PARLAMENTUL BĂIEȚILOR LUI TATA. Politician senior: „Puteam să-i fac un bar, dar are înclinații politice”. Juniorul: „N-am înțeles legătura pe care oamenii o fac între mine și tatăl meu”

Publicat: 11/12/2012, 18:11
Actualizat: 07/08/2015, 00:39

Au bani, au proprietăți afaceri proprii sau poziții în vârful firmelor de familie. Ce le lipsea din palmares: mandatul de parlamentar. În liga Anastase-Mocanu-Mustea se pregătesc să intre la parlamentarele din 2012 alți câțiva copii de afaceriști sau de politicieni versați: Alin Petrache, Vlad Cosma, Alexandru Anghel vin să împrospăteze Casa Poporului.

Din noul val de figuri noi nu lipsesc nici soțiile de politicieni cu vechime, dornice să ocupe un scaun de deputat sau de senator. Colegii bine cotate, în care pot câștiga fără mari emoții le-au fost rezervate Elenei Uioreanu, Ralucăi Surdu sau Gabrielei Vrânceanu Firea. Manuela Mitrea și Monica Iacob Ridzi rămân și ele pe poziții.

Petrache Jr, impresionat de „ideologia puternică” a PSD

Unul din locurile puse deoparte pentru junii parlamentari îi aparține lui Alin Petrache. Fiul lui Adrian Ionel Petrache, celebrul om de afaceri din grupul Petrache-Bittner-Cocoș care a gravitat când în jurul lui Adrian Năstase, când al PDL, se pregătește să intre în parlament pe filiera PSD. Petrache spune că nu l-au cucerit însă perspectivele de promovare, ci ideologia. „Absolut deloc, dar absolut deloc n-a contat averea. Iar intrarea în partid e de mai demult. PSD mi s-a părut un partid cu o ideologie puternică. Există, evident, și relații de prietenie”, a comentat el pentru gândul.

Dacă partidul i-a oferit, în primă fază, un scaun de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, cu rang de subsecretar de stat, la alegeri, Petrache Jr a fost împins de USL într-un colegiu din sectorul 3, fiind cotat cu șanse maxime. Din parlament, proaspătul candidat vrea să schimbe fiscalitatea în sport „într-un an, un an și jumătate” și neagă vehement orice legătură cu interesele de afaceri ale tatălui său. „Am intrat în politică pentru că îmi doresc să schimb lucrurile în sportul românesc. N-am înțeles niciodată legătura pe care oamenii o fac între mine și tatăl meu. Îl iubesc, îl respect, dar eu sunt eu. Pregătirea mea e pe sport. Nu mai sunt de mult timp băiatul lui tata și nu știu dacă am fost vreodată. Absolut deloc nu mizez pe nume în politică”, spune Petrache.

Foto: Laurențiu Mich // Mediafax

Până să țintească spre parlament, Alin Petrache, rugbyst de performanță și absolvent de master la Colegiul Național de Apărare, a lucrat numai în administrația de stat, de la Comitetul Olimpic Român, la Federația de Rugby, până la ANST. Este însă un înstărit moștenitor. Numai ceasurile pe care le poartă valorează, potrivit propriei estimări din declarația de avere, 67.000 de euro.

„Sunt un om normal. Am o casă, un apartament, o mașină personală și cam atât”, face candidatul Petrache o socoteală sumară. Declarația sa de avere aduce însă câteva completări: la 36 de ani, are 8 terenuri agricole sau forestiere, trei apartamente și o casă în București, toate moștenite sau primite prin donație.

Cosma cu BMW X6, urmașul lui Năstase la Mizil

Dornic de ascensiune politică este și fiul lui Mircea Cosma, președintele PSD al Consiliului Județean Prahova. De la volanul unui BMW X6, Vlad Cosma plănuiește să iasă deputat USL, impus de partidul tatălui său, în județul pe care acesta îl conduce, mai exact în colegiul lăsat liber de Adrian Năstase, la Mizil. Cosma Jr. a fost de altfel consilierul parlamentar al lui Năstase al cărui „accident nefericit” l-a și făcut candidat, spune Mircea Cosma. Tânărul pretendent al unui mandat de deputat a evitat să dea orice declarații. În numele său a vorbit însă tatăl.

Din spusele lui Mircea Cosma, fiul său a făcut management la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, manageriind încă din facultate „o ușoară societate comercială”, firma de web design pe care tatăl i-a făcut-o „ca să-și câștige banii de student”. „Puteam să-i fac un bar, dar i-am făcut o firmă. E unul din cei mai buni specialiști în IT. A luat premiul mondial al creatorilor de siteuri la Chicago în 2004. Ca student a avut o ușoară societate comercială care se ocupa de siteuri, să aibă și el bani de student. Eu i-am dat banii, cine să-i dea altcineva?”, a explicat șeful CJ Prahova pentru gândul.

Foto: TSD Ploiești

Ce îl recomandă să ajungă parlamentar? Mircea Cosma îi enumeră talentele: „talentul dezvoltării pragmatice”, „cultura informatică” plus „înclinațiile spre politică”. „Îi place informatica. E aplicat pe cultură informatică. Adică nu mai citește din cărți, ci direct de pe ecran.Taică-miu a scris, când era mai tânăr, la Curentul. Probabil moștenește ceva din talentul dezvoltării pragmatice. N-a făcut el așa multe, dar a cunoscut lumea. A fost cu mine să arătăm România prin statui în toată Europa. Spre istorie națională e înclinat, ca și mine. Împreună, avem 103 statui și busturi (ale unor personalități istorice, n.red.) ridicate”, explică tatăl. Și nu se oprește aici: „Știe atâta administrație de la mine cât nu știu 20 de inși la un loc. Dacă avea înclinații către știință făcea un doctorat, dar așa, nu-i pentru onoarea noastră de familie. Acum doctorate iau toți papagalii”.

Cosma Senior: „Noi suntem familie cu tradiție, ca Brătienii și Băsescu”

Tatăl respinge ferm și acuzațiile Robertei Anastase care l-a reclamat public pe Cosma Jr ca fiind „coordonatorul lumii interlope din acest județ”, „consumator de substanțe și alcool”. „N-are decât să mănânce rahat nepoata ilegalistului Anastase, eu îi fac cadou hârtie igienică. Și la aia cu drogurile oricum s-a liniștit, că i-a dat fiu-miu un certificat. Oricum, acum s-au împăcat”, asigură Cosma de pacea locală.

Foto: Contul de Facebook al lui Vlad Cosma

Ascensiunea lui Vlad Cosma spre parlament vine ca urmare a intrării lui Năstase în închisoare. „Dacă nu era accidentul nefericit al lui Adrian Năstase, nu candida. Îl lăsam să mai crească, are 29 de ani. Dar PSD trebuia să continue proiectele de infrastructură acolo. Am fost și eu de acord”, se justifică tatăl.

Modelele familiei Cosma pentru promovarea copiilor în politică: Brătienii și Băseștii. „Noi suntem familie cu tradiție, am luat ca model două familii: Brătienii și Băsescu, care și-a promovat fata în Parlamentul European. O familie, dacă are înclinații spre politică, se gândește să promoveze aceste înclinații spre copii. Eu am crezut că o să fie fiică-mea, care e notar, că e mai bună de gură, dar uite că e el”, spune șeful CJ Prahova. Mircea Cosma se va asigura de altfel în campanie că electoratul înțelege „transferul între generații”. „Eu l-am ajutat destul. Având în vedere că e foarte cunoscut, vor fi cheltuieli puține. În rest, nu numai că mă pozez pe afiș, vin și le explic la oameni că se face transferul de la o generație la alta”, face tatăl planuri de campanie.

Anghel își laudă fiul: „Îl duce mintea, dacă se hotăra mai demult, i-aș fi pregătit terenul mai bine”

Un alt tânăr moșteniror din Prahova care se vrea deputat este Alexandru Anghel. Fiul actualului parlamentar PDL și om de afaceri, Florin Anghel, candidează chiar în colegiul pe care tatăl său se pregătește să-l elibereze. Nu înainte de a-i da o mână de ajutor fiului. „Are o situație materială bună, care nu mi se datorează mie, ci destul de mult și lui. Eu m-am bucurat că vrea să facă politică. Eu m-am retras de tot. Mi-a ajuns efectiv. Pe el îl duce mintea, e un băiat foarte deștept și crescut cu credință. Dacă se hotăra mai demult, i-aș fi pregătit terenul mai bine”, a explicat fostul președinte al CJ Prahova, Florin Anghel, pentru gândul.

