Curtea Constituțională a respins contestația PDL privind COMISIA PARLAMENTARĂ DE ANCHETĂ asupra dosarului „Referendumul”

Curtea Constituțională a respins contestația PDL privind COMISIA PARLAMENTARĂ DE ANCHETĂ asupra dosarului Referendumul
Publicat: 01/11/2012, 18:24
Actualizat: 17/07/2016, 06:07

Sesizarea PDL referitoare la hotărârea Senatului de înființarea a comisiei de anchetă privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea președintelui Traian Băsescu a fost respinsă, joi, de Curtea Constituțională (CC).

Judecătorii au considerat că regulamentul de organizare și funcționare a Senatului încalcă prevederile Constituției și că funcția de control parlamentar este parte a democrației constituționale.

„Curtea a statuat că ancheta parlamentară este o expresie a funcției de control pe care o are Parlamentul în cadrul democrației constituționale. Acest tip de control parlamentar se poate efectua prin intermediul unei comisii de anchetă constituite ad-hoc sau prin mijlocirea unei comisii permanente, privește subiectele supuse controlului prin art.111 din Constituție și se exercită asupra activității Guvernului și asupra celorlalte organe ale administrației publice, iar nu și asupra oricărei autorități publice centrale”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Curtea a reținut că în fața comisiilor de anchetă, în mod obligatoriu, trebuie să compară numai subiectele de drept care se află în raporturi constituționale specifice cu Parlamentul potrivit Titlului III, Cap. IV din Constituție, intitulat Raporturile Parlamentului cu Guvernul.

„Aceste comisii nu au competența de a da un verdict, ci aceea de a întocmi un raport cu privire la situația de fapt anchetată, prin care se vor indica concluziile la care a ajuns pe baza actelor și documentelor pe care le-a consultat și a audierilor efectuate”, mai arată Curtea.

Curtea a constatat că nota de fundamentare depusă la proiectul de hotărâre arată, în mod expres, că această comisie de anchetă „nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci își propune să verifice sesizările cetățenilor și autenticitatea lor”.

„Având în vedere că dispozițiile Hotărârii Senatului nr.38 din 8 octombrie 2012 nu cuprind nici o referire implicită sau expresă la activitatea autorității judecătorești, Curtea a reținut că activitatea comisiei de anchetă se circumscrie limitelor constituționale ale art.111”, arată Curtea.

Sancționarea eventualelor abuzuri ale organelor judiciare în instrumentarea cauzelor este de competența Consiliului Superior al Magistraturii sau instanțelor judecătorești, după caz, au mai decis judecătorii CCR.

Comisia USL pentru anchetarea referendumului

Reprezentanții PDL anunțaseră, imediat după ce Senatul a decis înființarea comisiei, că va ataca respectiva hotărâre la CC, pe motiv că aceasta încalcă principiile democratice și constituționale, propunând ca legislativul să intre peste atribuțiile Ministerului Public.

Senatul a decis, în 8 octombrie, înființarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfășurată de autoritățile și instituțiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusă de senatori PSD și PNL.

Inițial, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat un proiect de hotărâre pentru înființarea Comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfășurate de organele statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, formulare propusă de PSD și PNL, care însă a fost modificată la propunerea senatorului PNL Ioan Ghișe.

Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru și Sorin Constantin Lazăr, propuși de grupul PSD, Ioan Ghișe și Cristian David, propuși de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR și Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.

În cadrul dezbaterilor, liderul Grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a spus că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul pentru înființarea acestei comisii, nu își vor desemna reprezentanți și că vor ataca la Curtea Constituțională o eventuală decizie în acest sens a Senatului.

„PDL nu o să intre în această capcană, nu o să o să ne desemnăm membri în comisia aceasta”, a ținut să precizeze acesta, adăugând că inițiativa este „nelalocul ei” și încalcă principiile democratice și constituționale.

„Unul dintre lucrurile esențiale într-o democrație este ca o putere să se opună altei puteri, prin urmare puterile să fie corect separate în stat, ceea ce, în cazul de față nu se întâmplă. Se pronune ca noi, legislativul, să intrăm peste Ministerul Public, și să cercetăm ceea ce au făcut aceștia în atribuțiile lor de serviciu. Puterea ne propune cu această ocazie ca să se investigheze de către legislativ chestiuni legate de un referendum care a fost organizat chiar de actuala putere”, a spus el.

„Această hotărâre o vom contesta la Curtea Constituțională, care, Slavă Domnului, de câtva timp încoace, are din nou dreptul să se refere și la hotărârile Parlamentului”, a anunțat atunci parlamentarul PDL.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Verificarea ITP, în continuare blocată. RAR a anunțat când se va remedia problema
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi...