Prima pagină » Știri externe » Schimb dur de replici între un moderator Al Jazeera și un purtător de cuvânt al premierului israelian. „Evident că țintiți presa, nu-i așa?”

Schimb dur de replici între un moderator Al Jazeera și un purtător de cuvânt al premierului israelian. „Evident că țintiți presa, nu-i așa?”

Schimb dur de replici între un moderator Al Jazeera și un purtător de cuvânt al premierului israelian.
Un prezentator al postului Al Jazeera a purtat, în direct, o discuție aprinsă cu Mark Regev, purtătorul de cuvânt al primului ministru israelian, după ce mai multe atacuri au avut asupra clădirii televiziunii din Fâșia Gaza, scrie Huffington Post.

Un prezentator al postului Al Jazeera a purtat, în direct, o discuție aprinsă cu Mark Regev, purtătorul de cuvânt al primului ministru israelian, după ce mai multe atacuri au avut asupra clădirii televiziunii din Fâșia Gaza, scrie Huffington Post.

Potrivit sursei citate, două rachete israeliene au lovit clădirea de două ori, cel puțin șase jurnaliști fiind răniți. De asemenea, membrul unui grup islamist aflat în clădire a fost ucis, iar doi copii au fost răniți.

Atacurile au fost criticate de grupurile susținătoare ale drepturilor și libertății presei, deși Israelul a arătat că ținta a fost, de fapt, echipamentul de comunicații al Hamas, aflat pe acoperișul clădirii. „Nu țintim jurnaliști, noi țintim Hamasul”, a încercat Mark Regev să explice, însă moderatorul Darren Jordon a adus o serie de argumente pentru a demonstra eroarea Israelului.

„Rachetele nu se opresc pe acoperiș. (…) Niciodată nu ați putea fi atât de preciși încât să evitați rănirea persoanelor de sub acoperiș”, a replicat prezentatorul.

Deși în clădire se aflau și jurnaliști ai unor agenții palestiniene, dar și reporteri  internaționali, precum cei ai Reuters, Al-Arabiya și Russia Today, purtătorul de cuvânt a încercat să sugereze că Al Jazeera ar încerca să adăpostească și membri Hamas.

„Poate că ar trebui să vorbim despre cine poate fi numit jurnalist”, a spus Regev, făcând referire la reporterii Al-Aqsa, o televiziune afiliată grupării Hamas. „Doar în regimurile totalitare presa este folosită de regimurile de comandă și control și, de asemenea, pentru a asigura securitatea. Din punctul nostru de vedere, aceia nu sunt jurnaliști legitimi”, a adăugat acesta.

„Noi respectăm libertatea presei… dacă îmi poți arăta o persoană care este jurnalist de bună credință și care a fost rănită, vreau să știu”, a completat Mark Regev, adăugând că  Hamas încearcă să folosească jurnaliștii drept scuturi umane.

„Lăsați-mă să vă reamintesc, jurnaliștii nu sunt combatanți armați. (…) Acei jurnaliști au ca sarcină prezentarea faptelor… este evident că țintiți presa, nu-i așa? Voi împușcați mesagerul”, a concluzionat moderatorul Al Jazeera, deși Regev a contrazis această afirmație.

Citește și