Participanții la mitingul pentru autonomia Ținutului Secuiesc care a avut loc, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, arată, în declarația adoptată la finalul manifestării, că s-au săturat de „negarea Ținutului Secuiesc” și de „compromisurile de culise”.
Participanții la mitingul pentru autonomia Ținutului Secuiesc au adoptat o declarație intitulată „Autonomia este soluția!”, potrivit căreia maghiarii nu mai au alți 22 de ani pentru a aștepta soluțiile problemelor lor comune de la București, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Trebuie să spunem că experiența nefastă a deceniilor trecute este generarea problemelor, nu soluționarea acestora prin intermediul centralizării puterii!
Am așteptat minunea cu mâinile încrucișate – ne-a fost de ajuns! Ne-am săturat de compromisurile de culise adoptate fără implicarea noastră! Ne-am săturat de situația în care politiceni corupți risipesc și fură viitorul copiilor noștri! Ne-am săturat să plătim prețul deciziilor eronate luate de guvernele care se perindă la cârma țării! Ne-am săturat de negarea însăși a existenței Ținutului Secuiesc! Ținutului Secuiesc a existat, există și vrea să existe. În acest scop ne-am întrunit astăzi”, se arată în declarație.
Conform acesteia, maghiarii vor să se simtă acasă pe plaiurile lor natale, să își folosească în mod liber limba maternă și simbolurile naționale.
„Limba maghiară să fie a doua limbă oficială în Ținutul Secuiesc. Avem acest drept. Dorim un sistem de învățământ de sine stătător, de la creșă până la universitate. Vrem să avem acest drept! Vrem să cheltuim banii proveniți din impozitele noastre în scopul prosperității locuitorilor acestui ținut! Vrem să avem acest drept! Vrem să ne gospodărim singuri bogățiile naturale. Vrem să avem acest drept! Nu vrem ca un prefect, care nu ne cunoaște problemele, să împiedice munca noastră de păstrare și creare a valorilor. Vrem să decidem noi înșine în treburile noastre. Vrem autonomie! Autonomia este soluția. Scopul autonomiei este să ne asigure demnitatea sărbătorilor și eficacitatea activităților zilnice – arătând totodată că putem avea un viitor sigur”, se mai arată în declarație.
Semnatarii declarației fac apel la biserici, la organizațiile maghiare non-guvernamentale, la intelectualii din sfera științei și a culturii, la vârstnici, la tineri, precum și la politicienii maghiari, „să elaboreze un plan comun de acțiune pentru dobândirea autonomiei”.
„Mai mult, să nu se abată de la acest plan, indiferent de partidul maghiar pe care îl vor reprezenta în Parlament. (…) Lupta noastră pentru autonomia pe care vrem să o dobândim este parte a concepției despre Transilvania pe care o dorim – și anume, o Transilvanie ferită de imixtiunea Bucureștiului. Din acest motiv căutăm parteneriatul și colaborarea cu acei români care doresc recuperarea demnității Ardealului”, se subliniază în document.
Potrivit aceleiași declarații, dacă trebuie adunate un milion de semnături pentru a atrage atenția Europei asupra problemelor maghiarilor, acest lucru se va face, iar dacă trebuie strânse o sută de mii de semnături pentru ca persoanele care au obținut un mandat în Parlamentul României „să simtă greutatea cuvintelor și doleanțelor îndreptățite” vor fi strânse.
„Dacă este nevoie de demonstrații cu ocazia cărora să strigăm în mod repetat apelul nostru la autonomie, vom ieși în stradă ori de câte ori va fi nevoie. Și nu facem acest lucru împotriva cuiva, ci pentru noi înșine. Îl cităm pe apostolul autonomiei noastre naționale, Kós Károly: „Va trebui să muncim, dacă vrem să trăim; și vrem să trăim, deci vom munci””, se arată în declarația citată.
Peste trei mii de persoane au participat, sâmbătă, la mitingul organizat la Sfântu Gheorghe de PPMT pentru autonomia Ținutului Secuiesc.