Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, efectuează, în perioada 4 – 5noiembrie, o vizită oficială în Republica Irak, informează MAE.
Conform sursei citate, vizita reflectă dinamica pozitivă pe care au cunoscut-o relațiile bilaterale în ultimii ani, precum și interesul prioritar pe care îl acordă România regiunii Orientului Mijlociu.
Șeful diplomației române va fi primit de către președintele Republicii Irak, Jalal Talabani, de către primul ministru, Nouri Al-Maliki, va avea o serie de întrevederi oficiale cu ministrul Afacerilor Externe, Hoshyar Zebari, și consilierul pentru securitate națională, Falih Faisal Fahad al Fayyadh, precum și întâlniri cu reprezentanți ai mediilor de afaceri din această țară.
Convorbirile ministrului român de Externe cu responsabili irakieni vor prilejui o analiză a stadiului relațiilor bilaterale și a modalităților de consolidare a
cooperării politice și economice și de stimulare a creșterii investițiilor românești și irakiene, precizează MAE.
Agenda discuțiilor va cuprinde, de asemenea, aspecte ale cooperării celor două țări în cadrul organismelor internaționale, precum și un schimb de opinii cu privire la problemele internaționale de interes major și la evoluțiile regionale, cu accent pe situația din Siria.
Cu ocazia participării, în luna septembrie, la Adunarea Generală a ONU, la New York, Titus Corlățean a avut o întrevedere cu omologul irakian.
MAE român anunța atunci că ministrul Corlățean a acceptat invitația omologului irakian de a face o vizită oficială la Bagdad.
„Cei doi interlocutori au stabilit continuarea demersurilor pentru realizarea în scurt timp a unei vizite oficiale a președintelui irakian la București. Ministrul român al afacerilor externe a acceptat invitația omologului său de a efectua o vizita oficială în Irak”, mai preciza MAE.
Totodată, oficialul irakian a salutat, în întrevederea desfășurată la New York, proiectul deschiderii biroului consular al României la Erbil și a dat asigurări că va sprijini propunerile concrete de cooperare ale părții române, inclusiv cele legate de înfrățirea unor orașe precum Bagdad și București sau Erbil și Brașov.
Cei doi miniștri au discutat și despre participarea agenților economici români la reconstrucția economică a Irakului.
„Ministrul Zebari a exprimat gratitudinea pentru sprijinul constant și concret acordat de România încă de la începutul procesului de reconstrucție a Irakului, inclusiv în domeniul instituțional și al formării de cadre specializate”, mai preciza MAE.
Oficialul irakian a făcut în aprilie 2011 o vizită la București, o posibilă vizită a președintelui Talabani în România în cursul anului trecut fiind anunțată și cu acel prilej de către șeful diplomației de atunci, Teodor Baconschi, însă aceasta nu a mai avut loc.
Cu acel prilej, s-a anunțat și posibilitatea încheierii unui acord bilateral pentru protejarea reciprocă a investițiilor. Baconschi i-a mulțumit atunci ministrului Zebari pentru „ajutorul personal” pe care l-a acordat proiectului de a deschide un consulat al României la Erbil, în nordul Irakului, precum și a unui birou economic acolo.
„O delegație MAE se va deplasa la Erbil în câteva zile, pentru a stabili toate detaliile și cred că în acest fel vom crea o platformă pentru aterizarea unor companii românești în regiune. Există companii din industria cimentului, sectorul petrolier, sectorul energetic, construcții civile și industriale, dar și din industria chimică și petrochimică, companii românești care doresc să vină sau să revină pe piața irakiană și sperăm ca printr-un viitor acord de protejare a investițiilor să facilităm această inserție”, afirma cu acea ocazie Baconschi.