HARTA SCUMPIRILOR LA CĂLDURĂ. Cât costă gigacaloria în marile orașe. Când se va da drumul la încălzire

Publicat: 27/03/2013, 14:44
Actualizat: 23/03/2019, 03:51

Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire pot solicita pornirea căldurii prin intermediul asociațiilor de locatari, furnizarea în regim permanent pentru locuințele arondate Radet urmând să fie operată în funcție de evoluția temperaturilor, susțin reprezentații distribuitorului.

„Instalațiile sunt încărcate. Cei care au dorit căldură au primit pe baza unei solicitări făcute la noi”, au declarat pentru gândul reprezentanții RADET.

Conform legii, furnizarea de încălzire în regim permanent se va face dacă, timp de trei zile consecutiv, între orele 18:00 și 6:00, se înregistrează valorii medii ale temperaturii aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici.

Numărul apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire era, la nivelul lunii mai a acestui an, de 567.657, în scădere cu 0,2% față de 2011, reiese din cele mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Prețurile energiei termice furnizate consumatorilor racordați la încălzire centralizată este reglementat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În cazul Radet, prețul de facturare aprobat este de 169,8 lei/GCal, în timp ce prețul de furnizare aprobat este de 325 lei/GCal. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat că se așteaptă ca gigacaloria să se scumpească în acest an cu circa cinci procente, pe fondul majorării prețurilor gazelor naturale, însă a dat asigurări că bucureștenii nu vor suporta din propriile buzunare această scumpire.

Radet cumpără energiei termică de la Electrocentrale București (ELCEN) și o livrează consumatorului final.

Radet ar putea fi iertată de datorii în valoare de un miliard de lei față de Elcen

Guvernul a aprobat la sfârșitul lunii trecute un memorandum prin care s-a angajat să negocieze anularea unor penalități acumulate de RADET în ultimii 15 ani față de ELCEN pentru neplata unor datorii.

„Agrearea cu Primăria București a strategiei de eliminare a arieratelor pe care le are Radet la Elcen București până la mijlocul lunii octombrie” este totodată și unul dintre obiectivele pe care Guvernul le-a comunicat Fondului Monetar Internațional (FMI) cu prilejul ultimei misiuni de evaluare a acordului de tip stand-by cu România.

Obligațiile restante ale Radet față de producătorul de energie termică se ridică la peste 2,2 miliarde de lei, iar penalitățile depășesc 1,1 miliarde de lei. „Memorandumul propune mandatarea reprezentanților statului în AGA ELCEN pentru a dispune măsurile legale în vederea negocierii termenilor și condițiilor în care societatea poate dispune anularea penalităților pentru neplata și/sau plate cu întârziere de către RADET a obligațiilor contractuale”, a informat executivul la acea vreme.

Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, apreciază că anularea acestor penalități este o decizie bună, însă „trebuie mers pe lanț”. „Nu-mi aduc aminte de un dezastru natural care să fi lovit Radet. Este vorba despre decizii politice greșite cumulate cu probleme de management. Dacă îți cere în ianuarie să majorezi prețul și tu aprobi în decembrie, îl obligi să vândă zece luni în pierdere. Anularea datoriilor e bună, dar trebuie mers pe lanț”, a declarat Mereuță pentru gândul.

În 2011, Radet a consemnat pierderi de peste 900 de milioane de lei, echivalentul a peste 215 milioane de euro la un curs mediu de schimb de 4,2 lei/euro, iar datoriile totale s-au ridicat la peste 2,6 miliarde de lei (630 milioane de euro). Elcen, principalul furnizor de energie al regiei, a avut la rândul său probleme în achitarea unor datorii către furnizorii de materie primă, pe fondul întârzierii plăților de la RADET.

Pentru a putea achiziționa combustibilii necesari producției de energie, Elcen se împrumută în fiecare iarnă de la bănci, deoarece nu dispunde de lichidități suficiente, a precizat directorul general Dan Ștefan Cetacli, citat de Mediafax.

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

Guvernul dorește fuzionarea producătorului și distribuitorului de energie termică

Autoritățile și-au exprimat intenția de a unifica RADET și ELCEN, astfel încât activitățile de producție și distribuție să fie integrate până în iarna anului viitor.

„Fuzionând activitatea de producție și distribuție a energiei termice, nu va mai exista lanțul dintre cele două, respectiv tariful pe care Elcen îl transmite către distribuitor. Acela va trebui să dispară. Va dispărea practic un element de facturare a energiei termice”, a explicat pentru gândul Nicolae Havrileț, președinte ANRE.

„Noi așteptăm să vină o hotărâre de fuzionare, după care vom face o normă metodologică pentru cazul acesta. Va apărea pe site pentru 30 de zile după care vom emite un ordin”, a mai precizat șeful ANRE.

La sfârșitul anului trecut, Elcen a înregistrat un profit de 106,8 milioane de lei, echivalentul a 25,4 milioane de euro, însă datoriile consemnate la acea dată erau de peste 2,2 miliarde de lei (525 milioane de euro), potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

Elcen este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar Radet funcționează în subordinea Primăriei Capitalei.

Guvernul s-a angajat față de FMI să privatizeze Elcen

Elcen se află pe lista companiilor de stat monitorizate de Fondul Monetar Internațional (FMI), Guvernul angajându-se să vândă pachetul majoritar de acțiuni pe care îl deține. La începutul anului viitor, executivul urmează să publice oferta de privatizare pentru producătorul de energie termică, se arată în cea mai recentă scrisoare de intenție transmisă de autoritățile române consiliului de administrație al FMI.

„Semnarea contractului cu consultantul juridic și de tranzacție pentru privatizarea majoritară până la finele lunii noiembrie 2012, în funcție de acordul cu Primăria București (privind anularea datoriilor n.r.). Publicarea prospectului de privatizare majoritară a companiei până la începutul anului 2013, în vederea privatizării la scurt timp după aceea, în funcție de acordul cu Primăria București”, potrivit scrisorii adresate directorului general FMI, Christine Lagarde.

Specialiștii români sunt de părere că privatizarea companiei ar putea însemna tarife mai mici pentru consumatori. „Cel mai bun argument pentru privatizare este situația din Ploiești, singurul oraș din țară în care compania este privată. La Ploiești se înregistrează cel mai mic preț de producție și asta nu pentru că există subvenții”, ne-a mai declarat Mihai Mereuță.

În opinia sa, există mai multe exemple de companii care după privatizare au reușit să devină mai competitive. „Lumea se sperie de privatizare, însă la privat nu s-ar fi putut vinde marfă pe pierdere. Să vă dau un exemplu, la Apanova, când a fost privatizată s-a obținut același tarif care era în vigoare și înainte, însă statul a scăpat de plata unei subvenții de 600 de miliarde de lei vechi. Vă dați seama ce gaură neagră era Apanova”, a subliniat el.

Ministerul Economiei nu a răspuns până la momentul redactării acestui articol solicitării gândul cu privire la modul în care se va realiza privatizarea Elcen în condițiile în care compania ar urma să fuzioneze cu Radet.

Harța prețului pentru o gigacalorie

Majoritatea primarilor care s-au pronunțat până la această oră cu privire la prețul perceput pentru gigacalorie în această iarnă au dat asigurări că, deși costurile de producție au crescut, populația nu va resimți majorările.

În cele mai multe dintre orașele mari din România, facturile la căldură nu vor fi majorate anul acesta. „La Cluj-Napoca vom menține și în această iarnă neschimbat prețul gigacaloriei facturat către populație, respectiv de 165 de lei pentru clujenii racordați la sistemul centralizat de termoficare. Diferența de 196 de lei, până la valoarea reală a gigacaloriei, de 361 de lei, va fi acoperită din bugetul local, sub formă de subvenție”, a declarat Emil Boc pentru Mediafax.

Mai mult, edilii a două orașe, respectiv Arad și Craiova, au anunțat că în această iarnă facturile la căldură vor fi mai mici.

„În prezent, prețul cu care ajunge (n.r. – gigacaloria) la consumator este de 220 de lei, înainte era 245. A fost posibil pentru că, imediat ce mi-am luat mandatul de primar în primire, am renegociat cu Complexul Energetic Oltenia, am primit acordul de la ANRE și ANRSC să putem să scădem”, a explicat Olguța Vasilescu, citată de Mediafax.

Click pe imagine pentru a mări

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...