UPDATE 12.50 Două grupări specializate în fraude informatice sunt vizate de percheziții care au loc, marți, la Suceava, Iași, București și Sibiu, printre membrii uneia dintre rețele, ce acționa în Australia, fiind și Gheorghe Ignat, luptător de arte marțiale mixte, multiplu campion național și internațional.
Descinderile sunt coordonate de DIICOT Suceava și vizează două grupări infracționale specializate în fraude informatice, care acționau în Australia, Malaezia și Marea Britanie, urmând să fie aduse la audieri nouă persoane.
Printre suspecți se află și Gheorghe Ignat, cunoscut ca „Ursul carpatin”, luptător de arte marțiale mixte, multiplu campion național și internațional, afirmă surse judiciare.
De asemenea, printre persoanele suspectate în acest caz se află și un bărbat încercerat la Penitenciarul Bacău.
Potrivit anchetatorilor, prima grupare, constituită din trei persoane, între care și Gheorghe Ignat, avea ca mod de operare montarea de dispozitive de skimming la bancomate din orașele de pe coasta de est a Australiei, pentru obținerea datelor de pe cardurile bancare, clonarea acestora și retragerea de bani.
A doua grupare, formată din șase persoane, se ocupa cu activități de phishing și transferuri frauduloase de numerar.
Conform surselor citate, conexiunea între cele două grupări era făcută de Ignat, încă din septembrie 2010, acesta ținând legătura cu un bucureștean de 35 de ani, lider al rețelei de phishing, pentru schimbul de informații.
Din prima grupare au fost identificați inițial doi membri, unul fiind specializat în fabricarea carcaselor de plastic pentru skimming, pe care le livra și altor grupări specializate în fraude informatice.
Procurorii DIICOT Suceava au stabilit că în perioada iunie-septembrie 2010 Gheorghe Ignat, alături de un alt român, au fost în Australia, unde au montat dispozitive pe bancomate, transmițând prin internet în România datele obținute de pe cardurile bancare, în vederea decodării. Tot prin internet, ceilalți membri ai grupării le trimiteau celor doi detale astfel decodate, pentru retrageri frauduloase de numerar.
În acest caz a fost formată o comisie rogatorie, autoritățile române cerând în Australia verificarea a aproximativ 700 de carduri bancare posibil fraudate, ale căror date au fost găsite în adresele de e-mail ale suspecților.
Potrivit datelor furnizate de către autoritățile australiene, Ignat și complicele acestuia au retras fraudulos din Australia 149.000 de dolari australieni și au mai fost făcute retrageri frauduloase și de la bancomate din Malaezia și Marea Britanie, totalizând 16.000 de dolari australieni.
Membrii celei de-a doua grupări, din care fac parte persoane din Iași, Sibiu și București, colectau prin phishing date de pe carduri bancare, aparținând cu precădere unor cetățeni din Marea Britanie, iar banii retrași de pe carduri erau transferați prin site-uri de transfer bancar și schimb valutar, pentru a li se pierde urma.
Conform procurorilor DIICOT, liderul celei de-a doua grupări ar fi obținut din infracțiuni aproximativ 26.000 de euro.
Procurorii DIICOT fac, marți, 36 de percheziții în București și cinci județe, la persoane suspectate că au obținut date ale unor companii străine cunoscute, de tip benzinării și magazine alimentare, prin accesarea ilegală a sistemelor informatice, pe care le-au folosit la operațiuni frauduloase.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, au destructurat un grup infracțional organizat, constituit din 16 persoane suspectate de infracțiuni informatice.
Anchetatorii fac 36 de percheziții domiciliare, în municipiile București, Brașov, Galați, Timișoara și în județele Vâlcea și Ilfov. La finalul perchezițiilor, 20 de persoane cercetate pentru infracțiuni informatice vor fi duse la audieri.
Potrivit DIICOT, membrii grupării au desfășurat o vastă activitate de criminalitate informatică, reușind să obțină sume mari de bani în urma accesării ilegale a mai multor sisteme informatice, de unde au sustras date confidențiale sau nedestinate publicității, precum și după efectuarea unor operațiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.
„Învinuiții au utilizat mai multe societăți comerciale având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT pentru crearea și întreținerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate și cu scopul obținerii de date informatice, în sistemele informatice aparținând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Astfel, membrii grupării interceptau fără drept transmisiile de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea sau autentificarea plăților cu cărți de credit, cu ajutorul unor aplicații special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.
„Conform instrucțiunilor aplicației de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărți de credit) capturate fie se salvau local și ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii și utilizării frauduloase a acestora”, a precizat DIICOT.
Procurorii susțin că numai în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012, prin intermediul unui „magazin” virtual specializat s-au vândut cu câte patru dolari 68.000 de carduri, membrii grupării obținând astfel un profit de 270.000 de dolari.
Persoanele cercetate în acest caz ar fi efectuat operațiuni frauduloase cu 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând peste 25 de milioane de dolari, au precizat procurorii DIICOT.
Acțiunea a fost făcută cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară de la BCCO Brașov, Galați, Timișoara, SCCO Vâlcea și lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române. Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și SRI.