Ministerul Apărării a cerut 3 miliarde de yeni (290 de milioane de euro) pentru patru ani în vederea dezvoltării aparatului, care ar urma să fie pus în funcțiune în 2020, a precizat cotidianul, fără a cita sursa.
Japonia dispune de două dispozitive complementare de apărare antirachetă: bazele de rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) și distrugătoare având sistem de luptă Aegis, ce permit lansarea de rachete de interceptare Standard Missile-3 (SM-3).
De asemenea, deține un radar în bandă X, la baza Shariki, la Tsugaru, în nordul Honshu, principala insulă a arhipelagului japonez, iar Tokyo și Washington au anunțat în luna septembrie că intenționează să instaleze un al doilea în sudul țării.
În luna aprilie, Coreea de Nord a efectuat o lansare – ratată – a unei rachete destinate, potrivit nord-coreenilor, să plaseze pe orbită un satelit civil de observație terestră, acțiune considerată de Statele Unite drept o lansare de probă a unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune.
În cazul în care lansarea ar fi reușit, racheta ar fi putut trece deasupra insulelor Okinawa, aparținând Japoniei. Tirul nu a fost detectat de Japonia. Autoritățile au explicat că sistemele în funcțiune nu permit detectarea rachetelor de joasă altitudine.