Procurorii DIICOT fac, marți, 48 de percheziții în București, Mehedinți și Timiș, fiind vizate 40 de persoane suspectate că prin 134 de societăți, printre care farmacii și firme de construcții, au produs o evaziune fiscală de 7,5 milioane de euro.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Mehedinți, împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți, au destructurat un grup infracțional organizat, constituit din 22 de persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani.
Anchetatorii fac în această cauză 48 de percheziții în municipiul București și în județele Mehedinți și Timiș, la locuințele învinuiților, precum și la sediile unor societăți comerciale, a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.
La finalul perchezițiilor, 40 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT.
Potrivit procurorilor, sub coordonarea liderilor grupării, învinuiții au folosit mai multe societăți comerciale pentru a nu plăti taxele și impozitele datorate statului, folosindu-se de circuite comerciale și financiare fictive.
Membrii grupării au emis facturi fiscale privind achiziții fictive de mărfuri către 134 de societăți comerciale, care astfel au dedus TVA și au micșorat profitul, virând în contul societăților „furnizoare” peste 100 de milioane de lei.
Sumele de bani erau retrase din conturi de liderii grupării și predate administratorilor societăților beneficiare, în schimbul unor comisioane cuprinse între 5 și 10 la sută.
Gruparea infracțională a produs un prejudiciul bugetului de stat estimat la 7,5 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit și TVA.
Potrivit anchetatorilor, în acest caz sunt vizați zece oameni de afaceri, între care Rodica Vlad, patroana unui important lanț de farmacii și pensiuni din municipiul Timișoara. Rodica Vlad deține zece farmacii și două pensiuni în Timișoara, toate purtând același nume, „Vlad”. De asemenea, ea mai deține și o firmă de catering, în municipiul Timișoara.
De asemenea, sunt vizați proprietarul firmei de obiecte sanitare Piastrelle din Lugoj, patronul unei societăți de construcții, dar și al uneia de amenajări interioare din Timișoara, precum și patronul unei firme de obiecte sanitare din Drobeta-Turnu Severin, Liviu Popescu, care a fost ridicat pentru audieri.
Polițiștii de la combaterea crimei organizată, împreună cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor și trupele speciale ale Poliției și Jandarmeriei, au descins la vilele oamenilor de afaceri din Timișoara, dar și la mai multe sedii de firmă, în total la 34 de adrese.
La ora transmiterii acestei știri, în paralel cu descinderile din Timișoara au loc percheziții și în localitatea Strehaia, din județul Mehedinți, unde rudele persoanelor suspectate de evaziune fiscală în acest dosar au ieșit în fața locuințelor.
Suportul informativ al acțiunii fost asigurat de SRI – Direcția Județeană Mehedinți și Serviciul de Informații și Protecție Internă Mehedinți.