Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, le-a transmis instituțiilor din Comandamentul de iarnă că „la noapte nimeni nu doarme”, reprezentantul CNADNR precizând că sunt pregătite pentru deszăpezire 352 de utilaje și peste o mie de tone de material antiderapant.
Mircea Dușa a spus, la videoconferința cu prefecții și autoritățile administrației locale, că reprezentanții instituțiilor în comandamentul de iarnă vor fi în permanență în Ministerul Administrației și Internelor (MAI), pentru a asigura comunicarea continuă între instituții.
„La noapte nimeni nu doarme”, a atenționat ministrul Mircea Dușa.
Reprezentantul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) în Comandamentul de iarnă constituit la MAI a spus că, la nivel național, s-au luat toate măsurile necesare de acțiune pentru deszăpezire, fiind pregătite 352 de utilaje și peste o mie de tone de material antiderapant, din care 92 de tone au fost deja trimise în județele din Banat.
Acesta a precizat că pentru avertizarea de cod galben valabilă de sâmbătă după-amiază s-a dispus ca începând cu ora 14.00 toate utilajele să fie pregătite, iar la ora 17.00 utilajele cu lame să fie deja la capetele de drum, de unde urmează să acționeze pentru deszăpezire. De asemenea, sâmbătă, până la ora 17.00, în zonele vizate de codul galben se va patrula continuu.
Reprezentantul CNADNR a mai spus că după ce zăpada nu va mai fi viscolită, se va acționa și cu material antiderapant, dar utilajele vor interveni continuu pentru ca stratul de zăpadă să nu crească mai mult de doi-trei centimetri.
Totodată, reprezentantul CNADNR a adăugat că unitățile de acțiune rapidă din regionalele Timișoara, Cluj, Brașov și Iași sunt pregătite să intervină acolo unde va fi viscol, iar cu autofrezele se va interveni pe porțiunile de drum unde zăpada va depăși 50 de centimetri.
Acesta a făcut apel ca CNADNR și Poliția să colaboreze în permanență și acolo unde vor fi semnalate situații deosebite să fie restricționată circulația.
Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a declarat în videoconferință că în perioada avertizării cu cod galben se aplică regulile prevăzute pentru situații de acest gen, nefiind luate măsuri deosebite. Arafat a precizat că a solicitat să se intervină acolo unde sunt temperaturi foarte scăzute, pentru a transporta persoanele blocate.
Reprezentantul Ministerului Mediului și Pădurilor a spus că până în prezent nu există nicio problemă, iar unitățile de gospodărire a apelor monitorizează în permanență situația.
Totodată, reprezentantul Ministerului Economiei a spus că nu există probleme privind distribuția energiei electrice și a energiei termice, precizând că s-a solicitat ca echipele tehnice să fie pregătite pentru intervenții, dacă situația o va impune.
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, a spus că avertizarea cod galben vizează zonele din nordul Moldovei și din vestul țării. Ion Sandu a adăugat că în partea de sud a țării nu este deocamdată necesară o atenționare de viscol, pentru că în această zonă se așteaptă ploi.
Meteorologii au emis, vineri, două avertizări cod galben de ninsori și ploi, potrivit cărora precipitațiile vor afecta, începând de sâmbătă seară, Banatul, Crișana, Maramureșul, nordul Moldovei, Transilvania și Oltenia, urmând să se extindă, duminică, în toate regiunile.
Potrivit primei avertizări, valabilă de sâmbătă, ora 17.00, până duminică, la ora 8.00, vremea se va înrăutăți treptat în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte. În seara zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică va ninge în Banat, Crișana, apoi și în Maramureș și nordul Moldovei, iar în Transilvania și Oltenia vor fi precipitații mixte. În zona montană și în Banat, cantitățile de precipitații vor depăși local 25 de litri pe metru pătrat și izolat 50 de litri pe metru pătrat. Vântul va avea intensificări în sudul și sud-estul țării, dar mai ales la munte și în sudul Banatului, unde va viscoli ninsoarea.
A doua avertizare cod galben este valabilă duminică, între orele 8.00 și 20.00, fiind anunțate precipitații în toate regiunile. Astfel, va ninge în Banat, Crișana, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și în zona montană, vor fi precipitații mixte în Transilvania și Oltenia, iar în Muntenia și Dobrogea va ploua. Cantitățile de precipitații vor depăși 25-30 de litri pe metru pătrat în Carpații Orientali și Meridionali și în Moldova. Tot duminică, în special în prima parte a zilei, vântul va avea intensificări, iar în Crișana, Banat și la munte va viscoli ninsoarea.
Directorul ANM preciza, vineri, la videoconferința cu prefecții și autoritățile locale, că duminică seară este posibil să fie prelungită atenționarea meteo, dar numai pentru partea de est a țării.