ANALIZĂ AFP: Israelul și Fâșia Gaza au nevoie de un mediator credibil pentru încheierea unui armistițiu

ANALIZĂ AFP: Israelul și Fâșia Gaza au nevoie de un mediator credibil pentru încheierea unui armistițiu
Publicat: 18/11/2012, 20:40
Actualizat: 12/12/2013, 13:52

Încheierea unui armistițiu între Israel și grupări armate palestiniene din Fâșia Gaza depinde de capacitatea fiecărei părți de a revendica un succes și de credibilitatea medierii, subminată de lansarea operațiunii israeliene „Pilon de Apărare” în timpul unui armistițiu în vigoare, comentează AFP.

Raiduri israeliene masive și tiruri palestiniene de rachetă continuau duminică, în paralel cu contacte intensive, la Cairo, în vederea unei încetări a ostilităților.

Președintele egiptean Mohamed Morsi s-a declarat sâmbătă seara optimist cu privire la „posibilitatea unui armistițiu în curând”, într-o conferință de presă comună cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

Liderul în exil al mișcării islamiste Hamas Khaled Meshaal a discutat despre această problemă cu șeful serviciilor egiptene de informații, premierul turc Recep Tayyip Erdogan și emirul Qatarului Hamad Ben Khalifa Al-Thani, solicitând garanții internaționale cu privire la respectarea unui armistițiu de către Israel.

Un oficial Hamas, Ahmad Yussef, a declarat duminică, la Gaza, pentru Vocea Palestinei, postul oficial de radio al Autorității Palestiniene, că mișcarea dorește „anularea blocadei injuste impuse (Fâșiei) Gaza, încetarea agresiunilor frecvente și asasinatelor israeliene”, condiții ireconciliabile apriori cu cele ale Israelului.

„În weekend, armata israeliană a examinat rezultatele operațiunii și și-a exprimat satisfacția față de ele. După ce a lovit dur Hamasul prin asasinarea șefului aripii sale militare, Ahmad Jaabari, eforturile s-au concentrat, în weekend, asupra menținerii disuasiunii create de asasinat”, a declarat un expert militar pentru cotidianul israelian Maariv.

„Mingea se află, de ieri (sâmbătă), în terenul conducerii politice, care trebuie să aleagă între a se angaja în negocierea unui armistițiu și opțiunea unei operațiuni terestre”, explică această sursă.

– „Egiptul nu se mai poate oferi ca garant”

Potrivit corespondentului militar al ziarului Yediot Aharonot, „nimeni din cadrul grupului care a condus operațiunea nu dorește o ofensivă terestră”. „Dar dacă Hamas reușește să dea o lovitură spectaculoasă Israelului, cu scopul de a-și crea o «imagine victorioasă», există un risc ca miniștrii să nu poată rezista unei tentații de a «rectifica» impresia potrivit căreia această imagine ar putea să influențeze alegătorul israelian”, subliniază el, referindu-se la alegerile legislative de la 22 ianuarie.

Într-o emisiune, sâmbătă seara, a postului de televiziune Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa sa militară, s-au lăudat cu succesele obținute în cursul ostilităților.

„Obiectivul principal al Israelului este să asigure calmul pe termen lung și să obțină o promisiune de împiedicare a atacurilor palestiniene împotriva unor localități și patrule israeliene de dincolo de bariera de la frontieră”, rezumă specialiști în apărare de la Haaretz. „Una dintre dificultățile actuale este lipsa unui mediator suficient de influent pentru a smulge un acord”, subliniază ei.

„Egiptul nu mai poate oferi ca garant al unui armistițiu”, a deplâns sâmbătă seara, la Cairo, un oficial Hamas de rang înalt, sub protecția anonimatului.

„Prin intermediul Egiptului, ne-am pus de acord asupra unui armistițiu, dar a fost întrerupt după 48 de ore”, a declarat oficialul, referindu-se la asasinarea lui Ahmad Jaabari, pe 14 noiembrie, într-o perioadă liniștită, după trei zile de confruntări.

Erdogan a imputat, tot sâmbătă, „Israelului, care a încălcat armistițiul”, vina escaladării.

Egiptul, condus de mișcarea islamistă Frații Musulmani, asupra căreia se fac presiuni din toate părțile să își exercite influența asupra mișcării islamiste Hamas în vederea restabilirii calmului, a părut să recunoască o lovitură dată capacității sale de mediere.

„Israelul trebuie să respecte angajamentele și acordurile pe care și le-a semnat”, a avertizat premierul egiptean Hisham Qandil, în cursul unei vizite la Gaza, anunțând că țara sa va „intensifica eforturile menite să pună capăt acestei agresiuni și să se ajungă un armistițiu durabil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât plătește Australia pentru modernizarea submarinelor?