MANIFESTAȚII DE AMPLOARE, așteptate marți în UNGARIA. Organizatorii speră să adune 200.000 de oameni la Budapesta

MANIFESTAȚII DE AMPLOARE, așteptate marți în UNGARIA. Organizatorii speră să adune 200.000 de oameni la Budapesta
Publicat: 22/10/2012, 10:56
Actualizat: 08/02/2019, 03:20

Cele două tabere speră să reunească la Budapesta aproximativ 100.000 de persoane fiecare, la 23 octombrie, zi de sărbătoare națională în Ungaria, care comemorează revolta împotriva regimului comunist din 1956, reprimată sângeros de Moscova.

Revenirea pe scena politică pentru această ocazie a lui Gordon Bajnai, precendent premier de centru-stânga, un independent apreciat de populație, crește miza politică a acestei zile.

„Ceea ce vom vedea pe 23 este un început precoce de campanie electorală”, alegerile legislative urmând să se desfășoare în aprilie 2014, apreciază Peter Kreko, director al institutului de studii Political Capital. „Vedem deja reacțiile partidului conservator aflat la putere, Fidesz, care îl consideră pe Bajnai drept un adversar al lui Orban în 2014”, a declarat pentru pentru AFP.

Gordon Bajnai, în vârstă de 44 de ani, a condus un Guvern de centru-dreapta timp de un an, între 2008 și 2009, după demisia premierului socialist Ferenc Gyurcsany. El a implementat măsurile de redresare preconizate de Fondul Monetar Internațional (FMI) în schimbul unui împrumut de 20 de miliarde de euro, care a permis Ungariei să scape de faliment.

El va lua cuvântul la reuniunea organizată de „Milla” („Un milion de persoane pentru libertatea presei”), o organizație neguvernamentală creată după adoptarea reformei presei în 2011, considerată de critici drept o „crimă la adresa libertății”. Partidul Socialist (MSZP), a doua forță politică din țară, le-a cerut simpatizanților săi să se alăture acestei manifestații.

Viktor Orban se va exprima în fața Parlamentului, la ora 14.00 GMT (17.00 ora României), în cadrul unor ceremonii oficiale.

„Miza este importantă deoarece dacă opoziția este capabilă să se unească, împreună îl vor putea învinge pe Orban”, apreciază Peter Kreko. Gordon Bajnai ar putea să joace un rol cheie militând pentru reunirea forțelor anti-Orban.

Potrivit politologilor, opoziția – socialiști, partidul disident DK al lui Gyurcsany și ecologiștii din LMP – este condamnată să se înțeleagă dacă vrea să învingă Fidesz, deoarece Guvernul a modificat legea electorală, suprimând al doilea tur de scrutin.

Aceste manifestații au loc într-un context tensionat pentru Viktor Orban, a cărui popularitate este în scădere. Ungaria a intrat în recesiune în al doilea trimestru, șomajul crește (10,4 la sfârșitul lui august), iar populația s-a săturat de impozitele și taxele numeroase decise de Guvernul său pentru a umple găurile bugetului.

Socialiștii au câștigat două alegeri locale parțiale în ultimele luni și se apropie de Fidesz în sondaje: potrivit institutului Sonda-Ipsos din 18 octombrie, Fidesz conduce în continuare cu 20 la sută din intențiile de vot, dar socialiștii sunt la 16 la sută, respectiv cel mai bun scor al lor de la preluarea puterii de către Viktor Orban în 2008.

Fidesz nu organizează oficial o manifestație pentru liderul său, dar susținătorii lui sunt invitați să se alăture „Békemenet” („Marșului păcii”), organizat și finanțat de oameni de afaceri și jurnaliști apropiați puterii.

Ca și la precedenta ediție a „Békemenet”, în ianuarie 2012, ei intenționează să aducă simpatizanții cu autocare din toate cele patru colțuri ale țării, precum și din statele vecine unde trăiește o importantă minoritate maghiară, cum ar fi Slovacia sau România.

De această dată, cuvântul de ordine va fi „ieșirea din îndatorare, chiar cu prețul sacrificiilor”, în timp ce anul trecut organizatorii au vrut să „demonstreze susținerea poporului” pentru Viktor Orban, în scopul de a împiedica Ungaria să „devină o colonie” a Uniunii Europene sau a FMI.

Guvernul s-a angajat din iulie în discuții laborioase cu aceste instituții pentru un nou împrumut de 15 miliarde de euro. Obiectivul constă în a ajuta Guvernul – care a pierdut încrederea investitorilor din cauza politicii sale economice imprevizibile – să se finanțeze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...