Câte numere de telefon au fost portate în ultimii 4 ani

Câte numere de telefon au fost portate în ultimii 4 ani
Publicat: 18/10/2012, 16:25
Actualizat: 02/02/2019, 01:36

Peste 870.000 de numere de telefon au fost portate din octombrie 2008 până miercuri, cele mai multe, 586.252, fiind pe segmentul telefoniei mobile, potrivit datelor anunțate de autoritatea de reglementare în telecom, ANCOM.

„La patru ani de la lansarea serviciului de portabilitate de către ANCOM, putem spune că cei peste 870.000 de români care au ales să își schimbe furnizorul de telefonie sunt dovada clară a unei piețe dinamice și competitive, o piață care oferă libertate de alegere clienților”, a declarat președintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

De la lansarea serviciului numărul de portări a crescut constant. Astfel, în ultimele trei luni din 2008 au fost realizate 15.681 de portări, în 2009 circa 180.240 de portări, în anul 2010 s-au înregistrat alte 221.219 de numere noi portate, în creștere cu 23% față de 2009, trend menținut și în anul 2011, când numărul portărilor a continuat să urce, la 260.256.

În perioada ianuarie – octombrie a acestui an s-au realizat 195.818 de portări, estimarea ANCOM fiind că până la sfârșitul acestui an se va depăși numărul de portări de 2011.

Din numărul total de 873.213 de portări realizate până la 15 octombrie 2012, 586.252 sunt numere de telefonie mobilă, reprezentând 67% din total, o proporție care s-a menținut constantă în acești patru ani.

Datele statistice arată în continuare că cei mai interesați de portarea numerelor de telefon sunt utilizatorii cu abonament (74%), față de cei care portează o cartelă preplătită.

În segmentul telefoniei mobile, Cosmote a primit 195.349 de numere, Vodafone 194.774, Orange 189.508, RCS&RDS 5.894, Telemobil 719.

În cei 4 ani de la lansarea portabilității numerelor, cele mai multe numere de telefonie mobilă s-au portat în anul 2011 – 177.111.

În cazul telefoniei fixe, 34 de furnizori împart cele 286.961 de numere portate până în prezent.

Dintre acestea, cele mai multe au fost portate către rețelele UPC România – 76.737, RCS&RDS – 75.263, Orange – 57.588, Vodafone – 51.823 și Romtelecom – 12.657.

Cele mai multe cereri de portare a numărului de fix s-au înregistrat în București (84.306 de numere), capitala fiind urmată de județul Cluj – 21.298 de numere portate, Timiș – 15.348, Prahova – 15.235 și Galați – 13.003, care însumează peste 50% din totalul numerelor de telefonie fixă portate.

„De-a lungul celor patru ani de la introducerea portabilității numerelor în România, s-au portat în medie 16.000 de persoane în fiecare lună, luna în care s-au înregistrat cele mai multe portări fiind decembrie”, se arată în comunicat.

Începând cu luna septembrie a acestui an, termenul de activare a unui număr portat este de maxim o zi lucrătoare, așa cum prevăd normele europene, iar durata maximă a procedurilor administrative aferente portării și durata maximă potențială de întrerupere a serviciului în cursul procesului de portare s-au redus.

Astfel, dacă înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi privind portabilitatea, durata medie de întrerupere a serviciilor pentru utilizatorii de telefonie fixă era de 86 minute și pentru utilizatorii de telefonie mobilă de 27 minute, în primul semestru al anului 2012, în luna septembrie, aceasta a scăzut la 64, respectiv 24 minute, valori mai mici decât cele prevăzute în reglementări.

Cele mai frecvente aspecte pe care utilizatorii le-au semnalat Autorității de-a lungul acestor ani prin cele 685 de sesizări cu privire la portabilitate au vizat neinformarea completă și corectă de către furnizori cu privire la procedura de portare, precum și întârzieri în realizarea portării față de data convenită pentru finalizarea acesteia.

Printre cele mai des întâlnite motive de respingere a unei cereri de portare de către furnizorii donori, motive care au și generat întârzieri în procesul de portare, s-au numărat necorespondența dintre numărul SIM-ului și numărul pentru care se solicită portarea, introducerea greșită a codului de abonat sau a adresei de instalare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină