Vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, luni, la lansarea candidaților din Mureș ai Uniunii la alegerile parlamentare, că „nu e totuna dacă ungurii au un reprezentant în Parlament sau nouă” și că există forțe care „acționează împotriva intereselor” maghiarilor din Transilvania.
Vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat că reprezentanții Uniunii se pot întreba ce ar fi fost dacă n-ar fi existat incidentul interetnic din martie 1990 la Târgu Mureș, dacă în 2000 ar mai fi existat încă 170 de voturi pentru ca reprezentantul UDMR să câștige Primăria municipiului sau dacă în acest an ar fi mers la votare mai mulți maghiari, astfel încât Uniunea să-și păstreze postul de președinte al Consiliului Județean Mureș.
Borbely a subliniat că, după 1990, „totdeauna a fost important” pentru maghiarii din Transilvania să dea dovadă de solidaritate pentru a spune ceva la nivel național și că „nu e totuna dacă ungurii au un reprezentant în Parlament sau nouă” în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2012.
El a susținut că există forțe care „acționează împotriva intereselor” maghiarilor din Transilvania.
„Cineva acționează împotriva intereselor ungurilor, vrea să ne rupă. Nu e totuna dacă ungurii au un reprezentant în Parlament sau nouă. Haideți să demonstrăm că suntem o echipă puternică, să vă putem reprezenta interesele”, a declarat Borbely.
Borbely va candida pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 5 din Mureș.
Toți parlamentarii UDMR din Mureș – senatorii Marko Bela și Frunda Gyorgy și deputații Laszlo Borbely, Kerekes Karoly și Kelemen Attila candidează acum din nou. Alături de aceștia, UDMR i-a nominalizat la Senat pe consilierii județeni Balogh Jozsef și Csep Andrea, iar pentru Camera Deputaților, pe fostul președinte al Consiliului Județean Mureș Lokodi Edita Emoke, pe profesorul Fodor Jozsef, pe avocatul Gogolak Csongor, pe viceprimarul din Sărmașu, Sallai Imre, și pe consilierul județean care este și director la Poșta Mureș, Eros Csaba.