Ce PROBLEME a descoperit Guvernul la firmele angajate de CNADNR să facă autostrăzi în România

Ce PROBLEME a descoperit Guvernul la firmele angajate de CNADNR să facă autostrăzi în România
Publicat: 12/11/2012, 15:19
Actualizat: 29/03/2019, 03:12

Lucrările de construcție de drumuri naționale și autostrăzile sunt întârziate deoarece firmele de construcții nu dispun de personal și utilaje suficiente, pe măsura contractelor, și lucrează în același timp pe mai multe șantiere, rezultă dintr-un raport al Corpului de Control al primului-ministru.

Verificările au fost derulate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale ( CNADNR), pentru identificarea cauzelor care au determinat întârzieri în execuția lucrărilor de infrastructură rutieră aflate în derulare, perioada verificată fiind 1 ianuarie 2007-31 august 2012.

În urma analizei a 31 de contracte de lucrări privind reabilitarea/modernizarea și construirea de drumuri naționale și autostrăzi în cadrul cărora au fost înregistrate întârzieri în execuția lucrărilor, au fost identificate mai multe cauze, precum insuficienta mobilizare pe șantier a firmelor de construcții. Astfel, deși pe hârtie prezentau personal suficient și utilaje pe măsura lucrărilor angajate, în teren situația era cu totul alta, generând întârzieri la reabilitarea DN 6 Alexandria- Craiova (lotul 1 în valoare de 140,6 milioane lei fără TVA încheiat cu firma Shapir Structures, cu lucrări care trebuie finalizate în mai 2013 și executate în proporție de 17% în iunie acest an), reabilitarea DN 6 Alexandria – Craiova (lotul 2 de 136,5 milioane lei fără TVA, contract încheiat cu asocierea Romstrade, Ezentis Infrastructuras și Euroconstruct Trading 98, termen de finalizare în mai 2013 și executate la 13% în iunie acest an), constructia variantei de ocolire a municipiului Caracal (contract de 44,4 milioane lei fără TVA încheiat cu Romstrade, termen de finalizare în mai 2013 și executat la 5% în februarie acest an), reabilitarea DN 76 (contract de 170,8 milioane lei fără TVA cu Construct Mod, termen finalizare octombrie 2013 și executat la 8% în mai acest an).
Toate aceste contracte, încheiate în perioada 2009-2011, sunt finanțate și de către Comisia Europeană prin programul POS Transporturi.

O alta cauză majoră a întârzierilor indicată de inspectori este utilizarea de către constructori a acelorași utilaje, dar și a același personal în cadrul mai multor contracte de lucrări, executate în aceeași perioadă de timp. În urma analizei efectuate au fost identificate situații în care, în scopul obținerii contractelor, constructorii au indicat în cadrul unor oferte depuse în proceduri de atribuire diferite faptul că aceleași utilaje și același personal-cheie vor fi utilizate pentru execuția unor lucrări de infrastructură rutieră în șantiere diferite, în aceeași perioadă de timp. Astfel, Romstrade a prezentat aceeași instalație de preparat mixturi asfaltice în două oferte care au stat la baza obținerii contractelor derulate în aceeași perioadă, pentru constructța variantei ocolitoare a municipiului Caracal și pentru modernizarea DN 5 București- Adunații Copăceni. Situații asemănătoare au fost constatate și la firmele Tehnostrade și Shapir Structures.

Conform situației din august acest an prezentată de CNADNR, unii constructori executau în paralel mai multe lucrări de infrastructură rutieră, respectiv Romstrade avea în derulare 23 de contracte, Spedition UMB – 19 contracte, Straco Grup – 20 de contracte, Tehnostrade -13 contracte, Strabag AG – 6 contracte, SC Strabag SRL – 10 contracte, DELTA ACM 93 – 10 contracte, JV FCC Construccion – 9 contracte și Astaldi Sp.A – 7 contracte.

Raportul a fost transmis Ministerului Transporturilor și CNADNR pentru a dispune măsurile necesare față de cele constatate.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Comisia Europeană a informat autoritățile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” și „Creșterea competitivității economice”, România având la dispoziție două luni pentru remedierea deficiențelor.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că nivelul corecțiilor financiare propuse de Comisia Europeană pentru programul Transport depășește 350 de milioane de euro, fiind vorba de proiectele derulate de CFR SA și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform