Luminile de sărbători în Capitală au fost aprinse. Cine a apăsat butonul

Luminile de sărbători în Capitală au fost aprinse. Cine a apăsat butonul
Un elev olimpic la matematică, asistat de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a aprins miercuri seară, din Piața Universității, luminile de sărbători în București și a dat astfel startul sărbătorilor de iarnă.
Publicat: 05/12/2012, 19:44
Actualizat: 03/07/2013, 17:52

Un elev olimpic la matematică, asistat de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a aprins miercuri seară, din Piața Universității, luminile de sărbători în București și a dat astfel startul sărbătorilor de iarnă.

Luminile au fost aprinse la ora 19.00, de pe esplanada cu statui din Piața Universității, de către Cosmin Ștefan Gramatovici, în vârstă de 16 ani, elev la Colegiul Național „Tudor Vianu” din Capitală, câștigător al medaliei la aur la concursuri internaționale de matematică.

„La mulți ani, București, la mulți ani, România!”, le-a spus Oprescu, după aprinderea luminilor, bucureștenilor veniți la Universitate pentru acest eveniment.

Potrivit municipalității, miercuri seară, au fost aprinse luminile pe bulevardele Magheru, Nicolae Bălcescu, I. C. Brătianu, Unirii, de la Piața Unirii până la Palatul Parlamentului și de la Palatul Parlamentului până la intersecția cu Mircea Vodă, Lascăr Catargiu și Regina Elisabeta, dar și pe Șoseaua Kiseleff și în Piața Victoriei, pe Calea Victoriei, la Arcul de Triumf, în Centrul Istoric, în Piața Constituției, Piața Regelui, Piața George Enescu și Piața Universității.

În noaptea de miercuri spre joi, vor fi aprinse luminile pe Calea Dorobanți, Bd. Aviatorilor, Șoseaua București-Ploiești, Piața Charles de Gaulle, Piața Rosetti, Bulevardul Carol și cele de la Piața Presei Libere.

Joi, ornamentele de sărbători vor lumina și la intrarea în București de pe DN1, A2 și A1, la intrarea în București dinspre Giurgiu, pe Bd. Tineretului, la intrarea în Parcul Tineretului, pe Bd. Ferdinand, în Piața Operei, precum și pe Calea Dorobanților, între Piața Dorobanți și Șoseaua Ștefan cel Mare.

Ornamentele puse de municipalitate în București au, în total, aproximativ 2,7 milioane de beculețe de tip LED.

La evenimentul de miercuri seară, un alai format din 50 de crăciunițe și de 50 de tineri au purtat făclii aprinse, iar corul de copii Andante a interpretat colinde.

Nu au lipsit nici „zânele” și „spiridușii” Moșului aducător de daruri, care au creat povestea magică a Crăciunului, în timp ce echipa „Chambres d”OR”, formată din artiștii Monica Păduraru, Diana Patriciu și Chris Agnew, a realizat picturi pe sticlă specifice sărbătorilor de iarnă, proiectate pe sediile BCR și RAPPS din vecinătatea esplanadei cu statui.

Odată cu aprinderea luminilor, a fost deschis târgul de Crăciun al Capitalei, organizat de reprezentanții Primăriei Capitalei, prin CreArT – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, în noul spațiu pietonal creat deasupra parcării subterane de la Universitate.

Târgul, demunit „Bucharest Christmas Market”, va fi deschis până în 3 ianuarie 2013, pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Astfel, în centrul Capitalei, toți bucureștenii vor putea vizita târgul de Crăciun, în care sunt deschise 65 de căsuțe decorate de sărbătoare. Anul acesta, bradul de Crăciun are 17 metri, a fost amplasat în cadrul târgului și a fost împodobit cu 2.500 de becuri galbene și 600 de lucrări de artă ce formează un puzzle, în vârful bradului fiind așezați doi îngeri cu trâmbițe.

Copiii care vor vizita târgul de Crăciun vor avea ocazia de a vedea și sania cu reni și Casa lui Moș Crăciun.

Organizatorii precizează că în cadrul „Bucharest Christmas Market” vor fi prezenți meșteri populari care au pregătit pentru vizitatori obiecte tradiționale, ceramică pictată, lemn cioplit, icoane și pânzeturi brodate, costume și măști tradiționale, jucării din lemn și instrumente muzicale.

În căsuțele de pe aleile târgului se găsesc obiecte și podoabe specifice Crăciunului, globuri pictate manual, coronițe, ghirlande de brad, precum și lumânări parfumate.

Nu vor lipsi nici produsele gastronomice tradiționale, turta dulce, cozonaci, prăjiturile pentru Crăciun, dar și alte produse specifice perioadei, care vor putea fi cumpărate și de la cele două trăsuri prezente în cadrul târgului. Produsele pot fi gustate alături de vin fiert, care va fi servit în căni speciale, pe care vizitatorii le pot lua acasă drept suvenir.

La crearea decorurilor pentru târgul de Crăciun, au fost folosite zece tone de cetină, cu peste 3.000 de becuri colorate, și aproximativ un kilometru de ghirlande luminoase.

Odată cu organizarea acestui târg, Capitala este inclusă în rețeaua internațională a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa – Christmas Markets, fiind, oficial, membru al acesteia.

Potrivit reprezentanților municipalității, pe perioada sărbătorilor, vor fi organizate mai multe concerte, precum și o campanie umanitară, intitulată „Dăruiește, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun”.

Spectacolele și concertele vor avea loc pe scena amplasată în Piața Universității. Loredana și Agurida, Călin Geambașu Band, baletul Edi Stancu, Narcisa Suciu, Paula Seling, Ducu Bertzi, DJ Project și Adela Popescu, Taxi, Bere Gratis și Provincialii vor susține spectacole alături de cântăreți de muzică populară, printre aceștia regăsindu-se nume ca Gheorghe Turda, Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu, Gelu Voicu, Lavinia Goste, Marius Zorilă și Orchestra Națională de Tineret, dar și ansambluri de muzică populară, grupuri de copii, colindători și ansambluri de datini și obiceiuri. Accesul publicului la toate concertele organizate în acest loc va fi liber pe toată durata târgului de Crăciun.

Reprezentații municipalității precizează că la Casa lui Moș Crăciun, vizitatorii vor putea dona jucării și cărți, în cadrul campaniei „Dăruiește, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu