Cartierul în care locuiesc și școala, mediile în care elevii din București sunt agresați verbal

Cartierul în care locuiesc și școala, mediile în care elevii din București sunt agresați verbal
Mai mult de jumătate dintre tinerii din Capitală cu vârste între 10 și 18 ani au fost implicați în cazuri de violență verbală, cartierul în care locuiesc și școala fiind principalele medii în care ei sunt agresați, de obicei de către persoane necunoscute sau de alți elevi, potrivit unor studii.
Publicat: 20/11/2012, 15:04
Actualizat: 25/06/2013, 17:30

Mai mult de jumătate dintre tinerii din Capitală cu vârste între 10 și 18 ani au fost implicați în cazuri de violență verbală, cartierul în care locuiesc și școala fiind principalele medii în care ei sunt agresați, de obicei de către persoane necunoscute sau de alți elevi, potrivit unor studii.

IMAS a realizat, la solicitarea Romtelecom, două studii, unul calitativ și unul cantitativ, privind violența verbală în rândul tinerilor în Capitală, care arată că incidentele de violență verbală implică preponderent persoane necunoscute (45 la sută) sau alți elevi (aproape 40 la sută).

Copiii și tinerii implicați în studiu au spus că, la școală, cele mai multe cazuri de violență verbală sunt între elevi, pe când în cartier, sunt între persoane care nu se cunosc, participante la trafic (șoferi, pietoni), care surclasează chiar și cazurile care implică interlopii sau „băieții șmecheri”, potrivit autorilor studiilor.

„60 la sută dintre respondenți, cu vârste între 10 și 18 ani, au fost implicați în cazuri de violență verbală. Acest tip de violență se întâmplă cu preponderență în cartierul în care locuiesc cei intervievați (aproape jumătate dintre cazuri: 46,7 la sută) și școală (33,5 la sută)”, rezultă din studiul cantitativ prezentat marți.

Majoritatea respondenților elevi consideră că cel mai mare risc din perspectiva violenței este asociat cu „să fiu jignit/ă /înjurat/ă de colegii mei”, urmat de „să fiu amenințat/ă de anumiți colegi din școală”, urmat de riscul de furturi de bunuri personale de către colegi sau de acte de tâlhărie la ieșirea de la școală.

Cercetarea calitativă a evidențiat faptul că agresivitatea verbală sau „ușoara îmbrânceală” tinde să devină normă comportamentală în ceea ce privește frecvența și acceptarea socială, adică nu mai sunt percepute ca manifestări de ostilitate.

În contextul în care aproape doi din trei tineri recunosc că au fost implicați într-o situație de violență verbală, însă din răspunsurile lor reiese că îi sensibilizează preponderent violența fizică, Asociația Telefonul Copilului și Romtelecom au lansat campania „Cuvintele dor, nu-i așa?”, pentru a reaminti că violența verbală este, de regulă, prima formă de violență, care poate escalada și către alte manifestări, mult mai grave.

Campania este centrată pe promovarea comunicării și dialogului ca soluții pentru prevenirea și gestionarea situațiilor care presupun violența în rândul copiilor și tinerilor.

Stima de sine scăzută, depresia, tulburările de comportament, toleranța scăzută la adaptarea cerințelor școlare sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă copiii care sunt agresați verbal în unitățile de învățământ, a declarat directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului, Cătălina Florea.

Asociația Telefonul Copilului a înregistrat 3.327 de cazuri la numărul 116 111 pe tema situațiilor de criză din unitățile de învățământ, în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 octombrie 2012. Dintre acestea, cele care privesc relația de abuz copil – copil în unitățile de învățământ au reprezentat 69,7 la sută din cazurile din 2011 și 58,8 la sută în primele zece luni ale acestui an, a precizat Cătălin Florea.

„Este cazul să tragem un semnal de alarmă. Și cuvintele pot să doară!”, a subliniat directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului.

Mesajul campaniei, care va dura trei săptămâni, este de fapt un apel la soluționarea potențialelor conflicte prin înțelepciunea și inteligența actului de comunicare, prin dialog eficient, care previne violența.

Campania se va încheia în 7 decembrie cu lansarea unei cărți electronice gratuite care va oferi, în benzi desenate, situații și soluții generale ce pot fi un ghid util și practic.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia