Prima pagină » Știri politice » Ponta: Să faci campanie împotriva României mi se pare un gest absolut incalificabil, JOSNIC

Ponta: Să faci campanie împotriva României mi se pare un gest absolut incalificabil, JOSNIC

Ponta: Să faci campanie împotriva României mi se pare un gest absolut incalificabil, JOSNIC
Premierul Victor Ponta consideră că prin declarația referitoare la Schengen Traian Băsescu face campanie împotriva României și cataloghează gestul acestuia drept "incalificabil, josnic" și "un semn de maximă iresponsabilitate", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta consideră că prin declarația referitoare la Schengen Traian Băsescu face campanie împotriva României și cataloghează gestul acestuia drept „incalificabil, josnic” și „un semn de maximă iresponsabilitate”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Domnul președinte, în propaganda sa politică, totuși își bate joc de România. E greu de găsit un om mai iresponsabil. Am înțeles că dânsul face campanie împotriva USL, e dreptul lui, deși, sigur, președintele nu ar trebui să facă campanie, dar să faci campanie împotriva României mi se pare un gest absolut incalificabil, josnic, din partea domnului Băsescu”, a declarat Victor Ponta la Târgu Jiu.

Ponta susține că problema privind aderarea României la Schengen nu a fost pusă pe agenda JAI din acest an „tocmai la cererea domnului Băsescu”.

„El a cerut să nu fim primiți în Schengen, sperând probabil, nu știu, că o să pierdem alegerile. Am discutat foarte clar, și la primul consiliu JAI de anul viitor, și intrarea României și Bulgariei, întâi cu frontierele aeriene și maritime, și apoi și cele terestre, va fi în ordinea de zi și dacă domnul Băsescu nu se mai opune o să și intrăm în Schengen. E absolut josnic ca tu să faci propagandă împotriva țării sale”, a afirmat Ponta.

În opinia premierului, Traian Băsescu vrea „să moară capra românilor numai să nu se spună că a reușit Guvernul să deblocheze fondurile pe care le blocase Guvernul Boc”.

„Vreau să spun de la început o mare minciună pe care a spus-o domnul Băsescu ieri (n.r. – miercuri), că toată lumea va pierde 25%. Nu! România pierde din cauza Guvernului Boc și a lui Băsescu 25% din banii alocați pe POSDRU, dar, după aceea, cu audit la fiecare program în parte, și numai cei care au încălcat regulile pierd banii. Cei care au respectat toate regulile nu pierd niciun ban din program. (…). Să faci în calitate de președinte campanie împotriva intrării României în Schengen, împotriva deblocării fondurilor europene, mi se pare un semn de maximă iresponsabilitate. Nu știu ce are în minte domnul Băsescu de luptă împotriva României doar pentru că România nu-l mai vrea pe el”, a mai declarat Victor Ponta.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că „doctorul Victor Viorel Ponta” trebuie să dea mandat reprezentantului Guvernului „să se bată” pentru stabilirea, la Consiliul JAI, a unei date pentru intrarea României în Spațiul Schengen.

El a mai spus că Guvernul trebuie să aibă în vedere și scoaterea din raportul bianual al Comisiei privind guvernanța Spațiului Schengen a mențiunii despre România și Bulgaria.

„Doctorul Victor Viorel Ponta trebuie să ia foarte în serios acest proiect de concluzii, care va fi mâine pe masa Consiliului JAI și să dea mandat reprezentantului Guvernului să se bată pentru stabilirea unei date”, a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să facă o negociere bună pe acest subiect, inclusiv în privința scoaterii mențiunii din raportul bianual privind funcționarea spațiului Schengen, care aproape stabilește un proces de monitorizare privind criteriile tehnice.

„Constat că Guvernul României a dormit în campanie, pentru că la Consiliul JAI de mâine, care analizează starea spațiului Schengen – este un raport al Comisiei cu privire la Schengen -, nu numai că nu se reia problema datei de acces a României în Schengen, dar suntem incluși într-un raport care vizează funcționarea Spațiului Schengen și doar nu ni se stabilește un nou proces de monitorizare”, a spus Băsescu.

El a subliniat că în privința României s-a constatat deja „definitiv” în cadrul UE că „îndeplinim criteriile tehnice”.

Băsescu a subliniat și că România, nefiind membru al Spațiului Schengen, nu are obligația să accepte remarci prin care atât țara noastră, cât și Bulgaria sunt tratate, din punctul de vedere al monitorizării, ca și statele cu probleme din interiorul Zonei Schengen.

„Atrag atenția Guvernului – numai să nu înțeleagă că trebuie să se ducă să dea pe-acolo cu veto – că trebuie să facă o negociere bună. Este evident că Guvernul a dormit în ghete dacă s-a ajuns ca în proiectul de concluzii de astăzi să avem lucruri care ne dau înapoi. Apelul meu public la Guvern este să gestioneze mâine în Consiliul JAI cu responsabilitate referirile la România, care nu este în Spațiul Schengen. Deci, în cel mai rău caz, poate să nu fie nicio referire, dacă nu este una legată de o perspectivă”, a mai spus Băsescu.

Comisia Europeană va prezenta, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 6 decembrie, Raportul bianual privind funcționarea spațiului Schengen pentru perioada 1 mai-31 octombrie 2012, urmat de discuții de orientare cu miniștrii de Interne ai statelor membre.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, raportul face o trecere în revistă a principalelor probleme cu care se confruntă Spațiul Schengen, iar menirea documentului este să deschidă un dialog între statele membre pentru rezolvarea acestora.

„Comisia a alocat un punct distinct chestiunii legate de ridicarea controalelor la frontierele interne cu România și Bulgaria, în care face referire la Concluziile Consiliului JAI din iunie 2011, prin care s-a recunoscut îndeplinirea de către cele două candidate a criteriilor de aderare prevăzute în acquis-ul Schengen și Concluziile Consiliului European din martie 2012, prin care s-a solicitat identificarea și implementarea de măsuri acompaniatorii care să contribuie la aderarea cu succes a celor două state membre”, a spus Zaharescu.

El a precizat, totodată, că opinia Comisiei rămâne neschimbată, respectiv de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen într-un timp cât mai scurt posibil.

Monitorizarea la care face trimitere raportul Comisiei este privită ca fiind una generală asupra procesului de aderare, nu o monitorizare a măsurilor acompaniatorii pe care România le-a finalizat deja, și nu introduce noi condiționalități, a adăugat oficialul guvernamental.

Citește și