Fanfara Ciocârlia a fost invitată să cânte la concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace din acest an, care va avea loc la Oslo Spektrum, pe 11 decembrie, informează nobelpeaceprizeconcert.org.
În fiecare an, concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace reunește o serie de artiști talentați și celebri din lumea întreagă, care îi aduc acestuia un tribut. Concertul care rezultă astfel reprezintă un amestec unic de melodii și de stiluri muzicale, de la muzică clasică la rap.
Concertul de la Oslo va fi organizat la o zi după ceremonia oficială de înmânare a acestui premiu prestigios, în decembrie.
Laureatul premiului Nobel pentru pace pe 2012 este Uniunea Europeană.
Alături de Fanfara Ciocârlia, vor mai urca pe scenă Jennifer Hudson, Seal, grupul portughez OqueStrada, cântăreața norvegiană Susanne Sundfør, duetul Karpe Diem și cântăreața suedeză Laleh.
Prezentatorii acestui concert vor fi actorii Sarah Jessica Parker și Gerard Butler.
Fanfara Ciocârlia este alcătuită din 12 membri romi din satul Zece Prăjini, județul Iași. Este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Trupa a fost descoperită în octombrie 1996 de inginerul de sunet Henry Ernst, din Berlin, care a și promovat-o. De atunci, formația a devenit celebră, piesele ei fiind preluate și prelucrate de numeroși DJ-i, trupe și orchestre din întreaga lume.
Câștigătoare a prestigiosului premiu muzical al Radio BBC, la categoria „muzică europeană”, Fanfara Ciocârlia s-a făcut cunoscută și iubită în întreaga lume și prin interpretări inedite ale unor piese celebre, cum ar fi tema muzicală a seriei „James Bond” și „Caravana” lui Duke Ellington, cărora le-a impregnat amprenta muzicii rome. Varianta lor pentru piesa „Born To Be Wild” a fost inclusă, în 2006, în filmul „Borat”, cântecul fiind folosit și într-o campanie publicitară pentru televiziune a IKEA Marea Britanie.
Cu opt albume lansate și peste 1.200 de concerte susținute în cei 15 ani de carieră, Fanfara Ciocârlia este considerată un bun exemplu de succes – „Un sunet extrem de puternic”, era caracterizată într-un articol al publicației The Times of London maniera interpretativă a formației de lăutari.