Foto: campinaph.ro

Candidatura lui Anghel Jr. va fi asumată de ARD, fiind propusă de PDL. La 30 de ani, Alexandru Anghel s-a lăsat de arhitectură în 2009, când criza l-a lăsat fără contracte, și produce energie verde prin microhidrocentrale pe râurile de munte. Contestă eticheta de băiat de bani gata, dar admite că numele de Anghel nu îl va încurca în campanie.

Anghel Jr: „Evident că voi pierde bani în politică. Și totuși încerc”

În politică s-a hotărât să intre acum o lună și jumătate, când, spune el, l-au enervat atitudinea și politicile guvernului Ponta. „Dorința asta mi-am declanșat-o în vară. A fost și suspendarea președintelui, dar ceea ce m-a deranjat foarte mult a fost activitatea acestui guvern, mai bine spus lipsa de activitate care, ca om de afaceri, mă atinge și pe mine. Nu voi revoluționa eu politica, dar dacă cei din generația mea vor sta cu mâinile în sân, nu ajută la nimic”, spune Anghel, care nu vrea să vorbească despre ce va face în parlament până la startul campaniei.

Ca și Alin Petrache, Alexandru Anghel susține că a ales partidul din convingere și „din motive ce țin de ideologie” și e convins că ar fi candidat și dacă n-ar fi fost fiu de deputat. „Ori acum, ori mai târziu. Noi nu am făcut politică în casă. Eu mi-am făcut business-urile mele, sunt pe picioarele mele. Evident că voi pierde bani în politică. Nu poate politica să-ți dea un nivel de trai. Și totuși încerc. Afacerile normal că le păstrez, n-am contracte cu statul. Câți bani voi investi în campanie nu pot să vă zic, nu știu încă, dar nu voi cumpăra voturi, de asta vă asigur”, spune Anghel jr.

Baronii de provincie vor „ambasadori” în parlament

Mandatul de parlamentar le surâde și afaceriștilor la scară mai mică, necunoscuți la centru, dar de notorietate în județele lor. La Galați, Marcel Scarlat, patronul unui complex turistic frecventat în județ, și-a impus fiul, pe George Scarlat, drept candidat PNL chiar peste capul lui Victor Paul Dobre, liderul filialei județene a partidului.

La 34 de ani, George Scarlat administrează afacerile familiei.

Practica răsplătirii sponsorilor locali funcționează și la PDL. Pe listele ARD de la Botoșani i s-a făcut loc lui Manuel Popa, fiul lui Manole Popa, patronului unei fabrici de confecții cunoscute pe plan local, care produce pentru branduri internaționale.

Liga moștenitorilor cu vechime: Anastase, Sava, Mustea, Mocanu

Modelul împingerii în față a odraslelor din politică a funcționat foarte bine și în urmă cu patru ani, fiind testat cu succes atât de PDL, cât și de PSD și înainte de votul uninominal.. Pe această filieră și-au găsit colegii eligibile de la Roberta Anastase, fiica unui PD-ist cu vechime, până la actualul naș al Elenei Băsescu, Răzvan Mustea-Șerban, provenit dintr-o familie de oameni de afaceri din Vrancea.

Un alt băiat de bani gata ajuns direct în vârful firmelor familiei și de acolo în Casa Poporului, inițial pe filiera Roberta Anastase, este Andrei Sava. Chiar dacă nu s-a remarcat în patru ani decât printr-o inițiativă de neimpozitare a salariilor clericilor și prin sesizarea ANI privind venituri nejustificare de 670.000 de lei, Sava intră fără mari emoții în alegeri pentru un nou mandat în Prahova, de această dată susținut de PSD.

Tot în Prahova, încearcă să prindă al treilea mandat și Mihai Apostolache, fost PSD-ist rtrecut la PDL, fiul ex-senatorului PSD Victor Apostolache. Este și cazul lui Adrian Mocanu (PSD), fiul lui Victor Mocanu, unul dintre cei mai notorii baroni locali ai PSD, care a condus CJ Buzău timp de 12 ani.

Elena Uioreanu: „Eu am un spirit revoluționar, dar nu neg că numele ajută în campanie”

Cu gândul la politica mare sunt și câteva dintre soțiile de demnitari. Dornice să vadă la tribuna parlamentului, Elena Uioreanu, Raluca Surdu și Gabriela Firea au primit și ele colegii confortabile în care soții vor pune umărul direct la adunarea voturilor.

Privilegiată din start prin lipsa de concurență în interiorul filialei liberale, Elena Uioreanu, soția șefului CJ Cluj, Horia Uioreanu, vrea să revină în politica națională dintr-un colegiu în care soțul său are, practic, primarii la degetul mic, pentru că de pixul său vor depinde finanțările pe proiecte locale până în 2016.

Soția sa vede însă lucrurile altfel: „Este cel mai neeligibil colegiu pentru noi. Sunt mai mult de jumătate primari PDL, va fi foarte greu. Vreau să mă duc să lupt, să trag, să aduc voturi pentru partid. Am fost în comune la discuții, să mă prezint. M-au primit bine primarii PDL, UDMR, e și firesc. Nu înseamnă că eu sau soțul facem presiune pe cineva. Eu merg pe abilitățile mele: să mă implic, să vorbesc cu oamenii. Am intrat în PNL din liceu, am un spirit revoluționar. Sigur, pentru comunitate e un avantaj că banii vin prin CJ. Nam ce face, am avantaj cu dezavantaj pentru funcția de acasă”, a explicat ea pentru gândul.

Foto: Gazeta de Cluj

Fostă consilieră personală a premierului Călin Popescu Tăriceanu, Elena Uioreanu, a făcut primul pas în politică pe un post de secretară a fostului deputat Anton Ionescu și apoi a Noricăi Nicolai. Ulterior a ajuns consilier județean și apoi consilier local pe listele PNL. De pe fotoliul de parlamentar vrea să înfrățească localitățile din Cluj cu alte comune din străinătate și nu respinge ideea de a negocia bani pentru colegiu în schimbul votului la legea bugetului. „Mi-a venit o idee aș vrea să-i ajut să se înfrățească cu alte comune din alte țări. Cu negocierea votului meu pe buget nu am o problemă, dacă banii ajung în județ”, spune Elena Uioreanu.

Soția șefului CJ Cluj nu neagă că mizează în alegeri pe numele său. „Eu nu neg că numele ajută. Glumeam chiar, cu stafful de campanie, să punem pe afiș doar Uioreanu”, spune ea. Pentru Elena Uioreanu campania a început bine și finaciar. „N-am făcut încă un buget de campanie. Dar am deja prieteni care m-au sunat că vor să mă sprijine financiar. Sunt norocoasă”, a adăugat ea.

Surdu de la RA-APPS vrea să-și vadă soția în parlament

Un loc de deputat PNL de Călărași vizează și soția șefului RA-APPS, Georgian Surdu, trecut de la PDL la liberali.

Foto: Facebook

Raluca Surdu este consilier juridic la Regia pe care soțul său o conduce și împarte, împreună cu șeful RA-APPS, cinci terenuri agricole în Ilfov și Buzău, două case la Snagov, un apartament în București și 2.716.507 lei în conturi. Soția lui Georgian Surdu nu a dorit să facă niciun comentariu legat de candidatură.

Gabriela Firea, în clubul soțiilor din politică

La statutul de vedetă politică aspiră și Gabriela Vrânceanu Firea. Candidată la Senat în Ilfov, fieful soțului său, Florian Pandele, fosta realizatoare tv are șanse să ajungă unul dintre cei mai înstăriți parlamentari. Ultima declarație de avere făcută publică de Pandele arată că Gabriela Firea a câștigat anual din trustul Intact aproape 130.000 de euro, are bijuterii și tablouri de 180.000 de euro și aproximativ 250.000 de euro în conturi. Jurnalista conduce un Mercedes și are în proprietate, împreună cu fiul din prima căsătorie, șase terenuri și două case.

În clubul soțiilor susținute în politică intenționează să-și păstreze locurile atât nevasta lui Miron Mitrea, cât și cea a primarului din Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi. Deputat și notar public, Manuela Mitrea țintește deja la al patrulea mandat din partea PSD. Monica Iacob-Ridzi, pe de altă parte, a schimbat tabăra PDL pe cea a PP-DD, după ce a fost trimisă în judecată pentru dosarul „2 Mai”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată