BBC a anunțat joi că va plăti despăgubiri de 185.000 de lire sterline (229.500 euro) unui fost politician britanic, acuzat pe nedrept de pedofilie într-una dintre emisiunile postului, o eroare care a agravat criza profundă prin care trece grupul public din audiovizualul britanic, relatează AFP.
„BBC s-a înțeles cu lordul McAlpine asupra termenilor unui acord ce vizează procesul pentru defăimare deschis împotriva grupului. Acest acord reflectă gravitatea acuzațiilor care i-au fost aduse”, se afirmă în comunicatul emis de BBC.
Termenii acestei înțelegeri amiabile vor fi prezentați în curând la tribunal și o declarație a reprezentanților postului BBC, în care aceștia își vor prezenta scuze publice, va fi citită cu acea ocazie.
Într-o emisiune de la începutul lunii noiembrie, o victimă a unor abuzuri sexuale l-a acuzat pe Alistair McAlpine, fost trezorier al Partidului Conservator în „era” Margaret Thatcher. Numele său nu a fost citat în mod direct, numeroasele speculații apărute imediat pe internet au făcut acest lucru, înainte ca martorul să își retracteze declarația.
Chiar și înainte de semnarea acestui acord, BBC recunoscuse „erori inacceptabile”, admițând că „unele dintre verificările jurnalistice de bază nu au fost efectuate”. BBC și-a prezentat „scuze fără rezerve” și a promis că va lua măsuri disciplinare.
Alistair McAlpine s-a declarat bucuros pentru faptul că a „ajuns rapid la un acord cu BBC”.
„Sunt conștient că aceste pagube vor fi plătite din redevențele TV”, care finanțează în mare parte grupul public, „și am ținut cont de acest lucru în redactarea termenilor acestui acord”, a explicat politicianul britanic într-un comunicat.
Fostul trezorier a precizat că intenționează să ajungă la înțelegeri similare și cu „celelalte organizații care au publicat comentarii defăimătoare” și cu persoanele care l-au „defăimat pe Twitter”.
Într-un interviu recent, el a spus că acel denunț calomnios a reprezentat pentru el „un șoc teribil” și a reproșat postului BBC mai ales faptul că nu i-a acordat un drept la replică.
„A fost ceva cu adevărat absurd (…) Ei ar fi putut să evite angoasele și aceste cheltuieli inutile printr-un simplu apel telefonic”, a adăugat politicianul.
Autoritatea britanică de reglementare în domeniul comunicațiilor, OFCOM, a anunțat la rândul ei deschiderea unei anchete despre emisiunea difuzată de BBC. Ancheta vizează și o emisiune a postului privat ITV în cursul căreia prezentatorul ei i-a comunicat premierului David Cameron o listă cu numele unor politicieni conservatori bănuiți pe internet că ar fi întreținut relații sexuale cu copii.
Postul ITV, care și-a prezentat „scuze sincere” pentru acest derapaj, a anunțat apoi că a „luat măsurile disciplinare potrivite”, fără a le detalia însă, „pentru a evita ca o astfel de eroare să se producă din nou”.
Eroarea comisă de BBC, un post în general salutat și apreciat pentru rigoarea și combativitatea lui jurnalistică, nu a făcut decât să agraveze criza profundă prin care grupul trece după publicarea în presă a detaliilor extrase din „afacerea” Jimmy Savile, unul dintre foștii prezentatori-vedetă ai postului, acuzat că era „un prădător sexual”.
Decedat în 2011, această legendă a micului ecran britanic este în prezent bănuit că ar fi agresat sute de copii și de adolescenți timp de patru decenii, iar directorii postului BBC ar fi „închis ochii” în fața acestor preferințe ale sale.
Potrivit poliției britanice, 450 de victime potențiale au reacționat până în prezent și 200 de plângeri au fost depuse în justiție, unele dintre acestea implicând și alți suspecți.
Scotland Yard a efectuat joi o a patra arestare în cadrul acestei anchete. Un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost identificat de presă ca fiind David Lee Travis, un fost DJ al postului BBC, o legendă a radioului britanic în anii 1970-1980. El a fost eliberat pe cauțiune în aceeași seară, la încheierea interogatoriului.
Toate aceste scandaluri au condus, sâmbătă, la demisia directorului general al grupului BBC, George Entwistle.