CĂTĂLIN CHELU, URMĂRIT PENAL alături de alte 15 persoane pentru delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani într-un dosar cu un prejudiciu de 20 DE MILIOANE DE EURO

CĂTĂLIN CHELU, URMĂRIT PENAL alături de alte 15 persoane pentru delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani într-un dosar cu un prejudiciu de 20 DE MILIOANE DE EURO
Publicat: 31/10/2012, 11:31
Actualizat: 01/02/2019, 02:41

UPDATE Chelu și alte 15 persoane, urmăriți penal pentru delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani

Cătălin Chelu și alte 15 persoane sunt urmăriți penal pentru delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani, omul de afaceri fiind acuzat că, împreună cu membri ai familiei sale, a înființat 168 de firme și 10 ONG-uri, pe care le-a folosit la tranzacții bursiere, prejudiciul fiind de 20 mil. euro.


Omul de afaceri Cătălin Chelu este audiat, miercuri, de procurorii DIICOT într-un dosar privind infracțiuni pe piața de capital, fiind suspectat că, împreună cu apropiați ai lui, ar fi cumpărat titluri de stat pe care, ulterior, le-ar fi vândut la bursă, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat că prejudiciul produs în acest caz a fost estimat la 20 de milioane de euro.

În luna ianuarie, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizația de funcționare firmei de brokeraj City Invest Galați, deținută de omul de afaceri Cătălin Chelu, după ce a constatat mai multe încălcări ale legislației pieței de capital, inclusiv practici frauduloase și o posibilă spălare de bani, anunța atunci Parchetul.

Ordonanța CNVM privind retragerea autorizației a fost emisă în 12 ianuarie, după un control derulat în perioada 24 – 28 octombrie la City Invest, verificări în urma cărora reprezentanții instituției au observat că firma a operat transferuri de bani între conturile clienților, o practică frauduloasă potrivit reglementărilor Comisiei.

„Firma folosea banii unor clienți pentru a acoperi costurile altor clienți. Se pare că erau între firme controlate de Chelu. Am anunțat Parchetul, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ANAF, care trebuie să decidă ce vor face mai departe”, declararau atunci pentru MEDIAFAX surse din CNVM.

Totodată, Comisia a observat că procedura internă privind prevenirea și combaterea spălării banilor nu a fost aplicată în conformitate cu prevederile CNVM, astfel încât să prevină și să împiedice implicarea firmei în operațiuni suspecte de spălare de bani, se spune în ordonanța CNVM emisă joi.

„Din analiza prin sondaj a documentelor ridicate cu ocazia controlului tematic, pentru 87 de date calendaristice societatea nu deținea în contul bancar destinat păstrării disponibilităților clienților și în casierie sumele de bani aferente clienților creditori (…) pentru 55 de date calendaristice, în urma compensării soldurilor clienților creditori cu soldurile clienților debitori, soldurile rezultate au fost mai mari decât disponibilitățile existente în contul de clienți și în casierie”, se arătaîn ordonanță.

În schimb, City Invest susținea că nu a folosit banii unor clienți pentru a acoperi costurile altor clienți.

„În realitate există acorduri scrise ale acestor clienți de a folosi disponibilitățile bănești aflat în contul acestora, nu a fost nimeni prejudiciat, și nu se se pune problema vreunei fraude”, se arăta în poziția City Invest, semnată de Consiliul de Administrație.

Comisia menționa și că unele raportări ale firmei către instituție au fost transmise incomplet și cu întârziere.

Pentru neregulile sesizate, CNVM a retras autorizația de funcționare a City Invest și a amendat firma cu 5.500 de lei. CNVM i-a amendat cu câte 5.000 de lei pe directorul general al firmei, Gabriela Camelia Rădinschi, pe președintele CA, Florentina Lina Lupu, și pe Dorel Șerbu, reprezentant al Compartimentului de control intern. Celor trei li s-a interzis să mai activeze pe piața de capital pentru o perioadă de trei ani. Comisia l-a amendat și un alt angajat al firmei, Alexandru Dan Gabriel, cu 500 de lei.

City Invest a primit autorizația de funcționare de la CNVM în noiembrie 2008, însă a început să intermedieze tranzacții la Bursa de la București abia în august 2010. Firma a intermediat anul trecut tranzacții de 208 milioane lei la BVB, plasându-se, astfel, pe locul 21 din 65 în topul brokerilor.

La momentul înființării, Chelu deținea 96% din acțiunile City Invest, iar două persoane fizice și două societăți cu răspundere limitată aveau câte 1% din titluri.

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri cu investiții pe bursă și s-a aflat de mai multe ori în conflict cu CNVM, dar și cu conducerile SIF-urilor.

În noiembrie 2010 Chelu era cercetat în aproape 50 de dosare aflate în lucru la unități de poliție și de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracțiuni la legea pieței de capital, evaziune fiscală și spălare de bani.

În 12 octombrie, Cătălin Chelu a fost condamnat de Tribunalul București la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită la MAI”, pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu.

Totodată, instanța i-a condamnat pe Nițache Ștefan Badea la patru ani de închisoare cu executare, pe Gabriel Constantinescu la doi ani de închisoare cu suspendare și pe Cristi Antonel Bunu la șase luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină