INTERVIU cu adjunctul șefului Departamentului de Justiție al SUA : Pivniceru și Băsescu tratează cu responsabilitate selecția procurorilor șefi

INTERVIU cu adjunctul șefului Departamentului de Justiție al SUA : Pivniceru și Băsescu tratează cu responsabilitate selecția procurorilor șefi
Publicat: 12/11/2012, 15:19
Actualizat: 08/02/2019, 16:19

Adjunctul șefului Departamentului de Justiție al SUA, James Cole, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că a discutat despre selecția procurorului general și șefului DNA cu ministrul Justiției și cu președintele României, amândoi oficialii români tratând subiectul cu „mare seriozitate”.

James Cole, adjunctul Procurorului General (Attorney General) Eric Holder, care prin funcția sa de șef al Departamentului de Justiție al SUA este și echivalentul ministrului Justiției din România, a efectuat în această săptămână o vizită la București. El a avut întâlniri cu președintele Traian Băsescu, cu ministrul Justiției, Mona Pivniceru, cu procurorul general în funcție Daniel Morar și cu ministrul de Externe, Titus Corlățean.

El a precizat că a venit în România pentru a discuta cu oficialii români despre „continuarea eforturilor pentru consolidarea statului de drept și a cooperării în domeniul judiciar” dintre cele două țări, fiind abordată pe larg și „încurajarea dezvoltării economice și importanța unui cadru legislativ predictibil și a unui climat politic stabil”.

De asemenea, James Cole a discutat cu oficialii români și despre procesul de selecție a procurorului general și a procurorului șef al DNA, „unul dintre cele mai importante subiecte actuale din România”, cele două poziții fiind fundamentale pentru statul de drept din România.

„Am înțeles că este vorba de un proces în derulare – ministrul Justiției a făcut nominalizările, Consiliul Superior al Magistraturii își va spune cuvântul și apoi președintele va lua o decizie. Mă bucur că am avut ocazia să discut despre acest proces cu ministrul Justiției și cu președintele. Este clar că amândoi tratează această responsabilitate cu mare seriozitate”, a afirmat Cole.

Cole a fost numit de președintele Barack Obama în această funcție, pe care o ocupă din ianuarie 2011.

Potrivit biografiei sale, James Cole a intrat în Departamentul de Justiție al SUA în 1979, unde a lucrat timp de 13 ani. El a fost și șef al secției de Integritate Publică, care se ocupă de cercetarea cazurilor de corupție ale oficialilor și angajaților din sectorul guvernamental.

Între 1992 și 2010 a lucrat în practica privată, fiind și profesor la Universitatea Georgetown, unde a predat cursuri despre legislația anticorupție și etica juridică.

Redăm mai jos interviul acordat agenției MEDIAFAX de adjunctul șefului Departamentului de Justiție al SUA, James Cole.

„Reporter: Domnule James Cole, care a fost scopul vizitei pe care ați făcut-o în România? Care sunt oficialii români cu care v-ați întâlnit?

James Cole: Am vizitat România pentru a discuta cu partenerii noștri despre continuarea eforturilor pentru consolidarea statului de drept și a cooperării în domeniul judiciar între țările noastre. Am discutat de asemenea pe larg despre încurajarea dezvoltării economice și importanța unui cadru legislativ predictibil și a unui climat politic stabil. Am avut întâlniri foarte interesante cu președintele Traian Băsescu, procurorul general în funcție, Daniel Morar, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean și ministrul Justiției, Mona Pivniceru.

R: În România avem în derulare procedura de selecție a procurorului general și procurorului-șef al DNA. Ați discutat despre acest subiect cu oficialii români? Care a fost abordarea dumneavoastră asupra subiectului?

JC: Da, am discutat despre acest subiect. Selecția acestor doi procurori șefi este unul dintre cele mai importante subiecte actuale din România. Aceste două poziții sunt fundamentale pentru statul de drept din această țară. Toți cei cu care am vorbit au fost de acord că procurorul general și șeful DNA trebuie să fie persoane capabile, independente și apolitice.

R: Ambasadorul Mark Gitenstein a spus săptămâna trecută că acest proces de selecție va fi un criteriu privind judecarea de către SUA a parteneriatului strategic cu România. De ce monitorizează administrația americană această selecție cu așa mare atenție?

JC: Noi colaborăm cu România foarte strâns la mai multe capitole, România este un partener foarte important pentru noi. Noi și România avem în comun angajamentul față de statul de drept și conștientizarea că acest lucru este esențial pentru un guvern stabil și eficient. Instanțele și procurorii independenți, apolitici, asigurarea justiției repede și corect reprezintă fundația stabilității generate de statul de drept.

R: Ambasadorul Gitenstein a declarat săptămâna trecută că este crucial ca aceia nominalizați pentru aceste funcții înalte să aibă sprijinul deplin al tuturor marilor partide politice și să fie independenți și apolitici, dar mai ales competenți și curajoși ca predecesorii lor.

JC: Am înțeles că este vorba de un proces în derulare – ministrul Justiției a făcut nominalizările, Consiliul Superior al Magistraturii își va spune cuvântul și apoi Președintele va lua o decizie. Mă bucur că am avut ocazia să discut despre acest proces cu ministrul Justiției și cu președintele. Este clar că amândoi tratează această responsabilitate cu mare seriozitate.

R: Care este procedura din SUA privind selecția Procurorului General (Ministrul Justiției)? Care sunt diferențele față de procedura din România?

JC: În Statele Unite Procurorul General (Attorney General) este nominalizat de Președinte și apoi este confirmat prin votul majorității Camerei Superioare – Senatul. Principala diferență este că nu există un proces formal de evaluare a nominalizărilor pentru funcția de Procuror General. Dar din unele puncte de vedere, procedurile de nominalizare nu sunt chiar atât de diferite. În ambele țări e nevoie să existe consens cu privire la persoana nominalizată, ca aceasta să fie foarte bine pregătită, cu experiență și să beneficieze de încrederea populației.

În ceea ce privește funcția propriu-zisă, Procurorul General al SUA are sarcini ceva mai largi decât Procurorul General din România. El răspunde de cele mai multe dintre agențiile de aplicare a legii și conduce autoritatea pentru penitenciare. El conduce de asemenea programe educaționale și de finanțare a activităților de aplicare a legii care nu țin de procuratură.

R: Ce ne puteți spune despre cooperarea dintre procurorii din SUA și cei din România în ultimii ani? Sunt rezultate concrete ale acestei relații?

JC: Cooperarea este excelentă. Relația noastră cu România de cooperare în domeniul judiciar este una dintre cele mai puternice dintre toate relațiile de acest fel pe care le avem pe tot globul. Cel mai mult cooperăm în domeniul infracțiunilor cibernetice (cyber crime), în care avem o colaborare de neîntrecut. Am lucrat împreună la un număr de cazuri importante, atât în România, cât și în Statele Unite. Am reușit să obținem succese importante în destructurarea multora dintre aceste rețele infracționale periculoase”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor