Prima pagină » Economic » Consiliul Concurenței a amendat cinci firme pentru trucarea unei licitații organizate de CNADNR

Consiliul Concurenței a amendat cinci firme pentru trucarea unei licitații organizate de CNADNR

Consiliul Concurenței a amendat cinci firme pentru trucarea unei licitații organizate de CNADNR
sancțiuni

Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii cu o amendă în valoare totală de circa trei milioane de lei (aproximativ 663.326 euro) pentru trucarea unei licitații organizate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR).

Între firmele amendate se află și o companie – Plastidrum SRL – unde CNADNR deține 10% din pachetul de acțiuni, după cum reiese din cele mai recente informații de la Registrul Comerțului. Potrivit acestora, ultima înregistrare în Registrul Comerțului a Plastidrum SRL este 19 noiembrie 2012.

Un pachet de 88,9% din acțiunile Plastidrum SRL este deținut de Plastiroute Holding AG, cu sediul social în Elveția.

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației privind o posibilă înțelegere pentru atribuirea contractului „Lucrări de marcaje rutiere, longitudinale, transversale și diverse pe drumurile naționale din administrarea CNADNR”. Reprezentanții Consiliului Concurenței au precizat pentru gândul că licitația a fost organizată în 2006, iar investigația Consiliului Concurenței a fost declanșată în urma unei autosesizări în martie 2011.

Firmele amendate sunt Plastidrum SRL (amendă de 1,56 milioane lei), Signature Semnalizare SRL (11.573 lei), Swarco România SRL (33.012 lei), Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH din Austria (1,19 milioane lei) și Eleftherios Kokkinakis LTD din Grecia (209.333 lei).
Cele cinci companii au participat la licitație în cadrul unor asocieri: Asocierea Plastidrum (S.C. Plastidrum S.R.L., S.C. Signature Semnalizare S.R.L.) și Asocierea Swarco (S.C. Swarco România S.R.L., Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH – Austria, Eleftherios Kokkinakis LTD – Grecia).

„Înțelegerea anticoncurențială s-a realizat între cele două asocieri și a constat în coordonarea modului de acțiune la procedura de achiziție publică, astfel încât Asocierea Plastridrum să câștige licitațiile, iar Asocierea Swarco să asigure numărul minim, de doi participanți, necesar în cazul procedurii de licitație deschisă”, se arată în comunicat.

„Cele două asocieri s-au înțeles asupra ofertelor pentru lotul 2 – Craiova și lotul 6 – Iași: Asocierea Plastidrum și-a adjudecat contractele, iar apoi le-a cesionat către Asocierea Swarco. Înțelegerile de acest tip denaturează concurența în cadrul procedurii de achiziție publică și conduc la o creștere a prețurilor în detrimentul autorității contractante”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Contactați de gândul, reprezentanții CNADNR nu au dorit să comenteze asupra faptului că CNADNR deține 10% într-o firmă acuzată de licitații trucate și amendată de Consiliul Concurenței.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri exprese sau tacite între agenții economici ori asociațiile de agenți economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenței, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenței a anunțat că investighează o posibilă înțelegere între 11 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitațiile organizate de Primăria Capitalei prin Administrația străzilor pentru atribuirea unor contracte cadru de asfaltare și plombare a gropilor și bordurilor din București.

 

Citește și