REACȚIA ambasadei Rusiei în cazul presupusului spion rus. „Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetățean rus, în contextul în care ambasada nu a fost informată”

REACȚIA ambasadei Rusiei în cazul presupusului spion rus. Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetățean rus, în contextul în care ambasada nu a fost informată
Publicat: 31/10/2012, 09:30
Actualizat: 29/03/2019, 10:39

Ambasada Rusiei la București este „preocupată” de „limitarea drepturilor” cetățeanului rus depistat cu documente clasificate și a adresat MAE o nouă cerere pentru informații privind motivele reținerii și pentru oferirea de acces consular, informează Vocea Rusiei, în ediția online.

Ambasada Rusiei la București este „preocupată” de „limitarea drepturilor” cetățeanului rus depistat cu documente clasificate și a adresat MAE o nouă cerere pentru informații privind motivele reținerii și pentru oferirea de acces consular, informează Vocea Rusiei, în ediția online.”Ambasada Rusiei în România a trimis pe 26 octombrie o notă Ministerului Afacerilor Externe din România, dar nu a primit nicio informație oficială despre această situație”, a declarat un oficial de la reprezentanța diplomatică rusă.

„Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetățean rus, în contextul în care ambasada Rusiei nu a fost informată. Am trimis o nouă solicitare Ministerului român al Afacerilor Externe, în care cerem să ni se indice numele rusului, motivele reținerii lui și să fie oferit acces consular la această persoană în conformitate cu dreptul internațional”, adaugă ambasada Rusiei.

Vineri, Ambasada Rusiei preciza, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a fost informată de autoritățile române despre cetățeanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA și că va cere clarificări printr-o notă verbală trimisă MAE român. „Ambasada Rusiei nu are nicio informație despre un cetățean rus reținut de autoritățile române pe 19 octombrie. Dacă cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informație. Vom face o cerere autorităților României pentru clarificare. Vom trimite o notă verbală MAE pentru a ne oferi detalii. Fără informații, nu putem face niciun alt comentariu”, declara vineri, pentru MEDIAFAX, consulul Andrei Lancikov, de la Secția Consulară a Ambasadei.

De asemenea, consulul rus a precizat că, potrivit prevederilor legislației internaționale, autoritățile române au obligația să notifice Secția Consulară a Ambasadei Ruse atunci când rețin un cetățean rus. Lancikov a menționat că Secția Consulară nu a fost contactată nici de cetățeanul rus menționat în legătură cu acest caz.

Totodată, Anatoli Loșakok, secretarul III al Ambasadei Rusiei însărcinat cu relația cu presa, a spus că Ambasada nu face niciun comentariu privind acest caz, fiind de domeniul consular.

În 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetățean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente și hărți geologice, emise de autorități ale statului român, conținând informații și date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru și metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă și SUVOROV, a informat vineri DIICOT printr-un comunicat de presă. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.

DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA București au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federația Rusa informații și documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul „Suvorov”.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală fac cercetări față un grup infracțional, constituit din persoane având cetățenie rusă și română, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 și articolul 298 Cod penal. „În fapt, s-a reținut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA București au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federația Rusă informații și documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite și zăcământul «SUVOROV»”, se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentației, caracterul clasificat al informațiilor și documentelor, impactul negativ asupra securității naționale, precum și efectele produse asupra economiei naționale și mediului concurențial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale, a mai precizat sursa citată.

Cetățeanul rus care a încercat să iasă din țară cu documente clasificate despre zăcăminte de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă are interdicție de a părăsi Bucureștiul, măsura fiind luată de procurorii DIICOT după ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

SRI evaluează impactul asupra securității naționale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetățeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

„Cetățeanul rus a fost depistat de specialiști ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofițerii SRI verifică caracterul documentelor și impactul asupra securității naționale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată