Universitățile britanice vânează studenți români buni. Târg educațional în premieră în Capitală

Publicat: 03/11/2012, 19:21
Actualizat: 23/10/2014, 17:49

Cu minimum 7 media la Bacalaureat și un nivel avansat de cunoaștere a limbii engleze, elevii români pot deveni cu ușurință studenții universităților britanice. Cel puțin așa susțin reprezentanții celor 15 instituții de învățământ superior prezente în acest weekend la Hotelul Novotel din Capitală, unde se desfășoară primul târg al universităților britanice din București, organizat de Ambasada Marii Britanii la București.

Mulți dintre vizitatori au venit doar ca să prospecteze piața. Știu că vor să-și continue studiile în Marea Britanie, dar nu s-au hotărât asupra programelor. Adina Buzilă, 24 de ani, a venit la târg să vadă care e oferta pentu industria hotelieră. Ea terminat o facultate de turism și vrea să-și continue studiile. „Dar nu în România, pentru că în România masteratul în turism se bazează pe geografie și n-are sens să-ți pierzi vremea. Mai bine strâng bani și merg să învăț în Anglia, unde se cursurile sunt mult mai practice”, a spus Adina.

Un alt vizitator, Tudor Mihnea, este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală. „În România, merită să faci fie medicină, fie arhitectură. Și ar mai fi și dreptul. Astea sunt după mine facultăți bune. Vreau să văd care sunt condițiile pentru Anglia, care cred eu că e o opțiune foarte bună pentru facultate”, arată Tudor.

Părinte: Bacalureatul internațional i-ar ajuta mai mult să meargă la universitate

Unii dintre candidații pentru locurile la universitățile britanice au venit însoțiți de părinți. „Pe fiica mea o interesează medicina, unde britanicii au condiții mult mai dure. Noi am aplicat până acum la mai multe universități dar ne-au zis că pregătirea sa nu corespunde cu ce caută ei. Condiția era cel puțin 9.80 la Bac și 10 pe linie la matematică”, a spus Mihaela Alexandru, mama unei eleve de clasa a XI-a. Ea spune că problema elevilor din România este lipsa de orientare încă din clasa a IX-a. „Ce i-ar ajuta pe copiii ăștia foarte mult ar fi bacalaureatul internațional prin care ar putea să intre la orice universitate. Dar la noi nu se ține, se dă numai în două școli și alea particulare”, a mai spus Mihaela Alexandru.

Românii sunt motivați să învețe

Reprezentanții universităților susțin că există din ce în ce mai mulți români care merg în Marea Britanie. La Universitatea Metropolitană din Londra sunt mai mult de o sută de români. „La noi, condiția este ca nota de la bacalaureat este să fie de minimum 8 și să știe engleza la nivel basic cel puțin”, spune Alex Malley, care se prezintă drept international recruitment & development manager.

El mai arată că rezultatele românilor sunt foarte bune. „Cred că ei sunt foarte motivați când vin în Marea Britanie și acest lucru se reflectă în învățare”, a mai spus Alex Malley. Un an de studii pentru licență la Universitatea Metropolitană din Londra costă 9.000 de lire sterline.

Universitatea Solent din Southampton este reprezentată de o româncă, Maya Dumitru, care acum locuiește în Anglia, unde a rămas după terminarea studiilor la universitatea pe care acum o reprezintă. „Suntem foarte interesați de români pentru că ei sunt foarte buni. Condiția este ca ei să aibă media 7 la Bac și să treacă un examen de engleză. Taxa de studii pentru un an variază între 7.000 și 8.500 de lire sterline în funcție de programul urmat”, a spus Maya Dumitru.

Andreea Vâtea, reprezentanta centrului Study Abroad arată că universitățile prezente în Capitală au o relație de durată cu România. „Evenimentul organizat de ambasadă a vrut să ajungă la cât mai mulți români. Sunt universități care acceptă studenți cu 7 sau chiar 6 media la bac și în plus le oferă și cursuri gratuite de engleză dacă aceștia chiar își doresc să studieze afară”, a spus Andreea Vâtea, managerul general al Study Abroad.

La târg au loc și scurte seminarii de prezentare a instituțiilor și a vieții din campus, unele dintre acestea fiind ținute chiar de către studenții români de la universitățile britanice.

Bogdan Răileanu, student în anul III la Universitatea Worcester, este unul dintre oamenii activi ai universității. „Voluntariatul este foarte important pentru că este o metodă grozavă de a învăța lucruri noi”, a spus Bodgan, care este președintele Comitetului Internațional al studenților.

În prezent, în Marea Britanie, învață 5.000 de studenți români. Un an de studiu pentru licență costă între 3.500 și 9.000 de liere sterline, în funcție de profil și universitate. Un an de masterat costă între 4.000 și 9.000 de lire sterline, iar un an la doctorat ajunge la 3.900 de lire sterline.

Studenții care vor să învețe în Marea Britanie pot face împrumut la guvernul britanic, pe care îl vor da înapoi după ce vor termina facultatea, dar numai dacă vor avea venituri de peste 21.000 de lire sterline.

Târgul universităților britanice este deschis până duminică la ora 13.00. Universitățile prezente la târg pot fi găsite la www.britisheducation.ro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Uber a lansat opțiunea XXL