Comisia Europeană nu reia anul acesta plățile prin programul POSDRU. Ce înțelege guvernul Ponta prin „deblocarea” fondurilor

Comisia Europeană nu reia anul acesta plățile prin programul POSDRU. Ce înțelege guvernul Ponta prin deblocarea fondurilor
Publicat: 07/12/2012, 10:16
Actualizat: 06/07/2016, 02:50

Comisia Europeană a acceptat să redeschidă ușa prin care primește din nou documente de la București legate de Programul Operațional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), fără a relua însă și plățile pe bani europeni către guvern.

Dincolo de declarațiile optimiste ale premierului Victor Ponta care a anunțat deja „deblocarea POSDRU”, situația concretă arată astfel: guvernul și-a asumat plata către Bruxelles a unor corecții de 75 de milioane de euro, ca sancțiune, și, în lipsa banilor europeni, caută alte 130 de milioane de euro pentru a plăti din surse proprii, până la sfârșitul anului, câștigătorii proiectelor derulate prin Ministerul Muncii.

Deblocarea fondurilor europene ar urma să aibă loc, eventual, în primăvară, după un nou audit al Comisiei.

„Nu sunt formulări explicite, dar semnalul este bun”

După ce președintele Traian Băsescu l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că a mințit în legătură cu reluarea POSDRU, consilierul primului-ministru, Eugen Teodorovici, a tradus ce înțelege guvernul prin „deblocarea” programului: Comisia Europeană primește din nou documente și facturi de la guvern. Nu se cunoaște însă data la care s-ar putea relua plățile și nici dacă se vor relua.

Întrebat unde apare în scrisoarea trimisă de Comisie pe 30 noiembrie paragraful legat de deblocarea programului, Teodorovici a susținut că „în nicio comunicare a Comisiei nu sunt folosite formulări atât de explicite”, dar „semnalul este bun”. „Nu se face referire strict la acest aspect, dar dacă ne primește aceste cereri de rambursare, acesta e semnalul, de deblocare”, a arătat consilierul premierului care vorbise anterior de „deblocarea plăților la POSDRU”.

„Deblocarea plăților la POSDRU este o decizie oficială a Comisiei Europene și e o veste foarte bună. Alternativa era fie să avem o blocare, fie să acceptam niște corecții. Niciunul dintre beneficiarii finali care vor respecta regulile nu vor avea corecții financiare. Beneficiarii finali trebuie să stea liniștiti, nu li se vor aplica aceste corecții în mod automat. Se vor face verificări și se vor aplica aceste corecții doar în proiectele desfășurate defectuos”, a parat consilierul lui Ponta acuzațiile lui Băsescu.

Se caută 100 de milioane de euro să acopere „gaura”

Teodorovici a admis însă că „plata efectivă este în discuție abia săptămâna viitoare la Comisia Europeană”, perspectiva reluării plăților fiind, în cel mai bun caz, „după noua misiune de audit, în primăvară”. Până atunci, guvernul trebuie să dea banii pe proiecte de la buget sau din împrumuturi. „Încercăm sa facem plățile către beneficiarii finali de bună credință. Sunt mai multe soluții pe care le identificam zilele acestea. Buget de stat sau alte surse Poate se întâmplă până la finalul lui 2012”, a spus Teodorovici, estimând cheltuielile la „aproximativ 100 de milioane de euro”.

Guvernul nu știe deocamdată nici cum va recupera cele 75 de milioane din corecții de la cei care și-au început deja proiectele europene derulate defectuos. „O situație a proiectelor nu există. Vor fi verificate caz cu caz”, a explicat consilierul lui Ponta pe fonduri europene. În control va merge autoritatea de management. Cât va dura e încă o necunoscută. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, crede că e nevoie de „cel puțin șase luni de zile”. Eugen Teodorovici spune că se poate face și în trei.

Băsescu reclamă corecțiile prea mari. Consilierul lui Ponta: „Nu suntem la piață să le negociem”

Explicațiile guvernului au venit după ce președintele i-a reproșat lui Ponta că „guvernul a fost incompetent în negociere”, acceptând „fără nicio reținere, corecții de 25% pe banii pe care i-a dat deja”.

„Cine spune de negociere ori nu cunoaște terminologia de lucru ori dezinformează. Corecția este impusă de partea comunitară și a fost dată în urma unui audit și a unui raport final”, susține Teodorovici, potrivit căruia nivelul corecției nu ar fi fost autoasumat de guvern.

În plus, Traian Băsescu a ironoizat și „solicitarea neinspirată” a guvernului de a cere bani de la Bruxelles pentru a crește salariile unor funcționari care gestionează fonduri europene, în condițiile în care răspunsul primit de la Bruxelles ar fi fost „poate vă reformați puțin”.

Justificarea consilierul lui Ponta pentru această cerere este „echilibrarea” salariilor între diverse ministere. „Nu e normal ca la Transporturi să fie salarii mai mari decât la Mediu. E o discuție cu partea comunitară. Să vedem cum se va finaliza”, a mais spus Teodorovici.

CITEȘTE ȘI SCRISOAREA PRIMITĂ DE GUVERN DE LA COMISIA EUROPEANĂ

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor