CSM a sesizat Curtea Constituțională în cazul incompatibilității senatorului Mircea Diaconu

CSM a sesizat Curtea Constituțională în cazul incompatibilității senatorului Mircea Diaconu
Publicat: 31/10/2012, 17:18
Actualizat: 04/03/2013, 16:24

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, miercuri, Curtea Constituțională, în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea ICCJ privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

„Astăzi, 31 octombrie 2012, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Alina Nicoleta GHICA, în temeiul dispozițiilor art. 146 lit. e) din Constituția României, republicată, ale art. 34 și următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a sesizat Curtea Constituțională în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională sesizare CC, constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL”, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Consiliul Superior al Magistraturii.

Anterior, Agenția Națională de Integritate a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze posibilitatea sesizării Curții Constituționale pentru soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, urmare a refuzului Senatului de a-l revoca pe Mircea Diaconu.

„Urmare a votului negativ exprimat de Parlamentul României, privind punerea în executare a Deciziei nr.3104/21.06.2012 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, definitivă și irevocabilă, vă rugăm să analizați posibilitatea sesizării Curții Constituționale cu soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, în conformitate cu dispozițiile art. 24 din Legea nr. 317/2004. În conformitate cu dispozițiile art. 1 alin (4) și alin (5) din Constituția României, statul se organizează conform principiului separației și echilibrului puterilor – legislativă, executivă și judecătorească – în cadrul democrației constituționale și în România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”, s-a arătat într-o adresă trimisă miercuri președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, de către președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu.

În adresă s-a menționat că ANI a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a Deciziei definitive și irevocabile nr.3104/21.06.2012 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.

„Prin Decizia nr.3104/21.06.2012 definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind pe senatorul Mircea Diaconu a fost menținut ca temeinic și legal Raportul de evaluare nr.5034/G/ll/2011 întocmit de Agenția Națională de Integritate prin care s-a constatat starea incompatibilitate în care s-a aflat. Decizia Înaltei Curții de Casație și Justiție prin care a fost menținut ca temeinic și legal Raportul de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu, a rămas definitivă și irevocabilă la data de 19.06.2012”, s-a mai precizat în adresă.

ANI a mai arătat că Parlamentul României, reprezentând puterea legislativă, în conformitate cu prerogativele sale și cu dispozițiile Legii nr. 176/2010, avea obligația să pună în executare de îndată și întocmai Decizia nr.3104/21.06.2012 definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind pe senatorul Mircea Diaconu.

Potrivit ANI, votul negativ exprimat de Parlamentul Românei, ca reprezentant al puterii legislative de a pune în executare Decizia nr.3104/21.06.2012 afectează, în mod grav statul de drept și principiul constituțional al separației puterilor în stat, după cum s-a menționat în adresa trimisă CSM.

„De asemenea Parlamentul României, prin obstrucționarea executării unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, împiedică înfăptuirea justiției. Astfel au fost încălcate dispozițiile art. 1 alin (4), în conformitate cu care statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor – legislativă, executivă și judecătorească – în cadrul democrației constituționale precum și dispozițiile art. 1 alin (5) din Constituția României potrivit cărora în România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”, a mai arătat ANI.

Curtea Constituțională, s-a mai precizat în adresă, soluționează conflictele juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice, la cererea Președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a primului-ministru sau a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

„În raport de cele sus-menționate, vă rugăm să analizați posibilitatea sesizării Curții Constituționale ca unica autoritate de jurisdicție constituțională în România, cu soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre puterea legislativă a statului român reprezentată de Parlamentul României și puterea judecătorească, în conformitate cu dispozițiile art. 24 din Legea nr. 317/2004”, a conchis Horia Georgescu.

Plenul Senatului a respins, marți, solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Astfel, pentru încetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 s-au exprimat împotriva acestui demers, iar alți 10 s-au abținut.

Luni, senatorii au amânat pentru următoarea zi luarea unei decizii privind constatarea încetării mandatului de senator al liberalului Mircea Diaconu, după ce programul de lucru a fost depășit în urma numeroaselor intervenții, fie laudative fie purtate în contradictoriu.

După aproape două ore de discuții, președintele de ședință, vicepreședintele Dan Radu Rușanu, a anunțat suspendarea ședinței, fără a se da un vot privind punctul de vedere al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări cu privire la o situație de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

În intervenția sa, senatorul Mircea Diaconu (PNL) a subliniat că, așa cum a constat Curtea de Apel, el a fost de bună credință și a procedat legal atunci când s-a adresat pentru un punct de vedere Senatului, respectiv Comisiei juridice din această Cameră legislativă.

„Veți hotărî cum veți crede de cuviință, dar mi-ar plăcea, aș fi încântat dacă, așa cum multă lume din țara aceasta își dorește o Românie în picioare, îmi doresc și un Senat tot în picioare”, le-a spus el, luni, colegilor de Senat.

Consiliul Național de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenței operaționale a Agenției Naționale de Integritate (ANI), a cerut Senatului să constatate încetarea calității de senator a lui Mircea Diaconu, după ce instanța supremă a hotărât că a încălcat regimul incompatibilităților.

În 27 ianuarie 2011, Agenția Națională din Integritate (ANI) a susținut că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condițiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa și funcția de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcție de conducere specifică unei instituții publice locale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină