De aceea, se arăta în notă, se impune ca toți conducătorii de secției și salariații să ia măsurile necesare pentru utilizarea cât mai rațională, eficientă, prudentă și echilibrată a resurselor materiale și, implicit, a celor financiare. În acest context, fiecare șef de secție va cere angajarea unor cheltuieli în limita fondurilor disponibile. Mai mult, fiecare șef de secție va aproba cu maximă rigurozitate internarea pacienților în secție, cu respectarea criteriilor de internare specifice, a mai spus Enescu, semnatarul notei.

Luând act de solicitarea managerului unității sanitare, în 11 octombrie, șeful secției de Chirurgie II – Urologie, dr. Florica Dinu, a trimis o scrisoare de sponsorizare în care prezintă situația dramatică în care se află unitatea sanitară. „Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Grigore Alexandrescu» oferă îngrijiri medicale pentru zeci de mii de copii din toată țara, în fiecare an, prin serviciile prestate: pediatrie, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică, chirurgie plastică și reparatorie, terapie-intensivă, neonatologie, kinetoterapie, toxicologie, pneumologie, gastroenterologie, cardiologie, neuro-psihiatrie și dermatologie. Întrucât fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate și de la Ministerul Sănătății sunt limitate, prestarea serviciilor medicale a fost posibilă și prin donațiile primite din partea unor sponsori precum dumneavoastră. Din nefericire, începând cu data de 1octombrie 2012, fondurile către spital au fost blocate prin OUG 47/2012, făcând imposibila achiziționarea materialelor medicale, medicamentelor și a celorlalte consumabile, precum și desfășurarea oricărei activități medicale și administrative”, a mai spus șeful de secție.

Același medic a precizat, în scrisoarea de sponsorizare, că unitatea sanitară se află în imposibilitatea de a cumpăra de la ser fiziologic până la antibiotic, de a-și plăti utilitățile și de a asigura evacuarea reziduurilor biologice și menajere. „Sperăm că vom putea oferi în continuare o șansă la viață micilor pacienți. Orice donație din partea dumneavoastră poate face diferența dintre viață și moarte”, spune medicul, în încheierea cererii de sponsorizare care a ajuns pe rețelele de socializare.

În acest context, managerul unității sanitare, Dan Enescu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că Spitalul „Grigore Alexandrescu” este clinică de urgență și necesită o atenție sporită la internări. Mai mult, el a admis că a trimis nota prin care a cerut șefilor de secții să fie mai atenți la cheltuirea banilor și i-a îndemnat să caute sponsori pentru spital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Jamaica ar putea fi puternic afectată de uraganul Beryl. Ce prevăd experții?
×