Picturi ale maeștrilor români, estimate la peste 1 milion de euro, scoase la licitație

Picturi ale maeștrilor români, estimate la peste 1 milion de euro, scoase la licitație
Mai multe capodopere semnate de 100 de maeștri ai picturii românești, a căror valoare totală se ridică la peste 1 milion de euro, vor fi prezentate în cadrul Licitației de Toamnă - Mari Maeștri ai Picturii Românești, organizată de Artmark pe 31 octombrie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Publicat: 17/10/2012, 12:26
Actualizat: 26/03/2019, 13:18

Mai multe capodopere semnate de 100 de maeștri ai picturii românești, a căror valoare totală se ridică la peste 1 milion de euro, vor fi prezentate în cadrul Licitației de Toamnă – Mari Maeștri ai Picturii Românești, organizată de Artmark pe 31 octombrie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Cu ocazia celei mai importante licitații de artă a sezonului, Artmark îi celebrează pe cei mai valoroși pictori români, ale căror opere domină în prezent topul tranzacțiilor de artă din România. Ediția din acest an a Licitației de Toamnă prezintă 135 de capodopere semnate de 100 de maeștri ale căror opere au fost vândute în licitații publice în perioada anilor 1990 – 2012.

Astfel, nu va lipsi Nicolae Tonitza, deținătorul recordului pentru cea mai scumpă operă de artă tranzacționată vreodată pe piața românească – pictura „Nud în iatac” (290.000 de euro, Licitația de Iarnă Artmark 2011). La această ediție a Licitației de Toamnă, pictorul va fi prezent cu tabloul „Catrina”, o operă ce o reprezintă pe fiica artistului pozând într-o postură erotică, de micuță Lolita, amintind de personajele pubere ale lui Balthus, Egon Schiele și Ernst Ludwig Kirchner. Lucrare unică, de o deosebită valoare, tabloul este evaluatla o suma între 100.000 și 200.000 de euro.

Tot pe 31 octombrie va fi licitată opera „Natură statică cu flori, carte și lămâi”, estimată la 10.000 – 16.000 de euro, semnată de Alexandru Ciucurencu, provenind din colecția filosofului și poetului Lucian Blaga, achiziționată de acesta direct din atelierul artistului, cu banii câștigați în urma traducerii operei „Faust”.

Și uleiul pe pânză semnat de Gheorghe Tattarescu și intitulat „Descătușarea României” este printre vedetele Licitației de Toamnă de la Artmark. Pictura, o lucrare foarte rară și considerată emblematică pentru istoria națională, provine dintr-o colecție belgiană și are o valoare estimativă de 5.000 – 10.000 de euro.

Reprezentare în cheie alegorică a României moderne, lucrarea este încadrată la categoria”tezaur național”. Este una dintre cele trei reprezentări ale”României descătușate”, destinate curtării contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei în Principate, Jacques Poumay, după abdicarea lui Al. Ioan Cuza. În acea perioadă, Locotenența Domnească din România i-a solicitat acestuia să preia conducerea țării. Un alt exemplar al acestei reprezentări a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care, de altfel, va accepta propunerea, devenind principe al României la 10 mai 1866.

O altă operă de valoare care va fi prezentată în cadrul evenimentului de pe 31 octombrie este pictura lui Nicolae Grigorescu „Țărăncuță cu doniță, de la izvor, prin pădure”, evaluată la 18.000 – 32.000 de euro. Pictura accentuează recurența tematicii bucolice, Grigorescu fiind, totodată, primul care introduce curentele celebre ale epocii în arta românească: realismul dar, mai ales, impresionismul.

Alte nume mari ale picturii românești ale căror opere vor fi prezente în cadrul Licitației de Toamnă a casei Artmark sunt Camil Ressu, Theodor Pallady, Marcel Iancu, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Max Arnold și Gheorghe Petrașcu.

Operele celor mai bine cotați pictori români vor putea fi văzute și de public în perioada 19 – 29 octombrie, într-o expoziție care va fi organizată la Palatul Cesianu-Racoviță din București.

Licitația de Toamnă – Mari Maeștri ai Picturii Românești a casei Artmark se va desfășura pe 31 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Ce se întâmplă cu concediile începând din 2025. Legea care clarifică toate situațiile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal