Prima pagină » Economic » Mesajul lui Traian Băsescu pentru unul din șefii PETROM după descoperirea zăcămintelor de miliarde de metri cubi de gaze naturale

Mesajul lui Traian Băsescu pentru unul din șefii PETROM după descoperirea zăcămintelor de miliarde de metri cubi de gaze naturale

E probabil cel mai mare...

Președintele Băsescu a declarat, la întâlnirea cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss, că după ultimele evoluții privind explorarea resurselor din Marea Neagră a devenit de înțeles că România nu va mai vinde cei 10% din Petrom, fiind un noroc faptul că nu s-a reușit vânzarea în 2011, informează Mediafax..

„România va deveni un jucător important pe piața energiei în următorii 10 ani, dacă vom fi norocoși cu Marea Neagră. În orice caz, am urmărit evoluțiile. Sincer, sunt extrem de mulțumit de ceea ce se întâmplă și acum toată lumea cred că a înțeles că nu vom mai vinde cei 10% din Petrom. Am fost norocoși că nu am vândut anul trecut cei 10%”, i-a spus Băsescu râzând lui Gerhard Roiss, care este și președintele Consiliului de Supraveghere a Petrom.

Acesta i-a răspuns președintelui Băsescu că dezvoltarea industriei energetice din România reprezintă acum o șansă importantă în viitor pentru tineri, iar șeful statului l-a aprobat.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Cum am cumpărat un loc de PARLAMENTAR de la partidul lui Dan Diaconescu în 24 de ore. ÎNREGISTRAREA DISCUȚIEI: 50.000 de euro CASH este taxa de participare alături de echipa noastră

Extracția de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârșitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independența energetică a României în privința gazelor naturale, a declarat recent directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

„Această descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Producția ar putea începe pe la sfârșitul decenului acesta, undeva spre anii 2018”, a declarat Gheorghe la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV pe 7 octombrie.

Ea a arătat că în prezent sunt evaluate datele și ar mai trebui și alte sonde.

„Apoi va trebui să mai facem alte date seismice ca să vedem pe întreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmând ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu să luăm decizia, dacă sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investiția propriu-zisă”, a afirmat Gheorghe.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom (SNP), în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei românești.

La începutul anului, OMV Petrom și Exxon Mobil au anunțat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

ExxonMobil Exploration and Production România pregătește pentru următorii doi ani investiții de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier și lucrări adiacente în Marea Neagră.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager că grupul a găsit în Marea Neagră o rezervă „gigantică de petrol și gaz, o descoperire de importanță mondială”.

Gheorghe a adăugat că dacă zăcământul de gaze descoperit de OMV Petrom în Marea Neagră se va dovedi rentabil pentru a fi exploatat, România ar putea deveni independentă din perspectiva necesarului de gaze naturale, înlocuind „importurile de la ruși”.

„În următorii ani peste 50% din necesarul de resurse energetice primare vor reveni și în România din hidrocarburi, petrol și gaze. Al doilea, având în vedere situația la gaz, pentru că vorbim acum de piața de gaz, 70% din necesarul românesc este producție locală și 30% este importată. Dacă se dovedește că această exploatare este comercială și de succes, atunci avem șansele să fim independenți energetic, din punctl de vedere al necesarului de gaze în România”, a continuat Gheorghe.

Guvernul Boc a încercat în 2011 vânzarea pe bursă a unui pachet de acțiuni Petrom de 9,84%, deținute de statul român, primind însă un preț mai mic decât cel preconizat și renunțând la tranzacție. Băsescu declara pe 26 iulie 2011 că nevânzarea pachetului de 9,84% a fost un eșec, dar că decizia de a nu vinde sub prețul cerut a fost una politică, un semnal că România nu este de vânzare la „preț de scrap”.

Citește și