Băsescu: Profesorii și absolvenții Academiei Navale au contribuit la formarea unei elite

Băsescu: Profesorii și absolvenții Academiei Navale au contribuit la formarea unei elite
Publicat: 17/11/2012, 16:47
Actualizat: 02/04/2019, 17:50

Președintele Traian Băsescu i-a felicitat, sâmbătă, pe profesorii și absolvenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, instituție care împlinește 140 de ani de la înființare, pentru că „au asigurat continuitatea unei tradiții de care România este mândră și au contribuit la formarea unei elite”.

Președintele Traian Băsescu a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la înființarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, mesajul fiind citit în Aula Academiei de către Dorel Onaca, consilier de stat la Administrația Prezidențială.

În mesajul său, șeful statului, care a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” în 1976, îi felicită pe profesorii și absolvenții Academiei „pentru că au asigurat continuitatea unei tradiții de care România este mândră și au contribuit la formarea unei elite și a unor modele umane demne de urmat”.

„Statutul de țară riverană la Marea Neagră a impus României necesitatea de a avea o flotă puternică și o școală de marină capabilă să pregătească ofițeri de elită. Marina română a reprezentat, de la începuturile sale, o instituție centrală pentru construcția unei Românii moderne, dornice să răspundă exigențelor progresului. Academia Navală «Mircea cel Bătrân» este simbolul unei tradiții care îi leagă pe fondatorii acestei prestigioase instituții de cei care vor duce mai departe excelența școlii de marină din România. Este un simbol al statorniciei, dăinuirii și deopotrivă al actualității. Aniversările sunt momente de bilanț pentru fiecare dintre noi. Așa este și cea de astăzi pentru majoritatea dintre cei care suntem prezenți aici, chiar și numai cu sufletul, absolvenți ai bătrânei și, totuși, mereu tinerei școli de marină. Pe timpul celor patru ani de institut, în sălile de curs și la bordul navei-școală «Mircea», am învățat cu toții multe”, arată președintele în mesajul său.

El mai spune că a învățat o profesie care și acum, la 35 de ani de la absolvire, este actuală și este căutată și a învățat ce înseamnă să fie parte a unei echipe, să fie uniți și să împarte bune și rele.

„Aici am legat prietenii la care țin și astăzi, de aici am pornit către lumea nemărginită a apelor, înfruntând-o cu curaj, iubind-o cu pasiune. Școala de marină românească este importantă mai ales din perspectiva valorilor pe care le cultivă și le-a cultivat dintotdeauna în societate: onoare, curaj, camaraderie, responsabilitate față de misiunea și obiectivele asumate. În actualul context național și internațional, educația pe care tinerii o primesc în cadrul Academiei nu este doar conformă celor mai înalte standarde, ci impune, prin prestanța și performanțele sale, un nivel cu totul aparte. Profesionalismul de care dau dovadă marinarii pe timpul misiunilor încredințate, îndeosebi cele internaționale sub egida NATO și UE, cu preponderență în ultimii 10 ani, își are rădăcinile în pregătirea pe care au primit-o pe timpul studiilor în această importantă instituție de învățământ superior. Permiteți-mi, vă rog, ca unul care a parcurs mii de mile marine la bordul navelor comerciale românești, să reamintesc, și cu acest prilej, bunul nume și recunoașterea profesională de care se bucură marinarul român în lume”, mai afirmă Băsescu în mesajul către profesorii și absolvenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

Șeful statului le-a mai transmis acestora că fac parte dintr-o elită.

„În încheiere, doresc să îmi exprim încă o dată prețuirea și respectul profund față de cei care își dedică viața unei cariere pe mare, în numele valorilor pe care le împărtășim împreună. Vă rog să primiți, domnilor profesori, sincera mea recunoștință, iar dumneavoastră, camarazi – absolvenți și cadeți – urarea: «Bun cart înainte!». La mulți ani Academiei Navale «Mircea cel Bătrân»!”, își încheie Băsescu mesajul.

Sâmbătă, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța a avut loc o ceremonie la care pentru prima dată au fost invitați toți absolvenții.

Pe parcursul întregii săptămâni la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, care împlinește 140 de ani de la înființare, au avut loc mai multe manifestări precum simpozioane sau expoziții de pictură și fotografie.

În 1976, Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigație, Secția Comercială. El a fost apoi ofițer maritim gradele III, II și I pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanța, iar în perioada 1981-1987 a fost căpitan de cursă lungă și comandant al navelor Argeș, Crișana și Biruința.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...