Politica suferă de multe, pentru că, orbiți de ura ce-i desparte, politicieni de vârf uită de menirea lor, aceea de a degaja soluții pentru contribuabili, afirmă, într-un interviu pentru AFP, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.
În opinia ministrului Predoiu, corupția și lipsa de integritate nu sunt noutăți în politicul românesc.
„Noutățile sunt politicile și instituțiile de combatere a corupției, precum și preocuparea vizibilă a liderilor politici, chiar dacă nu întotdeauna bazată pe convingeri, de a combate și limita cazurile de corupție”, a spus Predoiu, adăugând că aceste noutăți vor prevala cu timpul și vor impune un alt fel de a face polÃtică.
Important, afirmă Predoiu, este ca oamenii politici lucizi să înțeleagă că trebuie să preia inițiativa în aceasta reformă subtilă, să impună valorile în interiorul partidelor și să transforme partidele din „frâne” în „motoare” ale dezvoltării democratice a societății.
Justiția poate genera o mișcare de schimbare în politic, dar nu va putea schimba politicul în ansamblul său, a mai spus Predoiu.
„Politica suferă de multe, pentru că, orbiți de ura ce-i desparte, politicieni de vârf uită de menirea lor, aceea de a degaja soluții pentru contribuabili”, a continuat fostul ministru al Justiției, intervievat de AFP.
Despre raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare impus de Comisia Europeană, așteptat în ianuarie 2013, Predoiu consideră că va conține critici în ceea ce privește amânarea intrării în vigoare a Codului de procedură civilă și neîndeplinirea punctelor din anexa raportului din vară, precum și față de atitudinea Senatului, care nu a aplicat decizia instanței supreme într-un caz de incompatibilitate a unui senator (Mircea Diaconu-n.r.).
„Stagnarea sau reculul unor politici din sistemul judiciar, precum și ciocnirile dintre politic și sfera justiției vor constitui fundalul critic al raportului”, a mai spus Predoiu.
Pe de altă parte, fostul ministru a subliniat că ridicolul și eșecul procedurii de numire a procurorului general al României și șefului Direcției Nați8onale Anticorupție (DNA) vor influența inevitabil raportul.
„Cred că va fi apreciată hotărârea de Guvern de suplimentare a schemelor de personal din justiție, deși încă nu are acoperire bugetară. E doar o promisiune, dar e o promisiune importantă”, a continuat Predoiu.
În opinia lui Predoiu, criza politică din vară a îndepărtat momentul la care MCV ar fi putut fi ridicat. Aplicarea Codului de procedură civilă (Codul civil fiind intrat în vigoare din 2010-n.r.) și implementarea Strategiei Naționale Anticorupție sunt „puncte de control obligatorii” în parcursul României pentru ridicarea MCV. Ca orizont temporal, o evoluție pozitivă constantă în următorii doi ani ar crea o șansă realistă de ridicare a MCV, a conchis Cătălin Predoiu, care a deținut portofoliul Justiției din 29 februarie 2008 până în 7 mai 2012.