RĂZBOIUL DIN GAZA. Minutele de armistițiu în care lumea întreagă și-a pus speranțele. 30.000 de rezerviști sunt pregătiți de luptă

Publicat: 16/11/2012, 15:09
Actualizat: 16/11/2012, 15:09

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat, vineri dimineața, să suspende o intensă ofensivă aeriană împotriva Fâșiei Gaza, pe durata vizitei premierului egiptean Hisham Qandil, a anunțat un oficial israelian, citat de AFP. Cu toate acestea, armistițiul a fost doar de ordin declarativ, trupele israeliene reluând raidurile, pe motiv că Hamas nu a respectat pacea provizorie.

Cel puțin doi palestinieni din nordul Fâșiei Gaza au fost uciși de forțele israeliene în timpul vizitiei lui Qandil, în care Administrația Obama și-a pus toate speranțele că va reuși să țină sub control conflictul din zonă, potrivit The Guardian.

În tot acest timp, liderii mondiali fac demersuri mai ales pe lângă Egipt, pentru a încerca să aplaneze aceste violențe, aflate în cea de-a treia zi, care au dus la sute de morți și răniți, inclusiv copii, de ambele părți.

Tensiune maximă în Fâșia Gaza. O rachetă a căzut lângă Tel Aviv. FOTO + VIDEO

„Premierul Netanyahu a răspuns favorabil unei cereri egiptene de a înceta focul în timpul vizitei în Gaza, în această dimineață (vineri), a premierului egiptean, o vizită ce ar urma să dureze aproximativ trei ore”, a precizat el.

„În răspunsul pe care l-am transmis egiptenilor, Israelul a afirmat că forțele israeliene vor înceta focul cu condiția să nu existe tiruri ostile din Gaza către Israel în acest timp”, a adăugat el.

Premierul egiptean Hisham Qandil a ajuns vineri dimineața în Fâșia Gaza, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate ale mișcării Hamas, ce controlează enclava palestiniană.”Premierul egiptean a ajuns (în Gaza) prin punctul de trecere de la Rafah, iar oficialii Guvernului palestinian (Hamas) l-au întâmpinat”, a precizat sursa citată pentru AFP.

Liderii lumii pun presiune pe Egipt

Violențele din ultimele zile au stârnit îngrijorare în toate marile cancelarii ale lumii, liderii mondiali, între ei și Angela Merkel, Francois Hollande și Barack Obama, făcând apel la Egipt să medieze acest conflict.

„Cancelarul federal îndeamnă Guvenul egiptean să își utilizeze influența asupra (mișcării islamiste palestiniene) Hamas pentru a calma violențele”, a declarat vineri Georg Streiter, un adjunct al purtătorului de cuvânt al lui Merkel.

La rândul lui, președintele francez s-a declarat „foarte preocupat de ceea ce se petrece în zona Fâșiei Gaza”. „Am efectuat, ieri, împreună cu ministrul (francez) de Externe, toate inițiativele în vederea unei evitări a acestei escaladări a violenței. Este responsabilitatea Franței, pentru că ea se poate adresa și unora și celorlalți”, a declarat Francois Hollande, într-o conferință de presă.

Trei zile negre

Aviația israeliană a desfășurat numeroase raiduri în Fâșia Gaza, dintre care multe chiar în orașul Gaza, vineri în zori, în cea de-a treia zi a unei ofensive intense împotriva grupurilor armate din teritoriu, au afirmat jurnaliștii AFP și surse din cadrul serviciilor de securitate ale Hamas.

„De ieri seara și până în prezent au fost 130 de atacuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Hamas Islam Shahwan, menționând „zeci de atacuri” în Gaza vineri dimineață. Corespondenții AFP la fața locului au constatat raiduri multiple.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență ale Hamas, Adham Abu Selmiya, a anunțat moartea a 19 palestinieni, dintre care mai mulți copii, și rănirea altor 235. Joi, trei israelieni au murit în momentul în care o rachetă a lovit din plin o clădire de locuințe din sudul Israelului.

Armata israeliană a anunțat că a desfășurat 466 de raiduri aeriene de la începutul operațiunii lansate o dată cu asasinarea unui lider militar al Hamas în Gaza, Ahmed Jaabari.

Ea a confirmat că „raidurile continuă”, anunțând că pe parcursul nopții au fost lansate 11 rachete din Gaza către Israel.

În total, 280 de rachete au fost lansate către Israel începând de miercuri, dintre care 131 au fost interceptate de sistemul antirachetă Iron Dome, potrivit unui purtător de cuvânt militar.

Frontul din mediul online

Armata israeliană (IDF) și gruparea palestiniană Hamas au deschis un nou front în războiul de propagandă, prin intermediul rețelei de socializare Twitter, comentează BBC News Online.

Miercuri, IDF a început să posteze mesaje în timp real pe Twitter despre operațiunea sa militară în desfășurare împotriva grupării Hamas din Fâșia Gaza.

Astfel, armata israeliană a postat pe Twitter o înregistrare video a atacului în care a fost ucis Ahmed Said Khalil al-Jabari, liderul organizației militare a Hamas, precum și un afiș care anunța „eliminarea” acestuia.

Brigăzile Ezzedin al-Qassam, organizația armată a Hamas, au răspuns: „Mâinile noastre binecuvântate vor ajunge la liderii și soldații voștri oriunde vor fi aceștia (Voi Înșivă Ați Deschis Porțile Iadului)” (foto).

Într-o amenințare abia voalată, armata israeliană a replicat: „Recomandăm ca niciun membru Hamas, de nivel inferior sau lideri de rang înalt, să nu se arate în zilele următoare”.

Între timp, în ultimele 20 de ore, Hamas a comentat neîntrerupt în legătură cu atacurile sale cu mortiere și rachete împotriva diverselor ținte israeliene, inclusiv asupra a ceea ce susține că ar fi o bază militară.

Joi, aceasta a postat o înregistrare video pe YouTube ce susține că prezintă lansarea unei rachete Fajr 5 către Tel Aviv, pentru prima dată.

La rândul său, armata israeliană a postat pe Twitter un link către o înregistrare video ce ar arăta un atac aerian israelian asupra unui „depozit de rachete din #Gaza”, în cea de-a doua zi a operațiunii sale militare.

Brigăzile Ezzedin al-Qassam au folosit, de asemenea, Twitter pentru a-și promova mesajele.

Folosirea „social media” pentru a anunța și comenta operațiuni militare, aproape în timp real, este un punct de plecare semnificativ pentru platforma de rețele de socializare. Aceasta poate aduce însă părțile beligerante în conflict cu propriile reguli ale Twitter, care stipulează: „Violența și Amenințările: Nu puteți publica sau posta direct amenințări specifice de violență împotriva altora”.

Rezerviștii israelieni, mobilizați pentru operațiunea din Gaza

Armata israeliană a început, vineri, mobilizarea a 16.000 de rezerviști în cadrul operațiunii militare „Pilon de Apărare” împotriva grupărilor armate din Gaza, a anunțat o purtătoare de cuvânt a armatei, citată de AFP.

„Procesul este în curs, armatat distribuie convocări pentru 16.000 de soldați în rezervă”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a aprobat joi convocarea a până la 30.000 de rezerviști, ce ar putea fi mobilizați în orice moment.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât plătește Australia pentru modernizarea submarinelor?