Femeile care beau zilnic sucuri carbogazoase prezintă un risc cu peste 80% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral decât cele care nu consumă astfel de lichide. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Universitatea Osaka, din Japonia, care susțin că predispoziția la această afecțiune este favorizată de conținutul ridicat de zahăr pe care băuturile carbogazoase îl conțin, notează Daily Mail.
Pentru a ajunge la această teorie, cercetătorii au monitorizat un grup de 40.000 de persoane, femei și bărbați, cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani. Toți voluntarii implicați în cercetare au fost monitorizați pe o perioadă de 18 ani, timp în care 2.000 de participanți au murit în urma unui accident vascular cerebral.
Rezultatele cercetării, publicate în revista American Journal of Clinical Nutrition, au arătat că femeile care obișnuiesc să bea zilnic băuturi carbogazoase prezentau un risc cu 83% mai mare de a suferi de un accident vascular cerebral.
Deși au analizat riscurile la care se expun atât femeile, cât și bărbații atunci când includ în dieta zilnică acest tip de băuturi, datele studiului arată că, în cazul bărbaților, predispoziția la un atac vascular cerebral este mult mai redusă.
Acest aspect este contrazis de un studiu precedent realizat de oamenii de știință americani, scrie Daily Mail. Cercetătorii din SUA au constatat că băuturile carbogazoase îi afectează pe bărbați în egală măsură ca și pe femei.
Cotidianul britanic scrie că mai multe cercetări anterioare au avertizat asupra riscurilor la care se expun persoanele care obișnuiesc să bea acest tip de băutură. Astfel, sucurile carbogazoase predispun la apariția obezității și a diabetului, boli care pot duce la apariția unui accident vascular cerebral.
Potrivit ultimelor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății, accidentele vasculare cerebrale vor deveni, până în anul 2030, principala cauză de mortalitate în lume. Conform estimărilor, se poate ajunge la opt milioane de decese anual din această cauză.
Medicii specialiști susțin că, dintre cei care suferă un accident vascular cerebral, o treime mor în primul an după accident, o treime rămân cu handicap permanent, iar restul se recuperează.
Principalele cauze ale accidentului vascular cerebral sunt hipertensiunea arterială, aritmia (ritmul cardiac neregulat), diabetul, fumatul excesiv, nivelul de colesterol ridicat și lipsa de activități fizice.
Simptomele unui eventual accident vascular cerebral sunt incapacitatea de a vorbi, paralizia parțială, afectarea vederii și a gustului, incapacitatea de a înghiți și pierderea cunoștinței.