Guvernul a dat Ministerului Sănătății 150 de milioane de lei. Unde se vor duce banii alocați sistemul sanitar

Guvernul a dat Ministerului Sănătății 150 de milioane de lei. Unde se vor duce banii alocați sistemul sanitar
Publicat: 28/10/2012, 18:09
Actualizat: 27/09/2018, 23:30

Guvernul a alocat la rectificare 150 milioane de lei pentru Ministerul Sănătății, fonduri la care care se adaugă 350-400 milioane de lei estimați să fie colectați din taxa clawback, banii urmând să fie folosiți pentru funcționarea spitalelor și plata obligațiilor restante pentru bunuri și servicii.

Ministerul Sănătății arată, duminică, într-un comunicat de presă transmis agenției MEDIAFAX, că cei 150 de milioane de lei alocați instituției la rectificarea bugetară, precum și 350-400 de milioane de lei estimați să fie colectați din taxa de clawback vor fi fi transferați către Fondul Unic de Asigurări de Sănătate.

Banii vor fi folosiți pentru funcționarea spitalelor, dar și pentru plata obligațiilor restante, reprezentând bunuri și servicii cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, achiziționate de unitățile sanitare publice cu paturi, indiferent de rețeaua sanitară din care fac parte, a precizat Ministerul Sănătății.

„La această rectificare bugetară, prioritate la alocarea fondurilor o vor avea spitalele din rețeaua regională de spitale de urgență”, a adăugat Ministerul Sănătății.

De asemenea, actul normativ pentru rectificare bugetară prevede ca fondurile Ministerului Sănătății să poată fi suplimentate din rezerva de stat în caz de necesitate.

În contextul rectificării bugetare, Ministerul Sănătății a realocat de la un capitol bugetar la altul suma de patru milioane de lei pentru a asigura finanțarea corecta a programelor naționale de sănătate, prin aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare.

Premierul Victor Ponta a cerut recent ministerelor Sănătății și Finanțelor să se asigure că finanțarea spitalelor va fi previzionată corect și mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autoritățile să nu mai fie obligate să intervină în ultimul moment în ajutorul spitalelor.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate analizează situația fiecărui spital în parte, ca urmare a ordonanței care permite noi angajamente bugetare doar după plata datoriilor, analiza luând în calcul numărul de internări efectiv realizate până în octombrie și estimarea de cazuri până la finele anului.

În urma acestei analize, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitalicești.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, declara, pentru MEDIAFAX, că ordonanța de urgență care prevede că ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după plata datoriilor va fi analizată de minister, după ce spitalele au anunțat blocarea activității, deficitul în sistem fiind de 700 de milioane de lei.

Guvernul a emis, în 1 septembrie, Ordonanța de urgență nr. 47 pentru modificarea și completarea unor acte normative și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede că „ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăților restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuția anului curent, cu excepția celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finanțare a proiectelor derulate prin programe naționale”.

Ordonanța vizează și spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anunțat de premierul Victor Ponta, fiind de de 700 de milioane de lei în funcționarea spitalelor, situație care pune unitățile sanitare în situația de a fi închise, după cum spun managerii de spitale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor