Moștenitorii francezi ai brevetului inginerului Ion Basgan cer statului român DESPĂGUBIRI DE 6 MILIARDE DE EURO

Moștenitorii francezi ai brevetului inginerului Ion Basgan cer statului român DESPĂGUBIRI DE 6 MILIARDE DE EURO
Publicat: 23/10/2012, 16:15
Actualizat: 01/02/2019, 15:50

Moștenitorii francezi ai brevetului petrolier revoluționar al inginerului român Ion Basgan, care a inventat „forajul rotativ prin rotație percutantă”, cere statului român despăgubiri de șase miliarde de euro, considerând că au fost „jefuiți” de regimul comunist, relatează, marți, www.franceinfo.fr.

Dosarul a fost înregistrat în 27 octombrie 2011 la Tribunalul București și are ca obiect „brevete de invenție – proprietate intelectuală”.

În această cauză, statul român, prin Ministerul Economiei, a fost dat în judecată de Brigitte Magdalene Liselotte Stentzel, Marie Jeanne Violette Thibaudet, Jean Marie Thibaudet, Madeleine Marie Thibaudet și Jean Yves Marie Tribaudet, potrivit site-ului Tribunalului București.

Dezbaterile în acest dosar, care a avut primul termen în 21 februarie 2012, au fost amânate de trei ori. Marți, instanța Tribunalului București ar trebui să ia în discuție acest dosar.

Potrivit site-ului www.franceinfo.fr., cei cinci copii ai lui Jean-Philibert Thibaudet cer statului român despăgubiri de șase miliarde de euro.

Povestea începe cu mult timp în urmă, respectiv în 1934. Atunci, inginerul român Ion Basgan a înregistrat un brevet petrolier revoluționar. El a pus la punct „forajul rotativ prin rotație percutantă”, sistem care a îmbunătățit exploatarea de petrol și a fost folosit în întreaga lume, a relatat sursa citată.

Brevetul avea o valoare foarte mare și când a început războiul, în 1940, Ion Basgan a vrut să-și pună invenția la adăpost. El a decis să-și vândă brevetul lui Jean-Philibert Thibaudet, care era atașat militar francez în România. Războiul a continuat, regimul comunist s-a instalat în România și între timp toată lumea a uitat de faimosul brevet, atât familia lui Ion Basgan, a cărui firmă a fost naționalizată, cât și atașatul militar francez, care nu a căutat să-și pună în aplicare drepturile.

În 2009, unul dintre copiii inginerului, pe care îl cheamă tot Ion Basgan, fost senator, a încercat să obțină despăgubiri, fără să știe că tatăl său a vândut brevetul lui Jean-Philibert Thibaudet. El știa doar că regimul comunist a naționalizat afacerea familiei și că există o lege care prevede acordarea unei indemnizații familiilor jefuite, încercând să obțină daune.

Ion Basgan a fost pe punctul de a obține o despăgubire, însă fratele său vitreg, care trăiește în Elveția, a descoperit acest lucru și a blocat procedura. Cele două părți sunt în litigiu. În același timp, continuă acțiunea în instanță a descendenților lui Jean-Philibert Thibaudet.

În octombrie 2009, site-ul www.24heures.ch relata că inginerul român Ion Basgan a descoperit metoda de a fora petrol la o adâncime de peste 2.000 de metri, dar Statele Unite i-au confiscat brevetul, motiv pentru care unul dintre fiii acestuia cere în instanță despăgubiri în valoare de 100 de miliarde de dolari.

Dosarul s-a pierdut în timpul Războiului Rece și recuperarea lui nu va fi posibilă fără o confruntare dură cu administrația Statelor Unite. În acest moment se judecă în România procesul de succesiune între cei trei fii ai savantului, după ce unul dintre ei, fost senator liberal, a reușit să treacă prin Parlament o lege în baza căreia are dreptul de a revendica singur o indemnizație uriașă din partea statului, dar și a Petrom, principalul producător de petrol din Europa de Est.

Ion Basgan a descoperit în 1930 metoda tehnică de a fora la o adâncime de peste 2.000 de metri, o invenție care a revoluționat industria petrolieră, reducând costurile de producție cu cel puțin 30 la sută. Deși întreaga lume i-a recunoscut meritele, inventatorul nu a primit nici un ban pentru descoperirea sa, iar în timpul celui de al doilea război mondial, Statele Unite i-au confiscat brevetul, în timp ce marile companii petroliere s-au îmbogățit, scria www.24heures.ch.

La sfârșitul anilor ’60, administrația americană a încercat să ajungă la un acord cu Basgan, dar acesta a refuzat soluționarea amiabilă în timpul dictaturii comuniste, când orice bun al său ar fi revenit statului. Dar după aderarea la Uniunea Europeană, România este obligată să își facă ordine în problemele din trecut, în baza unei legi care prevede recunoașterea abuzurilor comise între 1945 și 1990 față de cetățeni.

„Sperăm că acum se va face dreptate”, declara atunci unul dintre fiii acestuia, Sorin Basgan, care locuiește din 1986 în regiunea Lausanne, din Elveția și care desfășoară procedurile în numele mamei și a unuia dintre frații săi, stabilit în Germania.

„Dacă vom câștiga, acest lucru va fi folosit pentru a realiza un vis al tatălui meu: înființarea unei fundații filantropice pentru sprijinirea cercetărilor privind energiile regenerabile”, preciza atunci Sorin Basgan.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?