Depozitarea deșeurilor menajere pe platforma temporară a municipiului Cluj-Napoca a fost sistată

Depozitarea deșeurilor menajere pe platforma temporară a municipiului Cluj-Napoca a fost sistată
Depozitarea deșeurilor menajere pe platforma temporară a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rât, a fost sistată de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, astfel încât există riscul ca gunoaiele să nu mai fie ridicate de cele două societăți de salubritate și să rămână pe străzi.
Publicat: 06/11/2012, 21:09
Actualizat: 27/09/2018, 23:05

„Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu a dispus, vineri, sistarea activității de depozitare a deșeurilor pe depozitul neconform clasa B, rampa de la Pata Rât, Cluj, care este o platformă temporară. Cu alte cuvinte, nu se mai depozitează deșeurile acolo, iar ce se întâmplă cu deșeurile nu este problema Gărzii de Mediu. Sistarea depozitării a fost decisă pentru că terenul pentru care s-a cerut autorizare în cazul acestui depozit de la Pata Rât nu are niciun act, nu se poate autoriza. Platforma de depozitare temporară este în procedură de autorizare, dar nu este CF pe terenul respectiv, trebuie reglementată situația de Consiliul Local Cluj-Napoca. Depozitarea în continuare a deșeurilor pe această platformă este caz penal”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX șeful Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea.

El a precizat că societatea care administrează platforma, Salprest Rampă, a fost amendată cu 30.000 de lei de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu pentru că funcționează fără autorizație de mediu.

Directorul societății Salprest Rampă și al uneia dintre cele două societăți de salubritate – Brantner-Vereș, Eugen Vereș, a declarat că a contestat în instanță amenda și decizia de sistare a depozitării deșeurilor.

„Am contestat în instanță, dar avem termen pe 29 noiembrie. Nu înțeleg de ce societatea care administrează platforma temporară de la Pata Rât a fost amendată, câtă vreme în ultimii doi ani aici s-au depozitat gunoaiele menajere, după ce vechea rampă de la Pata Rât s-a închis în 2010. Noi am cerut eliberarea autorizației de la Mediu și suntem în procedură și trebuie să prezentăm toate actele până în 15 decembrie. Primăria Cluj-Napoca trebuie să facă dovada că e proprietara terenului platformei temporare”, a spus Vereș.

El a adăugat că societatea de salubritate Brantner-Vereș colectează deșeurile de la populație și le depozitează în mașinile proprii și în containere de mare capacitate, dar a avertizat că există riscul ca, începând de miercuri, să nu mai poată ridica gunoiul de la populație, iar acesta să rămână pe străzi.

„Există riscul să nu mai putem ridica gunoaiele de la clujeni pentru că nu mai avem unde să îl depozităm și să rămână pe străzi. Am informat și Prefectura Cluj despre această situație și miercuri va veni o comisie să vadă ce soluții se pot găsi”, a precizat Eugen Vereș.

Sergiu Hossu, directorul SC Rosal, cealaltă companie de salubritate, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că așteaptă găsirea unei soluții urgente pentru depozitarea deșeurilor.

„Nu ducem deșeuri menajere la rampă. Au fost ridicate de pe sectoare și depozitate în utilajele companiei noastre”, a spus Hossu.

Primarul Emil Boc a declarat, în schimb, că până la construirea unui nou depozit ecologic, proiect al Consiliului Județean Cluj, se asigură depozitarea deșeurilor menajere pe platforma temporară de la Pata Rât.

„Gunoiul se ridică în municipiul Cluj-Napoca și se depozitează temporar pe platforma de la Pata Rât”, a spus Boc.

Rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă în anul 2010, iar lângă aceasta a fost deschisă o platformă temporară de depozitare a deșeurilor, pentru care s-a cerut autorizare din partea Gărzii de Mediu, procedura fiind în curs de derulare.

Consiliul Județean Cluj a inițiat un proiect cu finanțare europeană, de aproape 50 de milioane de euro, pentru construirea unui depozit ecologic de deșeuri în comuna Feleac de lângă Cluj-Napoca, prima celulă a depozitului urmând să devină funcțională abia în septembrie 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Un bărbat de 45 de ani din Bucureşti şi-a infectat intenţionat iubita cu HIV. Individul...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×