LISTA celor mai des întâlnite MITURI DESPRE GRIPA SEZONIERĂ

LISTA celor mai des întâlnite MITURI DESPRE GRIPA SEZONIERĂ
Publicat: 06/12/2012, 20:31
Actualizat: 26/09/2014, 13:48

Gripa sezonieră ucide anual între 250.000 și 500.000 de persoane, avertizează medicii, care atrag atenția asupra faptului că această boală este una care se transmite cu ușurință de la o persoană la alta.

„Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului și al gâtului la nivelul plămânilor, cauzând infecții severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces”, a declarat dr. Daniela Ștefănescu, medic primar medicină de familie și vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București.

Potrivit specialiștilor, cea mai eficientă metodă de a preveni infecția gripală și complicațiile acesteia este vaccinarea. „Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși și cu până la 60% riscul de complicații în cazul bătrâilor și al bolnavilor”, a precizat dr. Ștefănescu.

Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală și la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire, complicațiile bolii și ne ajută să trecem mai ușor peste perioada rece, afirmă medicii. „În continuare, mulți pacienți cred în tot felul de mituri cu privire la vaccinare și folosesc metodele tradiționale de tratament împotriva gripei, precum ceaiurile, șosetele cu carmol sau masajele cu oțet. Vaccinarea este la îndemâna oricui, persoanele la risc pot beneficia de vaccin gratuit, iar ceilalți se pot vaccina printr-un simplu drum la medicul de famile. Costurile nu sunt mari, iar prin vaccinare ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru”, menționează specialistul Ștefănescu.

Mai jos puteți regăsi o listă cu cele mai întâlnite mituri cu privire la vaccinarea antigripală.

● Dacă mă vaccinez antigripal, mă îmbolnăvesc. Fals, afirmă medicii. Potrivit specialiștilor, prin vaccinare se administrează o formă modificată a virusului, în cantități foarte mici, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului gripal. Această formă nu va îmbolnăvi persoana căreia îi este administrat vaccinul.

● Dacă mă vaccinez într-un an, sunt imun și anul următor. Acesta este un alt mit care circulă despre gripa sezonieră. În realitate virusurile care provoacă gripa sezonieră se modifică de la un an la altul și suferă mutații. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual pentru a-și păstra eficiența. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare și trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante în sezonul respectiv.

● Gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoană bolnavă. Fals, spun medicii. Virusul gripal se poate transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, atât prin strănut sau tuse – atunci când cineva strănută sau tușește, împrăștie, prin picăturile de salivă, virușii pe orice suprafață sau persoană din apropiere – dar și prin contact direct cu o suprafață infectată. „Virușii care contaminează obiecte sau suprafețe pe care tu le atingi, în cazul în care nu te speli pe mâini, pot ajunge la nivelul căilor tale respiratorii”, spune dr. Ștefănescu.

● Doar persoanele cu imunitate slabă trebuie să se vaccineze antigripal. Greșit. Gripa afectează întreaga populație, indiferent de vârstă și de starea de sănătate, de aceea oricare persoană sănătoasă poate să se vaccineze antigripal. „Vaccinarea este importantă mai ales pentru că, odată infectată, o persoană transmite virusul și celorlalți cu care intră în contact. Vaccinarea trebuie să se facă cu prioritate mai ale categoriilor de populație la risc: copiii între 6 luni și 18 ani; femeile însărcinate; persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afecțiuni cronice; persoanele care lucrează în spitale sau au grijă de cei cu risc de contaminare ridicat, printre care se numără copii mici, femei gravide și bătrâni”, spune medicul de familie.

● Vaccinul antigripal nu poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alăptează. Organizația Mondială a Sănătății recomandă începând cu 2012 vaccinarea femeilor însărcinate. Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care în sezonul de gripă au peste 14 săptămâni de sarcină. Este contraindicată vaccinarea femeilor aflate în primului trimestru de sarcină. „Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alăptează. Mai mult, anticorpii produși de mamă ca răspuns la administrarea vaccinului creează o protecție suplimentară pentru copil”, conchide dr. Daniela Ștefănescu.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”