Prima pagină » Economic » Cât mai costă un teren pentru o casă în afara marilor orașe

Cât mai costă un teren pentru o casă în afara marilor orașe

Cât mai costă un teren pentru o casă în afara marilor orașe
Studiul ia în calcul proprietățile scoase la vânzare în perioada septembrie-octombrie 2012 în localitățile adiacente orașelor București, Brașov, Constanța și Timișoara.

Terenurile pentru construcția unei locuințe în apropiere de București, Brașov, Constanța și Timișoara pot fi cumpărate pentru un preț total de circa 10.000 de euro sau chiar mai puțin, potrivit unui studiu al portalului imobiliare.ro și preluat de Mediafax.

Analiza ia în calcul proprietățile scoase la vânzare în perioada septembrie-octombrie 2012 în localitățile adiacente orașelor București, Brașov, Constanța și Timișoara.

Astfel, în apropiere de București, localitatea cu cele mai ieftine terenuri pentru construcții este Măgurele, unde un metru pătrat costă, în medie, 44 de euro. Totuși, aici pot fi găsite și prețuri semnificativ mai mici decât atât. Astfel, un lot de 270 de metri pătrați situat într-o zonă de vile noi din oraș este scos la vânzare cu 6.000 de euro, respectiv cu aproximativ 22 de euro pe metru pătrat.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai ieftine terenuri din jurul Capitalei se situează Buftea, cu un preț mediu de 48 de euro pe metru pătrat. Și aici pot fi găsite însă oferte mai convenabile. Astfel, un lot de 500 de metri pătrați ce face parte tot dintr-un lot de parcele este scos la vânzare la un preț de 13.000 de euro, respectiv 26 euro pe metru pătrat.

În orașul Bragadiru, al treilea din top, prețul pe metru pătrat al unui teren este de 65 de euro. Și aici cei interesați pot găsi oferte mai bune. Astfel, un lot de 687 de metri pătrați situat vizavi de fabrica RoStar este scos la vânzare cu 27.000 de euro, adică circa 40 de euro pe metru pătrat, în vreme ce o parcelă situată la periferia localității poate fi achiziționată și cu 17 euro pe metru pătrat.

În Popești-Leordeni, prețul mediu pentru terenurile pentru construcții se ridică la 67 de euro pe metru pătrat. Un lot de casă de 600 de metri pătrați poate fi cumpărat însă și cu 50 de euro pe metru pătrat, adică la un preț total de 30.000 de euro.
În Chitila, un teren ajunge la 71 de euro pe metru pătrat, însă o parcelă de 500 de metri pătrați este scoasă la vânzare pentru 9.500 de euro, adică 19 euro pe metru pătrat.

În apropierea Capitalei, cele mai scumpe sunt terenurile din Otopeni, unde prețul mediu pe metru pătrat se ridică la 116 euro. Un lot potrivit pentru construcția unei case, cu o suprafață de 400 de metri pătrați și amplasat în zona Odăi poate fi achiziționat însă și cu 20.000 de euro, respectiv 55 de euro pe metru pătrat.
În ciuda potențialului turistic al județului Brașov, este interesant că aici pot fi găsite cele mai ieftine terenuri pentru case, dintre zonele analizate de Imobiliare.ro. Astfel, cei interesați pot achiziționa loturi potrivite pentru construcția unei locuințe de vacanță la prețuri de sub 10 euro pe metru pătrat. În comuna Hălchiu, spre exemplu, o parcelă de 500 de metri pătrați este scoasă la vânzare pentru 3.000 de euro (adică 6 euro pe metru pătrat), în vreme ce în Râșnov o parcelă de 900 de metri pătrați costă 7.200 de euro, adică 8 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în Bran un lot similar (de 900 de metri pătrați), este scos la vânzare pentru 12.000 de euro, adică 13 euro pe metru pătrat.

În Constanța prețurile medii pe metru pătrat pentru terenurile din jurul reședinței de județ variază între 29 de euro (în orașul Techirghiol) și 164 de euro (în orașul Mamaia). Și pe litoral pot fi găsite însă oferte sub prețul pieței. În Techirghiol, spre exemplu, un lot de 406 de metri pătrați poate fi achiziționat cu 3.900 de euro, respectiv circa 10 euro pe metru pătrat. Printre localitățile cu terenuri mai ieftine se mai numără și stațiunea Costinești, cu 37 de euro pe metru pătrat, dar și comunele Cumpăna (31 de euro pe metru pătrat) și Valu lu’ Traian (32 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, în orașele Ovidiu și Agigea, loturile pentru construcții pot fi achiziționate, în medie, cu 62 și, respectiv, 67 de euro pe metru pătrat.

În apropiere de Timișoara, prețurile cerute de proprietarii terenurilor pentru construcții variază între 19 euro pe metru pătrat (în comuna Giarmata) și pot ajunge la 43-45 de euro pe metru pătrat în localități precum Giroc, Dumbrăvița sau Ghiroda. Valori de sub 30 de euro pe metru pătrat pot fi găsite și în Șag (23 de euro) sau Săcălaz (27 de euro). Și în județul din vestul țării pot fi găsite terenuri semnificativ mai ieftine față de media pieței. În Giroc, spre exemplu, un lot de casă de circa 500 de metri pătrați este scos la vânzare pentru 18 euro pe metru pătrat.
 

Citește și