Intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza a fost salutată miercuri la Washington, Paris, Bruxelles și de către ONU, care și-au exprimat dorința ca încetarea focului să fie un preambul al unei soluții „mai durabile”, relatează AFP.
Președintele american Barack Obama le-a mulțumit miercuri omologului său egiptean Mohamed Morsi și premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru încheierea acestui armistițiu.
Președintele american a subliniat „importanța unei acțiuni în vederea unei soluții mai durabile la situația din Fâșia Gaza”, într-o conversație la telefon cu președintele egiptean – care provine din mișcarea islamistă Frații Musulmani, apropiată mișcării islamiste palestiniene Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat acordul de încetare a focului încheiat după o săptămână de confruntări armate între Israel și Hamas. „Mai multe detalii trebuie să fie soluționate, în continuare, în vederea unui armistițiu durabil”, a subliniat el.
Miercuri seara Consiliul de Securitate al ONU a îndemnat Israelul și Hamasul să „acționeze cu seriozitate” în vederea menținerii încetării focului. „Membrii Consiliului îndeamnă toate părțile să respecte acordul și să acționeze cu seriozitate în vederea aplicării tuturor dispozițiilor cu bunăcredință”, se arată în declarația celor 15 membri ai Consiliului, primul text emis oficial de la începutul conflictului.
Într-un comunicat comun, președintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso și președintele Consiliului European Herman Van Rompuy au „salutat călduros armistițiul”, adăugând că „acum este crucial să se asigure respectarea acestuia și să nu mai existe violențe”.
Evenimentele din ultimele zile „subliniază necesitatea urgentă a avansării către o soluție cu două state, care să permită (israelienilor și palestinienilor) să trăiască alături în pace și securitate”, au subliniat liderii europeni.
Președintele francez François Hollande a salutat, de asemenea, intrarea în vigoare a armistițiului și a „felicitat autoritățile egiptene pentru rolul lor activ” în negocierea armistițiului.
El a îndemnat toate părțile să „dea dovadă de responsabilitate pentru ca încetarea focului să fie durabilă”, în timp ce ministrul francez de Externe Laurent Fabius a solicitat o „relansare a negocierilor în vederea unei soluții globale care să conducă la două state care trăiesc alături în securitate și pace”.
Armistițiul părea fragil miercuri seara. Douăsprezece rachete au fost lansate asupra Israelului în prima oră după armistițiul încheiat între Israel și grupări armate palestiniene din Fâșia Gaza, fără să se soldeze cu răniți, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției israeliene.
Ministrul egiptean de Externe Mohammed Kamel Amr a anunțat miercuri încheierea acestui armistițiu, încetarea ostilităților intrând în vigoare la ora 19.00 GMT (21.00, ora României).
De la lansarea pe 14 noiembrie a operațiunii militare israeliene „Pilon de Apărare” împotriva unor grupări armate din Fâșia Gaza, inclusiv mișcarea islamistă Hamas, aflată la putere, cel puțin 155 de palestinieni au fost uciși, iar peste 1.000 răniți în raiduri israeliene. Cinci israelieni, inclusiv un militar, au fost uciși în urma unor tiruri palestiniene de rachete.