Agenția de rating S&P, găsită vinovată de proasta informare a investitorilor. Un produs cu calificativ maxim s-a devalorizat masiv în mai puțin de doi ani

Agenția de rating S&P, găsită vinovată de proasta informare a investitorilor. Un produs cu calificativ maxim s-a devalorizat masiv în mai puțin de doi ani
Publicat: 05/11/2012, 13:04
Actualizat: 31/01/2019, 22:01

Tribunalul Federal din Australia a decis că agenția de rating Standard & Poor’s (S&P) este vinovată de inducerea în eroare a investitorilor, după ce un produs derivat complex s-a devalorizat masiv în mai puțin de doi ani după ce a primit calificativul maxim din partea agenției.

Magistrații Tribunalului Federal au decis că S&P și divizia locală a băncii olandeze ABN Amro, deținută în prezent de grupul britanic RBS, „a înșelat” și „a indus în eroare” 12 consilii locale, care au investit în derivate complexe de credit de tip CPDO în anul 2006, printr-un intermediar, potrivit Financial Times.

Instanța notează că nicio agenție de rating „de o competență rezonabilă” nu ar fi putut atribui derivatelor rating „AAA”. Derivatele respective sunt descrise în decizie drept „grotesc de complicate”, iar S&P și ABN Amro sunt vinovate și de publicarea de informații fie false, fie implicând „interpretări greșite sau neglijente”, potrivit judecătorului federal.

Decizia se întinde pe 1.500 de pagini și reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată când o agenție de rating ajunge la proces pentru evaluarea unui produs financiar complex. Decizia va fi cu siguranță studiată atent de agențiile de rating și băncile de investiții din întreaga lume, notează FT.

„Decizia reprezintă o lovitură majoră pentru agențiile de rating, care s-au bucurat mereu de privilegiul de a profita de pe urma atribuirii acestor ratinguri fără a fi vreodată trase la răspundere de către investitori. Din acest moment, agențiile de rating nu se mai pot ascunde în spatele delimitărilor (disclaimer) pentru a se absolvi de răspundere”, a declarat unul dintre avocații care reprezintă consiliile locale.

În Statele Unite, agențiile de rating au reușit până acum să evite cu ușurință acțiunile în justiție prin care s-a încercat tragerea la răspundere pentru calificativele de top acordate unor produse financiare care s-au devalorizat masiv în timpul crizei financiare din 2007-2009. Principalul motiv invocat de agenții este disclaimer-ul atașat comunicatelor, care notează că informațiile și rapoartele trebuie considerate și interpretate drept opinii.

John Walker, directorul executiv al IMF Australia, compania de avocatură care a finanțat procesul consiliilor locale împotriva agențiilor de rating, a declarat că decizia Tribunalului Federal de la Sydney ar putea reprezenta un precedent important pentru justiția europeană.

IMF Australia analizează potențiale acțiuni similare în Olanda și Marea Britanie, vizând derivate CPDO în valoare de 2 miliarde euro comercializate de ABN Amro către mai multe bănci și fonduri de pensii și evaluate de S&P.

Cele 12 consilii locale au primit asigurări în 2006, de la ANB Amro și S&P, că derivatele respective, cu o valoare de 16 milioane dolari australieni la acea dată, au șanse extrem de mici să ajungă în situație de neplată (default). După mai puțin de doi ani, derivatele au fost lichidate cu o pierdere de peste 90% pentru consiliile locale.

În urma deciziei de luni, consiliile vor primi despăgubiri de 16 milioane de dolari australieni, însă costul total imputat părților acuzate s-ar putea ridica la 30 milioane de dolari australieni, incluzând cheltuielile de judecată și dobânzile.

S&P, companie care face parte din grupul McGraw-Hill, a anunțat că urmează să facă recurs. RBS a precizat că analizează decizia.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună