REȚETE DE CRĂCIUN. Cum poți prepara rapid sarmale, piftie și salată de boeuf

REȚETE DE CRĂCIUN. Cum poți prepara rapid sarmale, piftie și salată de boeuf
Publicat: 24/12/2017, 10:07
Actualizat: 24/12/2017, 13:10

REȚETE DE CRĂCIUN. Oricât de sofisticate ar fi meniurile pentru sărbătorile de iarnă, sarmalele, piftia și salata de boeuf sunt preparate care nu lipsesc de pe masa de Crăciun.

REȚETELE pentru aceste preparate de CRĂCIUN sunt relativ simple, iar pentru a le găti nu aveți nevoie de mult timp.

Mai jos puteți regăsi REȚETE DE CRĂCIUN pentru preparatele mai sus menționate.

1. REȚETĂ DE CRĂCIUN – SARMALE

Ingrediente:

● 3 verze de aproximativ 750 de grame fiecare,

● 1 kilogram de carne tocată de porc,

● 125 de grame de orez,

● 3 cepe,

● 3 roșii,

● 1 pliculeț de sare de lămâie,

● Sare, piper boia dulce de ardei după gust,

● o legătură de mărar uscat,

● 3 foi de dafin

● ulei.

Mod de preparare:

Pentru început se curăță cele trei cepe, se toacă mărunt și se pun la călit în ulei încins. Când ceapa devine sticloasă se adaugă o linguriță de boia dulce de ardei și se amestecă. Când ceapa este îndeajuns de călita se adaugă orezul și se mai lasă pe foc aproximativ încă 2 minute.

Carnea de porc tocată se pune într-un castron, iar apoi se adaugă sare și piper, după gust și se amestecă. Peste această compoziție se adaugă ceapa și orezul călite și răcite, în prealabil. Compoziția se amestecă până la omogenizare.

Într-o oală se pune apă la fiert și se sărează după gust. Când dă în clocot, în această zeamă se opăresc frunzele crude de varză. Se introduc una câte una în apă și se lasă până ce acestea devin suficient de moi pentru a rula sarmaua.

Pentru umplerea sarmalelor se pot folosi frunze de varză întregi sau, în cazul în care sunt prea mari, se pot tăia în două. Apoi, se întind frunzele pe un tocător, se pune o lingură de umplutură și se împachetează sarmaua. Operațiunea se repetă până se obține numărul dorit de sarmale.

În două foi de varză se pune mărarul uscat, iar apoi acestea se rulează. Frunzele rămase se taie mărunt și se amestecă cu roșii date pe răzătoare.

Într-o oală suficient de mare, în care urmează să așezăm sarmalele, se toarnă ulei, iar apoi se pune varza tocată mărunt, peste care se adaugă mărarul rulat în foile de varză, frunzele de dafin și sucul de roșii. Pe acest pat se așează sarmanele, deasupra cărora se presară un strat de varză tăiată mărunt.

Între timp se pregătește zeamă în care vor fierbe sarmalele. Astfel, în doi litri de apă se adaugă două linguri de sare și o linguriță de sare de lămâie. Se toarnă acest amestec obținut peste sarmalele din oală. Aspoi, se pune oala pe foc și se lasă timp de două ore.

Sarmalele se pot servi alături de smântână și mămăligă.

Sursă: Gourmandine

2. REȚETĂ DE CRĂCIUN – PIFTIE

Ingrediente:

● un kilogram și jumătate de picioare sau cap de porc,

● o ceapă,

● 2 morcovi,

● o legătură de pătrunjel,

● un păstârnac,

● o țelină,

● două foi de dafin,

● 3-4 boabe de ienibahar,

● 3-4 catei de usturoi (facultativ),

● sare.

Mod de preparare:

Se spala și se rad bine cu un cuțit picioarele sau capul de porc. În cazul în care acestea au păr, ele se pârlesc la flacăra de la aragaz. Picioarele se taie în două pe lungime, iar capul se sparge cu satârul. Se așează într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă în așa fel încit nivelul apei să fie cu 3-4 degete deasupra cărnii. Se pune la foc potrivit și se lasă să fiarbă încet.

Se spumeaza mereu, apoi se adaugă sarea, zarzavatul curățat și spălat, foile de dafin și ienibaharul. Se acoperă vasul cu un capac, lăsând numai la o margine de cratiță putin descoperită. Aceasta se lasă pe foc până când carnea se desface ușor de pe oase.

Se scot oasele și se așeză carnea pe fundul mai multor farfurii. Se pisează usturoiul, apoi se adaugă puțină sare și se amestecă cu zeama obținută de la carne atunci când a fiert. Se strecoară și se toarnă zeama strecurată în farfurii peste carne, având grijă ca aceasta să fie bine acoperită.

Vasele cu zeamă și cu carne se pun la răcit, ca să se închege.

Sursă: Gustos.ro

3. REȚETĂ DE CRĂCIUN – SALATĂ DE BOEUF

Ingrediente:

● 400 de grame de carne de vita sau de piept de pui,

● 300 de grame de cartofi roșii,

● 200 de grame de morcovi,

● 200 de grame de mazăre (optional),

● 200 de grame de gogoșari acri,

● 200 de grame de castraveți în oțet,

● 150 de grame de maioneză,

● sare,

● piper (optional).

Mod de preparare:

Carnea se spală și se fierbe în apă cu sare, eventual cu adaos de condimente, adică o foaie de dafin și câteva boabe de piper. Legumele se curăță, se spală și se fierb în apa cu sare. De preferat este să fie fierte separat și nu împreună.

După ce carnea și legumele s-au răcit se toaca mărunt, inclusiv gogoșarii și castraveții murați – care se lasă anterior la scurs.

Se amestecă într-un vas mare legumele și carnea tocate în cubulețe și se adaugă maioneza.

Sursă: Teo Bucătar

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii. 29% spun că...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură