Solicitările de despăgubire în urma unui cutremur puternic înaintate de proprietarii de locuințe asigurați vor fi acoperite în limita sumei de 1 miliard euro de către Fondul de Garantare al CSA, dacă societățile care au vândut polițele nu pot achita daunele produse în urma unei catastrofe naturale.
„Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a hotărât demararea procedurilor legale privind securizarea disponibilităților Fondului de Garantare printr-o poliță de asigurare împotriva riscului de intrare în procedură de insolvență a asigurătorilor ca urmare a producerii unui cutremur. Acest lucru va duce la o acoperire de circa un miliard de euro a daunelor produse în urma unui cutremur, respectiv în cazul insolvenței unor asigurători care subscriu acest risc”, a comunicat CSA la solicitarea MEDIAFAX.
Intenția de reasigurare a fost anunțată pentru prima dată de vicepreședintele CSA Cornel-Coca Constantinescu, la mijlocul lunii octombrie.
Fondul de Garantare plătește din propriile disponibilități creanțele societăților de asigurare aflate în procedură de faliment, obligații care decurg direct din contractele de asigurare facultative și obligatorii încheiate de acestea.
Sursele financiare de constituire a Fondului de Garantare provin în cea mai mare parte din sumele plătite de asigurători.
Constantinescu a spus că Fondul de Garantare dispune de disponibilități în sumă de circa 200 milioane de euro și că eventuala decizie de securizare a Fondului nu implică creșterea contribuțiilor plătite de asigurători.
„Măsura decisă de Consiliul CSA este menită să îmbunătățească încrederea asiguraților în societățile de asigurare din România și are în vedere eliminarea oricăror supoziții privind incapacitatea de plată a pieței asigurărilor în caz de producere a unei asemenea calamități naturale”, se mai spune în răspunsul CSA.
La nivelul anului 2011, veniturile totale ale Fondului de Garantare au fost de 100 milioane de lei, iar cheltuieli totale au atins 13,8 milioane de lei.
La finele lunii iunie, potrivit datelor CSA, primele subscrise din asigurări de incendiu și calamități naturale au scăzut cu 10%, la 544,7 milioane lei.
Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, proprietarii de imobile sunt obligați să încheie o poliță de asigurare, prima fiind, în funcție de tipul locuinței, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuințe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.
Societatea PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a fost înființată în septenbrie 2009, iar primele polițe de asigurare obligatorie a locuinței au fost emise în iulie 2010.
Cei mai mari acționari ai PAID sunt Astra, Groupama și Platinum, fiecare cu 15%. Generali România are o participație de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, UNIQA Asigurări și Grawe România dețin câte 5,5% din acțiuni.
Polițele emise de PAID sunt vândute fie online, fie prin intermediul acționarilor, prin rețeaua de distribuție a acestora, activitate pentru care este încasat un comision.
În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei. Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.
La finele lunii ocrombrie, portofoliul PAID număra aproape 280.000 de polițe, de la un maxim 800.000 în august 2011.