Salariul mediu net a crescut în septembrie cu 0,3%, la 1.538 lei

Salariul mediu net a crescut în septembrie cu 0,3%, la 1.538 lei
Publicat: 06/11/2012, 10:40
Actualizat: 02/02/2019, 16:37

Câștigul salarial mediu net a crescut în septembrie, față de august, cu 4 lei (0,3%), la 1.538 lei, cele mai mari salarii, de 4.296 lei, fiind înregistrate în extracția petrolului și a gazelor naturale, iar cele mai mici, 845 lei, în hoteluri și restaurante, potrivit datelor anunțate marți de INS.

„Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna august 2012 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale), sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”, se arată într-un comunicat al INS.

Indicatorul a fost mai mare cu 22,4% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 18,6% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, cu 7% – 11,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor textile și cu 2% – 4% în activități de editare, activități de spectacole, culturale și recreative, activități profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii anexe extracției, prelucrarea lemnului fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, în unele activități economice scăderea nivelului câștigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzată de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte).

Salariile au scăzut cu 20,8% în alte activități extractive, cu 4% – 9% în extracția minereurilor metalifere, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea și epurarea apelor uzate, industria metalurgică și cu 2% – 4% în transporturi pe apă, fabricarea produselor din tutun, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tranzacții imobiliare, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), fabricarea băuturilor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de poștă și de curier, colectarea, tratarea si eliminarea deșeurilor (inclusiv activități de recuperare a materialelor reciclabile; activități și servicii de decontaminare), silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna august în învățământ cu 3,4% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice; în administrația publică și în sănătate și asistență socială s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă (0,4%).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 99,8%.

Indicele câștigului salarial real pentru luna septembrie 2012 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 99,1%.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 118,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna august 2012.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare