Înainte ca președintele Traian Băsescu să plece mâine spre Bruxelles, premierul Victor Ponta a contabilizat, în această seară, posibilele reușite ale României la Consiliul European care începe joi, arogându-și-le din start ca pe merite exclusive ale guvernului și ale parlamentului. Astfel, premierul a anunțat că are „semnale” potrivit cărora condiționarea viitoarelor alocări bugetare de rata modestă de absorbție a fondurilor europene ar urma să fie eliminată. „S-ar putea să fie scoasă tocmai pentru că la București nu președintele, dar guvernul și parlamentul au o poziție intransigentă. Președintele, dacă era un mare negociator, putea să zică >Așa fac alte state”, a comentat Ponta, într-o emisiune la Realitatea Tv.
Potrivit premierului, între punctele de vedere ale guvernului și cele ale președintelui cu privire la negocierile pentru bugetul multianual al UE „nu e nicio diferență majoră”, premierul ascunzând practic sub preș contrele din ultima săptămână dintre Palate după insistențele sale de folosire a dreptului de veto la Bruxelles. „Unde s-a rupt înțelegerea? După ce am fost la președinte a ieșit și a făcut ironii de doi bani, glume de autobază. Ne-a arătat că e el deștept și noi suntem toți proști”, s-a plâns Ponta, adăugând că „Băsescu e fioros doar la București, la Bruxelles nu e deloc fioros”.
Deși i s-a refuzat participarea la Consiliul European, primul ministru a etalat negocierile paralele în care s-a angajat personal pentru bugetul UE. „În urmă cu o oră am terminat o convorbire cu Donald Tusk (premierul Poloniei, n.r.). Poimâine mă văd la Bruxelles cu președintele Hollande (președintele Franței, n.r.). Important e din ce poziție negociezi”, a spus Ponta.
Mai mult, premierul a avansat, practic, oficial, înainte de negocieri, și suma maximală la care România speră în scenariul optimist, 45 de miliarde de euro:”Pot să ne dea pe hârtie 45 de miliarde de euro, dar dacă nu avem cofinanțarea de 25%, tot degeaba”, a spus Ponta în contextul în care calcula că „reducerea cofinanțării de la 85% la75% ar însemna să mai punem 6 miliarde de la buget pe care nu le avem, iar TVA-ul care nu mai e eligibil – încă 12 miliarde” în minus.
Primul-ministru a detaliat și sumele din care i-a rezultat procentul anunțat în ședința de guvern, de 20% rată de absorbție a fondurilor UE, dublat practic de la o zi la alta, față de 9,7% procentul de care vorbea Leonard Orban la începutul acestei luni. „Am cifrele în față. Din fondurile de coeziune sunt absorbite 4 miliarde din 19, adică 20%. La plăți directe în agricultură, sunt 3,4 miliarde din 6, iar la Dezvoltare Rurală 3,6 miliaarde din 8. În total 11,9 miliarde din 34. Sunt bani decontați”, a afirmat Ponta.