ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Peste 50.000 de polițiști și jandarmi asigură măsurile de ordine și paza secțiilor de votare

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Peste 50.000 de polițiști și jandarmi asigură măsurile de ordine și paza secțiilor de votare
Publicat: 06/12/2012, 13:46
Actualizat: 29/07/2014, 21:49

Asigurarea ordinii publice la nivel național pe întreaga perioadă a campaniei pentru alegeri și, în mod deosebit, în ziua votării va fi făcută în baza Planului General de Măsuri, pentru coordonarea activității structurilor Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Peste 50.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, lucrători ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și angajați ai altor structuri ale MAI sunt mobilizați pentru desfășurarea scrutinului electoral din 9 decembrie.

Ministerul Administrației și Internelor asigură protecția secțiilor de votare și a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile de circumscripție, respectiv la Biroul Electoral Central, precum și pe timpul tipăririi, transportului și depozitării buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării.

Structurile MAI vor prelua paza secțiilor de votare în 8 decembrie, începând cu ora 18.00.

Jandarmii vor asigura ordinea și siguranța publică, precum și protecția participanților la adunările publice care vor fi organizate în perioada campaniei electorale. Jandarmeria va stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfășurarea adunărilor publice în condiții de legalitate.

Poliția locală va asigura integritatea panourilor și a afișelor electorale amplasate legal.

Poliția Română va dispune măsurile necesare pentru asigurarea exercitării dreptului la vot de către persoanele încarcerate, aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale unităților de poliție.

Sub aspect preventiv, Ministerul Administrației și Internelor va desfășura campania de prevenire a infracțiunilor electorale „Tu decizi! Votează legal!”.

Potrivit MAI, campania are ca scop responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot în mod legal, „neinfluențat de mita electorală indiferent de formele ei de manifestare”. Pentru această campanie au fost realizate 60.000 de afișe, 500.000 de fluturași, un spot video și un spot audio, un banner web precum și o pagină specială de Internet – www.votlegal.ro.

MAI a precizat că, potrivit Legii 35/2008, constituie contravenții: semnarea listei de susținători cu încălcarea dispozițiilor legii; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite; refuzul de a se primi și înregistra o sesizare scrisă înaintată în conformitate cu prevederile legale; refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot și ștampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris; continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale sau un candidat independent. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 de lei și 10.000 de lei, în funcție de tipul contravenției.

Potrivit Ordonanței de Urgență privind modificarea articolului 55 al Legii 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la cinci ani.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înțelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum și mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare. Nu intră în categoria acestor tipuri de bunuri materialele și obiectele de propagandă electorală, precum: afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, șepci, eșarfe, fulare, veste, fesuri, mânuși, pelerine, jachete, inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților care participă la alegeri. De asemenea, sunt exceptate și alte obiecte inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților care participă la alegeri a căror valoare depășește 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de vot sau de a fi ales, precum și fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani.

Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani.

Atacul prin orice mijloace asupra localului secției de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la doi la șapte ani, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor