În timpul trecerii în noaptea de marți spre miercuri de săptămâna trecută, taifunul cel mai violent care a lovit arhipelagul în acest an a provocat moartea a peste 700 de persoane și mai mult de 800 de locuitori sunt dați dispăruți în continuare, majoritatea de pe Insula Mindanao (sud).
Pe insulă, rafalele de vânt au distrus a treia parte din plantațiile de bananieri.
„La început au fost rafale violente de vânt. Apoi, perdele de ploaie. Acoperișul nostru vibra, casa tremura și, în cele din urmă, pereții au zburat”, povestește pentru AFP Jerry Blanco, un agricultor în vârstă de 39 de ani.
„M-am uitat spre câmpuri. Toți (ciorchinii de bananieri) erau căzuți. Recolta noastră a dispărut. Primul lucru la care m-am gândit este că am pierdut viitorul nostru”, adaugă acest tată de patru copii.
Fără pantofi, la bustul gol, fiind îmbrăcat doar cu un pantalon rupt, Blanco s-a alăturat unui grup de vecini la marginea drumului, în apropiere de orașul New Bataan, pentru a cerși hrană sau ajutor.
Catastrofa naturală îl va împiedica pe Ben Alpor, angajat la o plantație, să-i trimită pe cei trei copii la școală. „Nu ne putem permite. Am pus câteva economii într-o pușculiță. Aceasta a zburat cu restul”, explică el.
Situat într-o vale care a devenit centrul culturii de bananieri din Filipine, New Bataan este înconjurat de munți care protejează regiunea de incursiuni ale rebelilor separatiști sau comuniști.
Începând din anii 1960, zona atrage imigranți, adeseori săraci, care vin să lucreze pe plantații. Companii mari au cumpărat terenuri și au angajat locuitorii.
Filipine a devenit al treilea exportator mondial de banane, aflându-se în spatele Ecuadorului și statului Costa Rica.
Peste 200.000 de agricultori și familiile lor trăiesc pe cele 42.000 de hectare de plantații de bananieri de pe Mindanao, dintre care o treime a fost distrusă complet, potrivit unor date provenind din sector.
La New Bataan, muncitorii erau plătiți cu 10.000 de pesos pe lună (aproximativ 188 de euro) și au fost autorizați să construiască mici case în pădure, în apropiere de câmpuri.
„Aveam tot ce ne dorim: o viață simplă, mâncare suficientă, prieteni și familie. Taifunul a distrus totul”, declară Jerry Blanco.
Asociația plantatorilor și exportatorilor de banane apreciază că peste 14.000 de hectare au fost devastate. Potrivit asociației, două luni vor fi necesare pentru a curăța și replanta câmpurile, plus alte nouă luni până la următoarea recoltă.
Secretarul pentru Agricultură, Proceso Alcala, se teme că cei care cumpărau banane filipineze se vor orienta către alte piețe, ca Ecuadorul. „Este îngrijorător faptul că în cazul în care îi vom pierde, riscăm să nu-i mai întoarcem”, a spus el pentru postul de televiziune ABS-CBN.