EXCLUSIV. Leul intră în campanie electorală. Cum se pregătesc speculatorii să parieze prin băncile din Londra

EXCLUSIV. Leul intră în campanie electorală. Cum se pregătesc speculatorii să parieze prin băncile din Londra
Publicat: 23/10/2012, 11:55
Actualizat: 17/01/2015, 20:51

Alegerile generale din 9 decembrie sunt percepute de unii investitori străini drept o ocazie numai bună pentru a face profituri din deprecierea leului. În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți investitori, majoritatea operând cu bănci din Londra, au început să facă „pariuri” tot mai consistente pe deprecierea leului, așteptându-se fie la o nouă criză politică, fie la măsuri care să afecteze revenirea economică a României, după cum au declarat pentru gândul unii dealeri valutari.

„Se construiesc poziții, se fac pariuri, dacă doriți, din ce în ce mai puternice pe deprecierea leului în jurul alegerilor. În general se merge în praguri, de la 4,65 lei/euro până la peste 5 lei pentru un euro. Creșterea economică mult sub așteptările inițiale, dacă va fi, într-adevăr, vorba despre creștere economică anul acesta, inflația în creștere și diversele declarații politice cel puțin bizare, dar mai ales lipsa unor planuri concrete par să le arate investitorilor faptul că dacă pariezi pe căderea leului poți câștiga”, a declarat pentru gândul dealerul valutar al unei bănci, care nu a dorit să fie citat cu numele și funcția deținută.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

Dealerul valutar ne-a precizat că atât identitatea, cât și valoarea efectivă a „pariurilor” este „practic secretă”, ei lucrând prin bănci și „mizând” pe căderea leului sume relativ mici, dar care se adună.

Banca Națională a anunțat vineri un curs oficial de 4,5809 lei/euro, în creștere pentru a cincea ședință consecutivă, nivel maxim al ultimelor 11 săptămâni.

De la începutul anului până vineri cursul a crescut cu aproape 6%, prima cotație oficială anunțată de Banca Națională în 2012 fiind de 4,3219 lei/euro. Cursul maxim istoric a fost atins pe 3 august, când cotația oficială a fost de 4,6481 lei/euro.

Isărescu a anunțat public că vizează stabilizarea cursului

Tot vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că plafonarea licitațiilor de tip „repo”, prin care Banca Națională împrumută băncile în schimbul titlurilor de stat deținute de acestea, este o măsură de stabilizare a cursului mai bună decât majorarea dobânzii de politică monetară, cea care „dă tonul” dobânzilor la creditele în lei de pe piață, conform Mediafax.

Practic, pentru a împiedica investitorii să parieze împotriva leului, să pună presiune pe deprecierea lui, BNR a ales să controleze mai strict lichiditatea, respectiv leii din piață, care ar putea fi folosiți de către acești investitori drept „muniție” împotriva monedei naționale.

Protejarea leului aduce dobânzi mai mari la împrumuturile statului

„În același timp însă, Ministerul Finanțelor trebuie să se împrumute consistent pentru a rostogoli datoria publică dar și pentru a acoperi deficitul bugetar. Dacă sunt prea puțini lei în piață, pentru a proteja cursul, atunci dobânzile cerute de bancheri cresc”, a explicat dealerul.

Altfel spus, încercând să protejeze moneda națională de depreciere, BNR ar putea forța statul să se împrumute mai scump, ceea ce se pare că deja se întâmplă.

Ministerul Finanțelor a împrumutat luni, prin certificate de trezorerie, suma de 625 milioane de lei, pe 11 luni, la un randament de 6,08% pe an, în creștere de la licitația similară (pe o maturitate similară) de lunea precedentă, când a fost de 6,02% pe an.

BNR a reînceput săptămâna trecută să limiteze sumele împrumutate prin licitațiile repo, când a acordat unui număr de 11 bănci 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro). Din luna septembrie și până pe 8 octombrie, BNR a împrumutat băncile cu sumele solicitate.

Cele patru licitații repo organizate de BNR în luna august au avut sumele plafonate, pentru prima dată din 2008, iar leul a beneficiat parțial de decizia băncii centrale, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut ușor, conform Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...