În goana după voturi, actorii politici plusează cu ofertele. Radicalii maghiari au trecut de la autonomia Ținutului Secuiesc la federalizarea României, propunere lansată în dezbatere de Institutul Balvanyos, apropiat al Consililului Național al Maghiarilor din Transilvania al cărui președinte este europarlamentarul Laszlo Tokes. Demersul vine cu doar câteva zile înaintea mitingului pro-autonomie anunțat la Sfântu Gheorghe pentru data de 24 noiembrie și organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), patronat tot de Laszlo Tokes.
Propunere lansată pe site
Institutul Balvanyos a lansat luni site-ul romaniafederala.ro, care militează pentru federalizarea României. Încă de la început, autorii recunosc că ideea este una tabu pentru politicieni, însă încearcă să aducă argumente în susținerea unei asemenea forme de organizare statală, mai eficientă în opinia lor decât cea actuală.
„Merită trecute în revistă acele teme politice care atrag atenția asupra ideii federale și care sunt de actualitate și în privința României. În esență există trei asemenea problematici cuprinzătoare: 1) chestiuni legate de dezvoltarea economică, de controlul mai echilibrat al resurselor, precum și de combaterea corupției și limitarea clientelismului; 2) crearea – în mod evident în cazul țărilor mai mari – a unei uniuni politice cuprinzătoare, sau chiar a unei comunități, de tip nou, ce ia în considerare și solidaritățile teritorial-culturale; 3) adaptarea la mediul unional european clădit pe principiile federalismului”, explică administratorii site-ului.
După ce trec în revistă avantajele unei asemenea forme de organizare, se fac și propuneri concrete pentru îndeplinirea unui astfel de deziderat. „Există cel puțin două căi în ceea ce privește federalizarea României. Prima cale ce poate fi adoptată este recompunerea „cadrului imperial”, care ar transforma în state membre „țările” existente înaintea marilor unificări. Astfel s-ar putea naște federația Moldovei, a Transilvaniei și a Țării Românești (formate din Muntenia și Oltenia). Ar fi posibilă, însă, și o a doua cale de federalizare care ar însemna o tentativă de a constitui pe teritoriul statului națiune (omogenizat mai mult sau mai puțin) „cadre cu granițe neutre”, componente ale federației, dar la o scară mai mică”, arată susținătorii demersului.
Miting pro-autonomie la Sfântu Gheorghe, cu sprijinul UDMR
Institutul Balvanyos care a lansat propunerea federalizării României este și unul dintre susținătorii PPMT care a anunțat pentru finalul acestei săptămâni un miting pro-autonomie la Sfântu Gheorghe. „Am dori ca vocea noastră să se intensifice atât de tare încât să se audă dincolo de instituția prefectului, până în București, la Guvern, la Parlament, la Bruxelles. Să se audă că pentru secui autonomia Ținutului Secuiesc reprezintă singura soluție pentru înflorirea regiunii”, a susținut liderul PPMT Toro Tibor. Potrivit acestuia, citat de presa maghiară, manifestarea va fi organizată la inițiativa preotului reformat, candidat al partidului pentru un mandat de deputat din circumscripția Sfântu Gheorghe, Sánta Imre.
Potențialul electoral al unui astfel de miting a fost sesizat și de UDMR care se implică în organizare. Uniunea va mobiliza cel puțin jumătate dintre persoanele care vor participa la la manifestarea pro-autonomie de la Sfântu Gheorghe, a susținut președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor. „Noi, secuii, suntem cu toții autonomiști, gândim și simțim la fel în legătură cu autonomia Ținutului Secuiesc. (…) Deși va fi o manifestare de campanie a noului partid maghiar (PPMT-n.r.), noi, reprezentanții UDMR Covasna, vom participa la acest eveniment și vom mobiliza cel puțin jumătate din participanți”, a spus Tamas.