Carnea de porc care este comercializată în Statele Unite ale Americii este contaminată în proporție de 69% cu o bacterie periculoasă, denumită Yersinia enterocolitica. Anunțul a fost făcut de experții de la Consumer Reports, în urma unor examinări recente ale eșantioanelor de carne prelevate de pe teritoriul întregii SUA, relatează ABC News.
Datele Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii arată că bacteria Yersinia enterocolitica afectează mai mult de 100.000 de americani pe an. Cifrele mai arată că fiecărui caz diagnosticat îi corespunde mai mult de 120 de cazuri nediagnosticate.
Experții averizează că bacteria care a fost descoperită în 69% din carnea de porc comercializată în SUA este responsabilă de apariția simptomelor de febră, crampe și diaree cu sânge.
Din numărul total de probe prelevate de experții de la Consumer Reports, respectiv 148 cotlete de porc și 50 de eșantioane de carne tocată, aproape 96% din probele examinate erau infectate cu Yersinia și 11% cu enterococi. În plus, Salmonella și Listeria, două dintre bacteriile cele mai cunoscute și mai frecvent întâlnite, au fost depistate doar în 4% din cazuri și, respectiv 3%.
Potrivit autorităților, probele prelevate erau de la tipurule de carne de porc cumpărată cel mai frecvent de milioane de americani în toată țara.
Contactați de gândul, reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au declarat că pe teritoriul României nu există carne de porc de proveniență din SUA contaminată cu bacteria Yersinia enterocolitica. „La noi în țară nu se comercializează carne de porc din SUA de un an. Toate alimentele care provin din țări care sunt din afara Uniunii Europene sunt controlate și le este permis accesul în comunitate doar dacă sunt conforme cu normele și regulile aplicate în UE”, au precizat reprezentanții ANSVSA.